Hoci by ste len ťažko konzumáciou sliviek pokryli svoju potrebnú dennú dávku vitamínu C, vďaka
obsahu vitamínu E a vitamínu H (biotínu) dokážu slivky priaznivo ovplyvniť kvalitu, zdravie a krásu
vašej pleti, nechtov aj vlasov.
Slivky majú pomerne nízky obsah vitamínov, s výnimkou vysokého obsahu vitamínov E a H. Značný
význam majú v slivkách ale minerálne látky, hlavne draslík, horčík, vápnik a ďalšie. Obsahujú aj
pektíny, organické kyseliny, cukry a vlákninu. Slivky sú vďaka minerálom skvelou zásobárňou energie
a nedostatkových zdraviu prospešných minerálov na jesenné a zimné mesiace.
Obsah draslíka a fosforu v slivkách ich predurčuje k podávaniu pri ochoreniach krvného obehu,
dne, reumatizme aj pri obličkových či pečeňových ťažkostiach. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E zase
chránia organizmus pred arterosklerózou, infarktom myokardu a znižujú hladinu škodlivého
cholesterolu. Chránia aj črevá pred zhubným ochorením. Sušené slivky sú účinným a šetrným
preháňadlom. Čerstvé slivky sa majú pred jedlom umyť, pretože môžu obsahovať kvasné baktérie, ktoré
potom spôsobia nadúvanie.
Hlavné uplatnenie nachádzejú slivky v kuchyni, a to nielen v obľúbených slivkových knedlíkoch
a rôznych múčnikoch, ale aj v omáčkach k mäsám.
Slivky nemusíte konzumovať len surové. Minerály vaše telo absorbuje aj zo sliviek tepelne
upravených. A preto môžete spolu s nami vyskúšať niekoľko skvelých receptov.
Potrebujeme slivky, 3 vajcia, 20 dkg varených zemiakov, 5 dkg vlašských orechov – nastúhaných, 8
dkg krupice, 18 dkg cukru, šťavu a kôru z jedného citróna, štipku prášku do pečiva, tuk a múku na
vymazanie formy. Žĺtky utrieme s cukrom, pridáme zemiaky, kôru a trochu šťavy z citróna, orechy a
krupicu s práškom. Nakoniec vmiešame ušľahaný sneh. Hmotu dáme do vymasteného a múkou vysypaného
pekáčika (či nádoby alebo formy na pečenie). Povrch pokladieme vykôstkovanými slivkami a pečieme v
predohriatej trúbe.
Do 600 g údenej kuracej rolky vytvoríme ostrým nožom zárezy. Do zárezov dáme 15 dkg
vykôstkovaných sušených sliviek. Rolku dáme do olejom potretého alobalu, zabalíme a podliatu
pečieme v pekáčiku v trúbe asi 45 minút. Zatiaľ si v hrnčeku zmiešame 150 ml červeného vína, 100 ml
mäsového vývaru, 3 lyžice slivkového lekváru, osolíme, opepríme a ochutíme tymiánom. Necháme prejsť
varom. Rolka sa podáva so zemiakovou kašou, preliata omáčkou.
Potrebujeme 10 dkg sušených alebo 8 dkg čerstvých sliviek, 2 zemiaky, menšiu cibuľu, 20 g
fazule, štvrť litra kyslej smotany, 4 dkg tuku, 4 dkg hladkej múky, soľ a liter a štvrť vody.
Sušené slivky dáme nabobtnať na hodinu do vody, čerstvé umyjeme a osušíme. Cez noc namočené fazule
dáme variť, keď zmäknú, pridáme zemiaky, cibuľovú zápražku a vykôstkované slivky. Hotovú polievku
osolíme a zahustíme kyslou smotanou – už sa nevarí.
Potrebujeme 4 králičie stehná, 50 dkg sliviek, 10 dkg cibule, 10 dkg slaniny, 7 dkg rastlinného
tuku, 5 dkg hladkej múky, soľ, čierne korenie, 1 dl slivovice a vývar na polievanie. Králičie
stehná osolíme, nakoreníme a prešpikujeme slaninou. Obalíme v múke a opečieme na tuku. Pridáme
cibuľu a dáme do trúby piecť dozlatova. Podlievame vývarom z masoxu a polovincou slivovice. Asi za
pol hodiny pridáme slivky, zbytok slivovice a pečieme ešte asi 10 minút.
Slivkový lekvár (60 dkg) rozriedime podľa potreby mäsovým vývarom z údeného mäsa, ochutíme
škoricou a mletým badyánom, vmiešame 20 dkg sušených sliviek a povaríme. Omáčkou prelievame plátky
údeného mäsa, ktoré sme povarili domäkka.
Zdroj fotografií: Fotolia.com, Istockphoto.com