Srvátka nášmu telu prospieva nielen vnútorne, ale aj pri vonkajšom použití. Pomáha odvádzať toxické látky z organizmu a znižovať cholesterol v krvi, priaznivo upravuje metabolizmus (látkovú výmenu), prospieva zažívaciemu traktu, obličkám, dodáva nám dôležité minerály aj vitamíny, je nízkokalorickým nápojom aj potravinou vhodnou pri chudnutí. V podobe pleťovej masky priaznivo pôsobí na pokožku.
Srvátka je žltozelená tekutina, ktorá zostane po zrazení mlieka pri výrobe tvarohu a ďalším spracovaním sa získa výsledný produkt – takzvaná sušená srvátka. Určite vám bude v sušenom stave viac sympatická a tiež je v tejto svojej trvanlivej sušenej podobe lepšie skladovateľná.
Srvátka obsahuje spústu vitamínov, hlavne radu B – B1, B2, B6, B12, ďalej E a C. Z minerálnych látok to sú hlavne vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a ďalšie telu prospešné látky. Vysoký obsah vitamínov B a vápnika má pozitívny vplyv na stavbu kostí a zubov.
Srvátkový nápoj, ktorý je v predaji instantný v predajniach zdravej výživy, je aj vhodnou súčasťou redukčného režimu. Pri nízkej energetickej hodnote poskytuje dôležité živiny v dostatočne vysokom množstve tak, aby nám pri chudnutí nič nechýbalo. Nápoj môže byť chuťovo neutrálny, ktorý možno dochutiť – napríklad cukrom, kakaom, grankom alebo prírodným rozmixovaným ovocím.
Tip redakcie:
Novo je ale v predaji aj ochutený, ale pritom nesladený, banánový, vanilkový alebo jahodový sušený srvátkový nápoj rozspustný v mlieku. Predáva sa pod názvom Amálka – bio srvátkový nápoj. Vyskúšali sme banánový aj vanilkový a môžeme vám ho smelo odporučiť.
Chuť je výborná a prírodná. Pokiaľ niekto z vás vyskúšal aj nápoj s jahodovou príchuťou, určite nám prispejte do diskusie. Sme zvedaví, ako srvátkový nápoj chutí vám a ktoré príchute preferujete. K lepšiemu rozmiešaniu nápoja vám poslúži ručný mixér na tužkovú baterku, používaný na výrobu latté.
Jedna srvátková kúra má trvať minimálne niekoľko dní až štyri týždne. Maximálne ale štyri až päť týždňov. Používa sa hlavne pri kožných ochoreniach, pri dne, poruchách zažívania a chronickej zápche. Ale aj na zníženie hmotnosti. Denné množstvo srvátky sa má pohybovať medzi 600 gramami až 800 gramami, nejvňčšia časť dávky má byť vypitá nalačno ráno a zvyšok rozdelený na celý deň. Srvátku nemusíme len piť, dá sa pridať aj do ďalších pokrmov, napríklad do kukuričnej kaše, domáceho srvátkového chleba, môžu sa z nej vyrábať zeleninové aj ovocné koktejly.
Zdravý srvátkový nápoj do vody
Jednu polievkovú lyžicu sušenej neochutenej srvátky vmiešame do 0,5 dl teplej vody, rozmiešame na kašičku a dolejeme vodou do 2 dl. Pokiaľ chceme studený nápoj, pre studenú vodu použijeme pre lepšie rozmiešanie mixér alebo šejker. Pijeme 2x denne. Ľahký koktejl pripravíte primiešaním rozmixovaného ovocia alebo kúpeného 100% ovocného džúsu – výber necháme na vás.
Vyskúšajte srvátkový mliečny koktejl
Asi 300 ml mlieka vlejeme do mixéra, pridáme maliny, ostružiny alebo čučoriedky (200 g), 3 lyžice srvátky, 2 lyžice medu a rozmixujeme. Srvátkovým mliečnym koktejlom naplníme väčší pohár a ozdobíme kúskami ovocia a lístkom mäty.
Srvátku pre krásu pleti využívali už naše babičky. Pri vonkajšom užívaní má totiž srvátka protizápalové účinky, preto je vhodná na citlivú pleť a tiež na každodenné umývanie pri akné a niektorých dermatologických problémoch, napína pokožku, prekrvuje a vyhladzuje ju. Reguluje pH faktor, preto sa odporúča aj ako prísada do kúpeľov. Pokožka je tak očistená veľmi jemne a šetrne.
Srvátková pleťová maska
Tri lyžice srvátky zmiešame s vlažnou vodou na kašičku, nanesieme na pokožku a necháme pôsobiť 10 až 15 minút, potom opláchneme.
Srvátkový kúpeľ
250 g srvátky primiešame do vane plnej vody a v tomto kúpeli teplom 36°C aspoň 15 minút
vydržíme relaxovať.
Zdroj fotografií: Fotolia.com, Aerolatte.com, Probio.cz