Žiadna kuchyňa sa dnes bez zemiakov nezaobíde, pretože sú mnohotvárnou kuchárskou surovinou, na ktorej každý môže uplatniť svoju fantáziu, chuť aj vynaliezavosť. Sú ale práve tým zdravým v našom jedálničku alebo nie? Priberáme po nich alebo nie?
Zemiaky majú rad významných látok, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde. Obsahujú takmer všetky dôležité minerály a stopové prvky, napríklad draslík, sodík, vápnik, horčík a ďalšie. A tiež vitamíny, hlavne C.
[@portabletext/react] Unknown block type "externalImage", specify a component for it in the `components.types` prop
U zemiakov záleží hlavne na spracovaní, akú zdravú pochúťku z nich vytvoríme. Dajú sa totiž konzumovať aj v podobe vyprážaných hranoliek alebo chipsov, ktoré do racionálnej výživy nepatria. Naopak, zemiaky v zdravej úprave regulujú trávenie, odstraňujú zápchu, posilňujú látkovú výmenu aj krvný obeh, pomáhajú odvádzať vodu z tela a majú rad ďalších pozitívnych vlastností. Zemiaková šupka obsahuje aj minerály a vitamíny, napríklad zinok a kyselinu listovú. Takže do zdravej výživy určite patria a správne upravené a v ideálnom množstve sa môžu konzumovať aj pri redukčných diétach.
Viete správne nakupovať zemiaky?
Zemiaky nakupujeme podľa toho, na aký účel je potrebujeme. Existujú tri takzvané varné typy.
- Varný typ A – šalátové zemiaky, vhodné na zemiakový šalát a na takzvané lúpané zemiaky.
- Varný typ B – prílohové zemiaky, polomúčne, polopevné, vhodné ako prílohy, do polievok, na grilovanie aj na hranolky.
- Varný typ C – pyré zemiaky, sú vhodné do kaše, do cesta, na knedle a placky, sú múčne. Niektoré odrody sú označované ako varný typ AB, BA, alebo BC – ich vlastnosti sú kombinované.
Buďte gurmánmi – naučte sa orientovať v zemiakoch na jedálnom lístku!
Zemiaky sú najrozšírenejšou surovinou na prípravu rôznych príloh, ktoré majú svoje miesto aj na medzinárodných jedálnych lístkoch.
- Lyonské zemiaky– dusené zemiaky premiešané s cibuľou.
- Alsaské zemiaky – nové zemiaky s maslom, slaninou nakrájanou na kocky a cibuľkou.
- Allemande – varené zemiaky nakrájané na silné plátky, zaliate omáčkou z citrónovej šťavy, bieleho vína, žĺtku a masla.
- Indické zemiaky – vyprážané alebo dusené zemiaky korenené kari.
- Mélangées – zmes zemiakov a jabĺk zapečených s maslom, v anglosaských krajinách to je obľúbená príloha k bravčovému mäsu a k teplej šunke.
- Polonaise – „zemiaky po poľsky“, nové varené zemiaky posypané opraženou strúhankou z pečiva a petržlenovou vňaťou.
- Royale – zemiaky pripravené ako krokety, ale do cesta sa pridáva jemne nakrájaná šunka.
- Pont-neuf – názov podľa mostu v Paríži, zemiaky sa krájajú na väčšie hranolky tak, aby jedna strana zostala klenutá, a prudko sa opražia. Zemiaky sa aranžujú na tanieri cez mäso ako most.
- Portugalské zemiaky – povarené tuhé zemiaky nakrájame na hrubé plátky a dovaríme s paradajkami nakrájanými na kolieska, ktoré ochutíme cesnakom.
- Normandské zemiaky – zmes plátkov zemiakov, cibule a póru, dusíme na masle, zaprášime múkou, zalejeme mliekom a potom zapečieme.
- Bretónske zemiaky – zemiaky nakrájané na veľké kúsky varíme v hovädzom vývare s cibuľou, pridáme nakrájané paradajky a okoreníme cesnakom.
- Zemiaky Alphonse – zemiaky varené v šupke, olúpané, nakrájané na plátky, osmažené na masle a posypané strúhaným syrom.
- Zemiaky Caréme – zemiaky nakrájame na hrubé plátky povaríme, pridáme mlieko, roztlačíme a pridáme parmezán.
- Gratinované zemiaky – uvarené zemiaky zapečieme posypané syrom a strúhankou.
- Zemiakové suflé – prelisované, varené zemiaky premiešame so smotanou a žĺtkami, snehom z bielkov a zapečieme.
- České „šťouchané brambory“ – uvarené zemiaky rozmiešame s orestovanou cibuľkou, v juhočeskej kuchyni aj s podusenou kyslou kapustou.
Jesenný tip Moda.sk: Zemiakový šalát s kapustou
Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Zo zemiakov urobíme formičkou kocky, pridáme nastrúhaný chren a jemne nastrúhanú kapustu a na kocky nakrájanú šunku. Všetko zalejeme citrónovou šťavou s olivovým olejom.
Zdroj fotografií: Fotolia.com