Všeobecne sa vie a hovorí o troch „bielych zlých“ v našom jedálničku, čo je rafinovaný cukor,
soľ, a tuk – a to živočíšny aj stužený. K nim môžeme zaradiť aj ďalšie dva prehrešky proti zdravej
výžive – bielu múku a mlieko, v ktorom sa skrýva rad tukov a pre mnohých ťažko stráviteľná
laktóza.
Tieto potraviny v neprimeranom množstve organizmu škodia, je treba ich obmedzovať a nahradzovať.
Neznamená to ale, že ich zo svojho jedálnička musíme celkom vyhnať.
Napríklad soľ naše telo potrebuje, ale vo väčšom množstve mu škodí, zvyšuje krvný tlak, riziko
cievnych príhod a srdcových ochorení či zlyhania obličiek. Okrem toho nadmerné solenie jedla, to
znamená veľký príjem do nášho organizmu, spôsobuje väčšie vylučovanie vápniku z tela, čo môže
spôsobiť osteoporózu. Priaznivejšie zloženie než bežná kuchynská má morská soľ, ktorá obsahuje
niektoré minerály.
Mlieko – teda kravské mlieko, ktoré sa u nás konzumuje, síce obsahuje spomínaný, pre naše
telo potrebný vápnik, ale je pre človeka horšie stráviteľné než ľudské, na ktoré je od prírody
uspôsobený. Mnohým ľuďom naviac kravské mlieko spôsobuje alergie. Okrem už spomínaného veľkého
množstva tuku, nám škodí aj tým, že je takzvane hlienotvorné. Z mliečnych výrobkov nemusíme tak
obmedzovať nízkotučné alebo odtučnené výrobky, hlavne tvarohy, kvasené výrobky či syry a podobne.
Vápnik sa dá získať aj z iných zdrojov, strukovín, rýb, niektorých druhov zeleniny a ovocia, zo
semien a orieškov.
Pečivo z bielej múky nahradzujeme celozrnným, pretože biela múka je zbavená všetkých
vitamínov a vlákniny, spôsobuje aj zlé trávenie. Čím kvalitnejšie pomletá, tým horšie pre naše
zažívanie. To znamená, že hrubá je pre nás o niečo lepšia než hladká. Lepšie je ale ju nahradiť
celozrnnou múkou, vločkami, špaldovou múkou či pohankou alebo kukuricou – kukuričnou múkou.
Tuky, stužený aj živočíšny tuk, sú spájané s rizikom vzniku srdcových ochorení. Používame
radšej miesto nich rastlinné oleje – olivový, slnečnicový alebo sójový. Najkvalitnejšie sú za
studena lisované (tzv. panenské) oleje.
A nakoniec cukor – rafinovaný biely cukor, nielen že škodí chrupu, pri metabolizme naviac
odčerpáva vápnik a vitamíny. Cukor možno nahradiť medom, nečisteným trstinovým cukrom alebo ovocným
cukrom či hroznovým cukrom. V pečive potom hrozienkami alebo iným sušeným ovocím. Vysoká konzumácia
cukru môže viesť až k nestabilnej hladine cukru v krvi. Prejavuje sa bolesťami hlavy, slabosťou či
závratmi, bolesťou končatín. Naviac v súčasnej dobe stále viac hrozí riziko cukrovky, vzhľadom aj k
stresu, pribúda neustále pacientov s cukrovkou a obmedzenie konzumácie cukru môže nástup tejto
choroby oddialiť alebo aj zastaviť.
Zdroj fotografií: Fotolia.com