Jedzte malé porcie a každé sústo vychutnajte – čoskoro poznáte zmenu!

My ľudia dokážeme oceniť krásu. Dokážeme vychutnať pôžitok, ktorý nám prináša kvalitná hudba,
umenie či dobrá kniha. Nechávame sa okúzliť originálnym oblečením , doplnakmi, kozmetikou, líčením,
účesom – jedným slovom módou, alebo snáď umením? Pretože aj kvalitná móda môže byť považovaná za
umenie. Skrátka čo sa týka menovaných oblastí, dokážeme uprednostniť kvalitu pred kvantitou. Prečo
to isté väčšinou nedokážeme ohľadne jedla alebo pitia?

Vinou hektického a stresujúceho životného štýlu, ktorý bohužiaľ v dnešnej dobe žije väčšina
ľudskej populácie, staviame jedlo do pozadia, ako akúsi „nutnosť“, ktorej však nie je treba venovať
dostatok času. Vo výsledku to vypadá tak, že do seba nepravideľne naládujeme skoro čokoľvek, čo nám
príde pod ruku, hlavne aby sme mali čas na dôležitejšie veci a aby sme všetko stihli. Avšak
hovoríme o umení – prečo v tejto súvislosti nezmienime tiež jedlo? Veď kuchári sa predháňajú, aby
nám na tanier pripravili nielen pokrmy výtečnej chuti, ale tiež lahodiace oku. Prečo nedokážeme
doceniť krásu a vôňu jedla, ale sústredíme sa len na to, aby čo najrýchlejšie skončilo v
žalúdku?

Voľte kvalitu namiesto kvantity a vychutnávajte každé sústo

Uvedomili ste si niekedy, aké príjemné pocity zakúšate, keď sa ocitnete pri jednom stole v
spoločnosti rodiny alebo priateľ? Atmosféra je náhle nasiaknutá slávnostnou vôňou a vy plný dobrej
nálady a eufórie úplne inak pozeráte na pokrm, ktorý je vám servírovaný. Nadšene vykrikujeme, že
niečo tak výborného sme ešte nejedli, a že je to nielen dobré, ale naviac to krásne vypadá, a
pomaly s rozmyslom vychutnávate každé sústo.

Prenesme si tieto príjemné zážitky do každodenného života a pristupujme k jedlu s rovnakou
radosťou ako v týchto slávnostných chvíľach. Pokiaľ sa naučíme vychutnávať jedlo a nie zbesilo
hltať, priaznivé dôsledky sa odrazia nielen na našom metabolizme, ale budeme celkovo inak
pristupovať aj k životu. Pokiaľ si behom hektického dňa dokážete urobiť chvíľku pre seba a
vychutnať si pomaly jedlo do posledného sústa bez ponáhľania a bez stresu, že nebudeme stíhať,
dokážete lepšie vychutnať všetky zážitky a celý život vôbec.

Naviac, pokiaľ miesto zbesilého hltania a ladovania, kedy miesto pocitu sýtosti cítite rovno
nepríjemné prejedanie, budete jedlo s každým sústom vychutnávať a jesť pomaly, nezjete toho toľko,
takže sa neprejete. Prirodzene štíhli ľudia to tak praktikujú a na ich figurách sa to velice
vyditeľne a priaznivo odráža – oni totiž vedia, že je lepšie voliť kvalitu namiesto kvantity.

Radosť z jedla pomáha pri ceste za prirodzenou štíhlosťou a zdravím

Radostné pojedanie ovplyvňuje aj prostredie, v ktorom sa venujete stolovaniu. Pokiaľ si
napríklad zjete svačinu, namiesto preplneného námestia alebo uvatvorený medzi štyrmi stenami známej
izby, v parku alebo v lese, nakŕmite nielen žalúdok ale tiež svoje vnútro. Prítomná zeleň relaxačne
a blahodárne pôsobí na našu myseľ. Na tú myslite aj v priebehu jedla – zamyslite sa, na čo máte
naozaj chuť a dbajte na to, aby jedlo nelákalo len váš mlsný jazýček, ale tiež vaše oči. Ako náhle
vám jedlo bude pripadať krásné, nasýtite tiež svoju dušu a z jeho pojedania budete mať oveľa väčšiu
radosť. Jedlo by tiež malo mať správnú teplotu – nie moc horúce, ani moc studené – aby ste ho mohli
maximálne vychutnať. Neprejedajte sa – zjedzte napríklad len polku jedla a zbytok si nechajte na
neskôr. Nebudete prejedení a budete sa môcť tešiť na ďalšiu porciu tej dobroty. Jedlo pojedajte po
malých sústach – čím menšie sústo, tým väčší pôžitok z toho budú mať vaše chuťové bunky a naviac aj
prehĺtanie s malými sústami je oveľa príjemnejšie. Nezabúdajte tiež poriadne žuvať – obecným faktom
totiž je, že žuvanie zbauje stresu a ukľudňuje (preto tiež stále žujeme žuvačky), taže sa pri jedle
nielen príjemne nasýtite, ale tiež ukľudníte a pripravíte pre ďalšiu prácu a povinnosti.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek