Viete, čo to je stravovanie podľa takzvaných metabolických skupín? Alebo čo to vôbec sú tie metabolické skupiny? Podľa nich sa dá nielen určiť napríklad temperament človeka, ale aj to, čo jeho telu najviac prospieva z hľadiska stravovania.
Takzvané metabolické profilovanie ľudí je síce moderný fenomén, ale vychádza zo starodávneho medicínskeho učenia, indickej, čínskej, egyptskej aj gréckej medicíny. Aj v súčasnosti existuje rad lekárov aj vedcov, ktorí upozorňujú na význam biochemickej individuality človeka a podľa nich – čo je pre jedného človeka liek, môže byť pre druhého jedom.
Jednotliví ľudia patriaci do rôznych tzv. endokrinných typov, majú nielen rôzny vzťah k určitým typom potravy, ale majú aj rozdielne typy spaľovania energie. Každý človek má vzhľadom k svojmu individuálnemu genetickému charakteru aj rôznu potrebu živín.
Keďže nám potrava slúži ako „palivo“, na jedle tiež záleží, či budú dobre vyživené bunky nášho organizmu a či budeme živí a zdraví. Dlhodobý nedostatok správnej stravy vedie k chronickým ochoreniam a ťažkostiam. Niektoré potraviny, ktoré sa nášmu metabolizmu nehodia, nám môžu uškodiť. Naopak niektoré prospejú. Pokiaľ tieto potreby zistíme a zaradíme do jedálnička, budeme zdraví a fit.
Pri určení metabolického typu sú medzi posudzovanými kritériami napríklad vek, chuť k jedlu a chute na rôzne druhy jedla, životné postoje, vitalita, sklon k ochoreniam a alergiám, stravovacie návyky a podobne. Podľa vyplneného testu potom zistíte, že ste typ buď 1. profil – sacharidový typ, 2. profil – proteínový typ alebo 3. profil – zmiešaný typ. Na základe toho potom budete vedieť, aká strava vášmu organizmu prospieva.
Tak napríklad „jednotky“ sacharidové typy majú odporúčané potraviny – mäsá (kuracie a morčacie prsia, šunka), vajcia, netučné ryby, zeleninu – naklíčené fazule, cuketu, paradajky, brokolicu, ružičkový kel, zeler, uhorku, kapustu, hlávkový šalát, zemiaky, ovocie – jahody, marhule, maliny, čerešne, hrozno, grapefruity, mandarínky, pomaranče, citróny, melóny, broskyne, hrušky, ananás, hrušky a podobne a mlieko a mliečne výrobky – len nízkotučné. Semená je tento typ len striedmo, tuky minimálne, obilniny sa odporúčajú všetky, zákusky len občas nízkotučné, ako nápoje sa hodia zeleninové a ovocné šťavy. Jesť možno aj kurací vývar, prílohy ako kečup či horčica, alebo chren.
Uvedené jedlo jeme v pomeroch:
15 až 20 % proteínov (proteíny sú mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky),
70 až 80 % sacharidov (sacharidy sú ovocie, zelenina, obilniny) a
5 až 10 % tukov (tuky sú maslo, oleje a tučné potraviny ako orechy, semená, syry).
Nemusíme byť úplne presní – dôležité je že tomuto metabolickému typu robí najlepšie väčšie množstvo uhľovodanov v pomere k proteínom a tukom.
Proteínové typy (profil číslo dva) môžu jesť všetky mäsá aj vnútornosti, ryby a morské živočíchy, vrátane chobotnice, ustríc, homárov a garnátov, zeleninu – mrkvu, špargľu, artičoky, zeler, karfiol, strukoviny, zemiaky a ovocie – avokádo, jablká, banány a hrušky. Mlieko môže byť plnotučné, orechy a semená, oleje aj obilniny možno jesť všetky, ako zákusky sú vhodné tvarohové dezerty, zmrzliny a maslové pečivo. Ako nápoje sú najlepšie zeleninové a zriedené ovocné džúsy.
Prílohy sú povolené smotanové omáčky, či sójové a ďalšie omáčky. Tieto odporučené potraviny sa jedia v pomeroch: 45 až 50 % proteínov, 30 až 35 % sacharidov, 20 % olejov.
Tretí profil – zmiešaný typ, môže jesť všetko, to čo prvý a druhý profil, a to v nasledujúcich pomeroch:
40 až 45 % proteínov, 50 až 55 % sacharidov a 10 až 15 % olejov.
Zdroj obrázkov: Fotolia.com