Chryzantémy sú kráľovné jesene

„Ak chcete byť šťastní po celý život, pestujte chryzantémy“ vraveli čínski filozofi.

Prvé písomné zmienky o chryzantémach pochádzajú z 15. storočia pred našim letopočtom z Číny.
Číňania verili, že ako bylina dodáva životnú silu. Z ich listov varili čaj pri slávnostných
príležitostiach, mladé výhonky a okvetné lístky používali do šalátov, a z koeňov chryzantém varili
čaj proti bolesti hlavy. Na islavu tejto kvetiny pomenovali Číňania aj mesto Chu-Hsien (,,Chu“ –
chryzantéma, ,,Hsien“ – mesto). V 8. storočí nášho letopočtu sa chryzantéma objavila v
Japonsku, kde bola prijatá ako oficiálny znak a pečať cisára. Japonci tiež slávia národný deň
chryzantémy a nazývajú ho ,,Slávnosť šťastia“. Do Európy boli chryzantémy prvýkrát dovezené
Holanďanmi v 17. storočí. Chryzantémou, ako túto kvetinu dnes voláme, ju v 18. stor. pomenoval
švédsky botanik Karl Linnaus. Tento názov vytvoril spojením dvoch gréckych slov – ,,Crysos“ – zlato
a ,,Anthemon“ – kvetina.

Tak to je krátko z dlhej histórie tejto krásnej kvetiny. Napriek tomu je chryzantéma medzi
kvetinami nezosaditeľnou ,,kráľovnou jesene“, môžeme sa s ňou v dnešnej dobe stretnúť v
kvetinárstvach po celý rok a to vo všetkých farbách i kultivaroch. Tohtoročný jesenný kvetinový
trend vyzdvihuje ale predovšetkým
zelenú, okrovú a červenú. Chryzantémy sa objavujú vo väzbách kytíc k akýmkoľvek
príležitostiam a je to kvetina vďačná, ktorá nás vo váze aj pri minimálnej starostlivosti bude
tešiť až tri týždne (stačí meniť vodu a orezávať stonky).

Chyzantémy ovšem môžeme zakúpiť aj v kvetináčoch
vypestované do tvaru stromčeka, kaskády, alebo polguľovitého kra. Práve teraz od
polovice leta sú dostupné
guľovité hrnčekové odrody – multiflóry. Pri ich nákupe je dôležité
nevyberať málo rozkvitnuté rastliny. Odborníci radia, aby aspoň tretina púčikov u
týchto ranných odrôd bola rozkvitnutá. Tieto kvetiny tiež môžeme presadiť do voľnej pôdy na záhon,
alebo do truhlíka. Pri kvetinách zakúpených začiatkom jesene však musíme dať pozorm aby ich
nezničili eventuálne ranné mráziky, lebo chryzantémy sú na chlad citlivé. V tomto prípade by
malo postačiť prikryť ich na noc netkanou textíliou alebo ich zabaliť do papiera.

Priateľov môžeme pripohostení prekvapiť
šalátom z chryzantémy jedlej (Chrysanthemum coroniarum) – je to nenáročný
zeleninový druh jedlej margaréty pôvodom z ďalekého východu, vyžaduje vlhkejšiu pôdu. Pretože dobre
obrastá, odrezávajú sa celé rastliny tesne nad zemou. V kuchyni kvety využijete na zdobenie
pokrmov a mladé listy práve na prípravu šalátov či ako prílohu k mäsu.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek