Optimálne množstvo tekutín, ktoré by sme mali vypiť denne si spočítame, keď vydelíme svoju váhu
ôsmimi a zaokrúhlime smerom nahor – výsledné číslo je počet pohárov, ktoré by sme mali správne
vypiť. Pri športe, väčšej námahe alebo v teplom počasí, by to malo byť ešte viac. Ale čo vlastne
piť?
Časť spotreby môžu pokryť bylinkové čaje a minerálky, chemicky upravované a prisladzované džúsy
nie sú príliš vhodné. Športovanie, rovnako ako napríklad aj diéty, pripravuje náš organizmus o
vitamíny a minerály, ktoré je treba dopĺňať. Vhodné je preto siahnuť po čerstvom ovocí a zelenine,
ktoré sú veľkým zdrojom potrebných vitamínov aj minerálov. Vitamínové fitness nápoje sa naviac
hodia na naštartovanie metabolizmu pred cvičením.
Koktejl z mrkvy a paradajok
Z veľkej mrkvy, veľkej papriky a paradajky vytlačíme v odšťavovači šťavu, doplníme 150 ml
vychladeného netučného mlieka, pridáme trochu soli a pepru. V pohári do nápoja potom zamiešame 2
lyžičky ľanových semienok opražených zľahka na panvici bez tuku.
Koktejl z mrkvy a avokáda
Kúsky (asi 75 g) avokáda zalejeme šťavou z jednej limetky a rozmixujeme. Potom ochutíme soľou
a zriedime 200 ml čerstvej mrkvovej šťavy. Do vychladeného nápoja zamiešame lyžicu arašidov
opražených zľahka na panvici bez tuku.
Banánový koktejl I.
Potrebujeme banán, 3 cl mrkvovej šťavy a 4 cl ananásovej šťavy. Banán a šťavu rozmixujeme s
kockou ľadu. Môžeme potom nápoj v pohári ozdobiť plátkami mrkvy.
Banánový koktejl II.
Na jeho prípravu potrebujete jeden banán, šťavu z jedného pomaranča, 150 ml nízkotučného
mlieka a lyžičku medu. Prísady rozmixujeme a nalejeme do pohára.
Medový fitness nápoj s ovocím
Štrť banánu rozmixujeme s 2 lyžicami citrónovej šťavy, pridáme med, osminu litru pomarančovej
šťavy a rovnako ananásovej šťavy a znovu rozmixujeme. Poháre plníme do dvoch tretín touto zmesou a
doplníme minerálkou.
Domáci pomarančový (citrónový) džús
Potrebujeme 2 pomaranče bez kôstok, 20 dkg mrkvy, ? kilogramu cukru a pol lyžičky kyseliny
citrónovej.
Uvarenú, vychladenú mrkvu rozmixujeme s pomarančami, doplníme litrom vody a zmiešame. V
ďalšom litri vody prevaríme cukor a 3 litre s kyselinou citrónovou. Všetko zlejeme do minimálne
päťlitrovej nádoby a dobre premiešame. V chladničke – v chlade – vydrží celý týždeň. Množstvo
surovín možno prispôsobiť vlastnej spotrebe, cukor môžeme nahradiť medom a miesto pomarančov pre
obmenu použiť citrón.
Zdroj fotografií: Fotolia.com