Kyselina listová môže byť škodlivá – a nájdete ju všade!

Poznáte kyselinu listovú? Táto chemická látka známa aj ako vitamín B9 je pre naše zdravie nevyhnutná a jej pravidelný prísun sa odporúča strážiť si predovšetkým v tehotenstve. Najnovšie výskum však naznačujú, že vo väčších množstvách môže mať kyselina listová nežiaduce účinky! Aké môžu byť a kde všade nájdeme túto substanciu? Ukázalo sa, že problematické sú predovšetkým umelo obohatené potraviny – môže to byť napríklad vaše obľúbené müsli alebo multivitamínový nápoj!

Čo je vlastne kyselina listová a prečo je pre nás dôležitá? Táto látka patrí medzi vitamíny skupiny B a je známa pod názvom vitamín B9. V tele sa podieľa predovšetkým na syntéze nukleových kyselín (DNA, RNA), ktoré sú nositeľmi genetickej informácie. Je preto nevyhnutná na správne delenie buniek. Okrem toho sa podieľa na metabolizme aminokyselín a tvorbe krvi. Nedostatok vitamínu B9 sa prejavuje špecifickou formou anémie, pri ktorej sú červené krvinky nezdravo zväčšené a majú obmedzenú schopnosť prenášať kyslík. Môže mať za následok i poruchy rastu a vývinu, arteriosklerózu alebo neplodnosť.

Kyselina listová v tehotenstve

Tehotná žena jediaca šalát
V literatúre sa zdôrazňuje predovšetkým význam kyseliny listovej pre tehotné a dojčiace ženy. Jej dostatočný prísun je totiž kľúčový pre správny vývin nervovej sústavy dieťaťa. Tá sa tvorí v prvom trimestri tehotenstva, v tomto období sa odporúča prísun kyseliny listovej minimálne zdvojnásobiť.

Z rovnakého dôvodu by mali zvýšiť konzumáciu tejto látky i ženy, ktoré o tehotenstve ešte len uvažujú. Nedostatok môže mať fatálne následky! Spôsobuje vrodené chyby nervovej trubice, predovšetkým rázštep chrbtice. Často sa odporúča, vzhľadom na veľmi vážny charakter možných následkov, aby si zvýšený prísun kyseliny listovej strážili všetky ženy v plodnom veku. Preto nájdeme túto látku v mnohých vitamínových doplnkoch stravy a obohacujú sa ňou i niektoré potraviny.

Nadbytok kyseliny listovej môže spôsobiť rakovinu

Donedávna sa verilo, že nadbytok kyseliny listovej nemá žiadne nežiaduce účinky. Najnovšie výskumy však ukazujú, že to nemusí byť pravda! Nadbytok kyseliny listovej môže viesť až k rakovine hrubého čreva, čo sa prejavuje predovšetkým na americkom kontinente. V posledných desaťročiach začali totiž niektoré krajiny s plošným obohacovaním múky o kyselinu listovú, rovnako ako sa u nás pridáva do kuchynskej soli jód. Odvtedy sa znížil počet vrodených chýb nervovej trubice u novorodencov, ale stúpol, napriek preventívnym prehliadkam, výskyt rakoviny hrubého čreva v populácii. Výskumy z Nórska zase poukazujú na možnú súvislosť kyseliny listovej s rakovinou pľúc. Zdá sa, že táto látka môže mať podporný efekt nielen pre delenie zdravých buniek, ale aj tých rakovinových!

Jedzte kyselinu listovú v jej prirodzenej forme – zabránite predávkovaniu

Žena jediaca zelený šalát

Ako si postrážiť, aby naša strava obsahovala správne množstvo kyseliny listovej?
Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 150 až 200 mikrogramov.

Ak ste tehotná alebo počítate s tým, že by k tomu v blízkej budúcnosti mohlo dôjsť (pozor, veľa tehotenstiev sa začína neplánovane), treba zvýšiť dávku na 400 mikrogramov denne. Kde všade kyselinu listovú nájdeme? V prirodzenej forme sa vyskytuje predovšetkým v listovej zelenine, a to hlavne v surovom stave – tepelnou úpravou sa do veľkej miery ničí. Dennú potrebu kyseliny listovej pokryje 200 gramov surovej brokolice či špenátu alebo 400 gramov kapusty. Nájdeme ju i vo vajíčkach, v pečeni, vo fazuli, v droždí alebo v niektorom ovocí. Obsahujú ho i orechy alebo ovsené vločky. Škála potravín, ktoré obsahujú tuto látku, je pomerne široká, ide však vždy o množstvo, ktorým sa len ťažko predávkujeme. Kde je potom problém?

Pozor na o vitamíny obohacovanie potravín!

Zrada spočíva v nadmernom užívaní vitamínových prípravkov a predovšetkým v obohacovaní potravín kyselinou listovou! Z chemického hľadiska má totiž umelo vyrábaný vitamín B9 iné vlastnosti ako ten, ktorý v potravinách prirodzene nachádzame! Synteticky vyrábaná kyselina listová sa oveľa viac vstrebáva do tela na rozdiel od tej prírodnej, ktorá je využiteľná len na približne päťdesiat percent. A preto je ľahšie sa predávkovať.

Obávate sa, či vám hrozí predávkovanie? V Čechách máme v porovnaní s Amerikou jednu výhodu – nie je u nás zavedená povinná fortifikácia múky kyselinou listovou. Mali by sme si však dávať pozor na multivitamínové prípravky a na obohatené potraviny. Ktoré to sú? Kyselinou listovou sa obohacujú cereálie na raňajky, müsli tyčinky, alpská soľ i vitamínové nápoje. Ak nie ste tehotná alebo žena uvažujúca o tehotenstve, nemá pre vás vôbec zmysel po nich zámerne siahať! Práve naopak, radšej sa im v záujme svojho zdravia vyhýbajte!

Zdroj obrázkov:  Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek