Čučoriedky ochránia náš imunitný systém

Čučoriedky nám dodávajú energiu, vyhladzujú vrásky, čistia krv, pomáhajú pri tráviacich
ťažkostiach a chránia náš imunitný systém proti voľným radikálom. Sú jedným z najlepších prírodných
zdrojov antioxidantov. Modrý plod čučoriedky, ktorý nám krásne zafarbí pusu, má výraznú,
nezameniteľnú chuť a je pre nás zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov.

Významný v čučoriedkach je hlavne obsah vitamínu C a karoténu, triesloviny tanínu a ďalších
protirakovinných látek, z minerálov je dôležitý predovšetkým obsah železa. Čerstvé, sušené aj
mrazené čučoiedky sú liekom pri všetkých respiračných ochoreniach, používajú sa ako liečebný
prostriedok pri črevných ťažkostiach a kolikách či pri hnačke. Sú tiež perfektným doplnkom potravy
pri rekonvalescencii.

Čerstvé ich môžeme konzumovať roztlačené so smotanou alebo jogurtom, hodia sa do ovocných
koktejlov, šalátov a zmrzlinových pohárov. Chutné sú aj čučoriedkové marmelády či džemy, tiež
koláče s čučoriedkami a dezerty s tvarohom či jogurtom.

A hoci vám čučoriedky chutia určite aj surové, vyskúšajte s nami chutné čučoriedkové recepty,
ktoré pripravíte doslova za pár minút.

Čučoriedková omáčka

Podusíme 200 g čučoriedok v štvrť litri vody s kúskom citrónovej kôry, pridáme škrobový prášok,
rozmiešaný v dvoch lyžičkách vody a povaríme. Podľa chuti môžeme prisladiť. Polievame ňou napríklad
lievance alebo cestoviny.

Žahour – staročeská čučoriedková omáčka

Asi 800 g čučoriedok zasypeme 100 g cukru a na miernom ohni rozvaríme. Pridáme štipku škorice. V
200 ml mlieka rozmiešame lyžicu polohrubej múky, nalejeme do čučoriedok a ešte chvíľu povaríme – do
zhustnutia. Žahourom sa polievali palacinky alebo kysnuté knedlíky. Používal sa aj ako náplň
palaciniek.

Fínska čučoriedková polievka

Potrebujeme liter mlieka, 250 g čučoriedok, 6 lyžíc cukru, lyžicu škrobu – solamylu a 2 vajcia.
Čučoriedky povaríme v osladenom mlieku, zahustíme škrobom, ktorý sme rozmiešali v troške studenej
vody a povaríme. Vmiešame žĺtky a nakoniec sneh z bielkov. Do tejto polievky sa pridávala aj
pohárik jalovcového likéru.

Čučoriedkový puding s piškótami

Dáme variť 200 g čučoriedok (aj mrazených), šťavu z polky citrónu a 2 lyžice cukru do 400 ml
vody. V 100 ml rozmiešame vanilkový puding, vlejeme do vriacich čučoriedok a povaríme pol minúty. V
pohároch prekladáme detskými piškótami, podávame chladené.

Čučoriedkový koláč

Jeden až dva biele jogurty dáme do misky a kelímky od jogurtov si necháme na meranie. Na jeden
kelímok jogurtu primiešame 1,5 kelímka polohrubej múky, 1/2 kelímku cukru, trochu mlieka a lyžičku
prášku do pečiva. Cesto, dáme do vymazanej formy (na plech je treba cesto z 2-3 kelímkov), posypeme
husto čučoriedkami a zasypeme posýpkou zo 6 lyžíc múky, 5 lyžíc cukru a 2 lyžíc margarínu.

Kaša z ovesných vločiek (porridge) s čučoriedkami

Potrebujeme 2 šálky ovsených vločiek, dve šálky vody, 2 šálky mlieka, trochu cukru, soľ, jogurt
a čučoriedky (alebo zmes čučoriedok a malín). V osolenej vode uvaríme vločky, mierne ich pred
dovarením osladíme. Jednotlivé porcie na tanieroch ozdobíme ovocím a jogurtom, môžeme aj
omastiť.

Zdroj obrázku: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek