Zoznámte sa s menej tradičnými obilninami dôležitými pre náš jedálniček – 2.diel

O dôležitosti obilnín pre našu výživu sme si začali rozprávať už v prvom dieli nášho krátkeho seriálu. Okrem štyroch najznámejších obilnín, pšenice, raže, jačmeňa a ovsa, ktoré sme si už predstavili, spestrujú však náš jedálniček aj menej známe obilniny. Medzi ne patrí ryža, kukurica, pšeno a v poslednej dobe aj pohánka a amarant.

Zoznámte sa s obilninami, ktoré sú prospešnejšie než iné!


Prvou zaujímavou a dnes nie príliš tradičnou obilninou je pohánka. Pohánka nie je síce obilnina v pravom slova zmysle, ale vďaka vysokému obsahu škrobu je počítaná medzi obilniny. Jej prospešnosť spočíva najmä vo vysokom obsahu rutinu. Rutín spevňuje cievne steny, pomáha zamedzovať tvorbe krvných zrazenín, znižuje priepustnosť krvných kapilár a zvyšuje ich pružnosť. Pohánka je vhodnou prevenciou proti ochoreniam srdca a ciev.

Pšeno je lúpané semeno prosa. Pšeno ako jediná obilnina pôsobí v našom tele zásadotvorne, je vhodné pre detoxikáciu.

V poslednej dobe sa na našom trhu objavil amarant. Je výnimočný vysokým obsahom bielkovín a obsahom esenciálnej aminokyseliny – lysinu, ktorá sa v ostatných obilninách takmer nevyskytuje.

Pozrite sa, čo nájdete v netradičných obilninách


Aj tieto menej známe obilniny obsahujú vodu, škrob, malé množstvo tukov, vlákninu, bielkoviny, vitamín E, vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12, minerálne látky fosfor, vápnik, horčík, kremík, draslík, železo, sodík. Pohánka, proso, ryža, kukurica a amarant neobsahujú lepok, sú vhodné pre všetkých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.

Pohánka
Pohánka patrí medzi rdesnovité rastliny, jedná sa o pseudoobilovinu. Rutín, obsiahnutý v pohánke, má priaznivý vplyv na cievy. Vďaka rutínu je pohánka prevenciou proti ochoreniam srdca a ciev. Vitamín C zvyšuje účinok rutinu. Pohánka obsahuje malé množstvo kalórií, čo ocenia najmä tí, ktorí chcú schudnúť. V kuchyni sa používajú celá semená pohánky alebo drvená pohánka, tzv. lámanka, zo semien pohánky sa tiež melie múka a krupica.

Pšeno
Pšeno je lúpané semeno prosa. Pšeno má vysoký obsah vlákniny a minerálov, predovšetkým kremíka a fosforu. Pšeno, ako jediná zásadotvorná obilnina, sa môže používať na detoxikáciu tela.

Ryža
Ryža sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach. Existuje mnoho odrôd ryže, na našom trhu je ryža lúpaná, nelúpaná tzv. hnedá ryža natural, predvarená, tzv. paraboiled, napučaná vo forme burizóny, jazmínová ryža, basmati ryža. Nelúpaná, biela ryža obsahuje iba škrob, dodá telu iba energiu, nič viac. Pre naše telo má význam hnedá, nelúpaná ryža, ktorá okrem polysacharidov, to znamená škrobu obsahuje ďalšie užitočné látky. Napučaná ryža slúži na výrobu ryžových chlebíčkov. Z ryže sa melie múka, z ktorej sa vyrábajú ryžové rezance zvanej fun.

Kukurica
Kukurica pochádza z Ameriky, u nás sa moc nepestovala. Kukurica je veľmi kalorická, vďačí za to vysokému obsahu sacharidov. Okrem sacharidov obsahuje, rovnako ako ostatné obilniny aj ďalšie prospešné látky, ako je vláknina, bielkoviny, malé množstvo tuku, vitamíny a minerály. Kukurica slúži na spestrenie nášho jedálnička, najmä mladá mrazená alebo konzervovaná, ktorá sa používa ako zelenina. Z kukurice sa pražením vyrábam pop corn, kukuričné vločky cornflakes, kukuričné lupienky, melie sa z nej múka, ktorá sa používa v zmesi s pšeničnou múkou a tiež sa z
nej vyrába kukuričný škrob maizena.

Amarant
Amarant je pseudoobilovina patriaci medzi láskavce. Amarant má najväčší obsah bielkovín a vlákniny zo všetkých obilnín. Z amarantu sa používajú drobná semená, z ktorých sa melie múka alebo sa používajú na posyp pečiva. Z amarantovej múky sa vyrábajú cukrovinky, pečivo, amarantová múka sa používa hlavne v kombinácii s pšeničnou múkou.

Naučte sa z netradičných obilnín variť!


Pohánka
Celá semená pohánky sa hodia k príprave kaší, nákypov, ako príloha k mäsu, rybám, do polievok, zeleninových jedál. Lámanka je vhodná do mletých mias a všade, kde sa používa mleté mäso. Z pohánky lámanky možno pripraviť napr. sekanú alebo fašírky. Pohánková múka a krupica je obľúbená predovšetkým v USA, Francúzsku a východnej Európe. Pohánková múka sa používa rovnako ako pšeničná múka a krupica. Z pohánkovej múky sa pripravuje ruské národné jedlo bliny s kyslou smotanou.

Pšeno
Kým proso slúži ako krmivo pre exotické vtáctvo, jeho lúpaná semená, pšeno je súčasťou nášho jedálnička. Pšeno je používané ako závarka do polievok, na prípravu kaší, nákypov, tzv. pšenový koláč, múčnikov, placiek, knedlí, fašírok.

Ryža
Ryža je hlavnou obilninou obyvateľov tropických oblastí Ázie, ktorí pripravujú z ryže veľké množstvo pre nás chuťovo zaujímavých jedál. V našej kuchyni má ryža využitie len ako príloha k mäsu, rybám ak príprave mála jedál, rizota, ryžovej kaše a ryžových nákypov. Ryžové rezance a ryžová múka je u nás občas používa na zahustenie polievok. Z ryžovej múky možno piecť rovnako ako napr. z pšeničnej alebo z pohánkovej múky, ale u nás sa ryžová múka takmer nepoužíva.

Kukurica
Mladá mrazená alebo konzervovaná kukurica sa používa ako zelenina do zeleninových jedál, šalátov alebo k mäsu. Vyzretá kukurica sa konzumuje varená so soľou a maslom. Kukuričný škrob maizena sa používa na zahustenie, z kukuričnej múky sa najmä varí kukuričná kaša zvaná polenta.

Amarant
Amarant je u nás málo známa obilnina. Semená a múka je k dostatiu v predajniach zdravej výživy. Amarantová múka sa nehodí samostatne na pečenie, treba ju zmiešať s iným druhom múky, aby cesto držalo pohromade. Amarantová semená je možné použiť do zeleninových šalátov.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek