Zeleninové šaláty oceníme aj v jesenných čľapkaniciach, kedy potrebujeme dostatok vitamínov a minerálov, ktoré sa vyskytujú prakticky vo všetkých rastlinách, a to nielen na ochranu pred infekciami, ale pomáhajú nám udržať sa v kondícii a nepodliehať jesenným depresiám. Naviac sú vlákniny obsiahnuté v zelenine najlepším priateľom nášho zažívania.
Potrebujeme dva hrnčeky fazulí, rímsky šalát (alebo môže byť klasický hlávkový) – natrhaný na kúsky, plechovku fazule – scedíme, 1/2 hrnčeka čiernych olív, polku červenej cibule – nakrájanej, šťavu z jedného citrónu, pol hrnčeka panenského olivového oleja, jednu lyžičku soli a jednu čierneho korenia, pol hrnčeka strúhaného syru – parmezánu.
V slanej vode varíme fazule, asi tri minúty, dokiaľ nezmäknú. Vychladíme ich potom v studenej vode – prepláchneme. Vo veľkej mise potom zmiešame fazule so šalátom, konzervovanými fazuľami, olivami a cibuľou. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Šalát osolíme a okoreníme, na vrch posypeme syrom a môžeme konzumovať.
Na prípravu je treba 2 papriky, 2 paradajky, pol uhorky, malá cibuľa, 50 g póru, šťava z malého citrónu, 1 jogurt, soľ, 2 lyžice mlieka a zelený petržlen na ozdobenie.
Zeleninu nakrájame na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame. Do jogurtu pridáme mlieko a štipku soli a zálievkou zalejeme zeleninu v mise. Ozdobíme nasekaným petržlenom.
Nakrájame tri čakankové puky na kocky, krátko ich sparíme v slanej vode a prepláchneme studenou vodou. Do misky dáme 3 červené papriky nakrájané nadrobno a rovnako tak nakrájané 2 vajcia natvrdo uvarené. Zalejeme zálievkou vyrobenou z 2 lyžíc oleja, lyžice vínneho octu, lyžičky cukru, lyžičky francúzskej horčice, nastrúhaného strúčika cesnaku, štipky chilli korenia a glutasolu a 2 lyžíc vody.
Zdroj fotografií: Fotolia.com