Zelenina má v našom jedálničku význam hlavne kvôli obsahu vitamínu C a ďalších vitamínov a
minerálov. V boji o peknú postavu ale oceníme aj jej minimálne množstvo kalórií. Pritom zasýti a
obsahuje aj dôležitú vlákninu.
Odporúčaná denná dávka ovocia a zeleniny je 600 g, viac by sme pritom mali jesť zeleniny, než
kalorickejšieho ovocia. Naviac časť dennej dávky má byť konzumovaná za surova, napríklad aj v
šalátoch a pomazánkach, časť môže byť spracovaná tepelne.
Najlepší (najšetrnejší) spôsob prípravy je v pare. Zeleninu by sme mali variť čo najkratší čas a
vkladať ju až do vriacej vody. Zeleninové pokrmy by sa nemali ani ohrievať. Čo sa týka prípravy
zeleniny – či už k tepelnému spracovaniu, alebo konzumácii za surova, nečistôt ju zbavíme pod
tečúcou vodou, nemá sa namáčať, aby sa nevylúhovali cenné látky. Lúpať a škrabať sa má tiež až
tesne pred spracovaním. Pre zachovanie vitamínov sa nehodí variž v tlakovom hrnci – vysokou
teplotou trpí biologická hodnota zeleniny.
K najmenej kalorickým zeleninám patrí uhorka, redkvička a šalát, ďalej kaleráb, karfiol, kel,
cuketa a paradajky. Najviac kalórií získame zo zemiakov, ktoré obsahujú veľa sacharidov. Pozor aj
na konzervované zeleninové šaláty v rôznych nálevoch, hlavne s cukrom.
Paradajka
90 Brokolica 135 Paprika 80 Šalát 50 Redkvička 50 Pór 125 Mrkva 140 Cuketa 75 Cibuľa 165 Hrach 170 zeler 110 Fazuľové struky 150 Uhorky 50 Pažítka 180 Cesnak 460 Petržlen – vňať 185 Kaleráb 90 Petržlen – koreň 170 Špenát 75 Chren 266 Hlávkové kapusta 80 – 120 Kapusta 90 – 120
Potrebujeme 500 g paradajok, 1,5 litra vody a kocku masoxu (alebo mäsový vývar), 50 g tuku, 40 g
hladké múky, lyžicy predvarenej ryže, 150 g koreňovej zeleniny (mrkvu, zeler, petržlen), 1 menšiu
cibuľu, lyžičku nasekaného petržlenu. Na tuku speníme cibuľu a zeleninu, pridáme na kúsky nakrájané
paradajky a dusíme desať minút. Potom pridáme vodu a povaríme. Nakoniec pridáme ryžu a masox a pred
podávaním vmiešame ešte zelený petržlen.
Zdroj obrázků: Fotolia.com