Vajce je zdrojom hodnotných bielkovín, vitamínov, minerálov, ale aj pre nás nepríliš priaznivého cholesterolu. Bielok obsahuje vaječné bielkoviny, žĺtok je bohatý na vitamíny (B, E a A), minerály a cholesterol, ktorý vo väčšom množstve nepriaznivo pôsobí na naše cievy. Množstvo cholesterolu v jednom žĺtku sa rovná maximálnej odporúčanej dennej dávke. Ľudia, ktorí trpia vyššou hladinou cholesterolu v krvi, by mali byť pri ich konzumácii opatrní.
Veľká noc je ale obdobím, kedy sa v kuchyni vajciami nešetrí, takže pokiaľ si pre vajíčka koledníci neprišli a nejaké nám zostali, možno z nich vykúzliť pomerne ľahkú a rýchlu večeru.
Naložené pikantné vajcia
Potrebujeme 10 vajec, pol litra bieleho vína, štvrť litra octu, 2 strúčiky cesnaku, 2 feferónky, 2 bobkové listy, 3 bobuľky jalovca, 3 lyžice soli, lyžičku horčičného semena, lyžičku guľôčok nového korenia a lyžičku tymiánu.
Olúpané vajcia uvarené natvrdo uložíme do pohára, ktorý možno uzavrieť viečkom, a zalejeme pripravenou marinádou. Tú vyrobíme tak, že víno a ocot so soľou privedieme k varu a varíme asi 10 minút. Do vriacej tekutiny pridáme rozkrojené strúčiky cesnaku, nakrájanú feferónku a korenie. Na vajcia ju nalejeme horúcu a necháme aspoň 24 hodín uležať v chladničke. Pikantné vajcia, kyslastej chuti, môžeme nakrájať na tenké kolieska na obložený tanier.
Vaječný šalát s nivou
Na jeho prípravu potrebujeme 8 vajec uvarených natvrdo, tri papriky – žltú, červenú a zelenú stredne veľkú cibuľu, šťavu z 2 citrónov, čierne korenie, soľ, 4 polievkové lyžice olivového oleja, lyžičku tymiánu a 10 dkg nivy.
Z citrónovej šťavy, soli, čierneho korenia, oleja a tymiánu vyšľaháme zálievku. Vajcia nasekané na kúsky vložíme s nadrobno nakrájanou cibuľou a paprikou do misy, a zalejeme touto zálievkou. Necháme v chlade asi 10 minút odležať a pred podávaním potom posypeme nahrubo nastrúhanou nivou.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com