Lipový čaj nielen krásne vonia, ale vyrieši i vaše problémi s lupinami

K začiatku prázdnin patrí charakteristická vôňa líp, ktorej krémovo biele kvety silne medovo voňajú. Lipa srdcovitá a veľkolistá sú jediné dva druhy nášho národného stromu, jej kvety môžeme zbierať na obľúbený čaj.

Lipa srdcovitá má listy nesúmerne srdcovité, na líci tmavo zelené a zospodu šedo-zelené. Veľkolistá má listy väčšie, o trochu tmavšie na líci a bledozelené zospodu. Ako liečivá rastlina má lipa, respektíve jej kvet, rad výborných vlastností. Lipový kvet obsahuje vysoké množstvo účinných látok, napríklad glykozidy, silice a látky podobné vitamínu E, ktoré podporujú produkciu potu, žlče a moču a má zároveň upokojujúci účinok. Vďaka svojmu vysokému obsahu účinných látok, najviac obsiahnutým v kvete, je veľmi cenená ako liečivo a v neposlednom rade oceňujeme aj lahodnú chuť lipového čaju. Celkovo pôsobí protizápalovo, ľahko močopudne, tíši kŕče, rozpúšťa hlieny a znižuje dráždivosť na kašeľ. Vnútorne sa užíva pri chorobách z prechladnutia, podporuje potenie, odporúča sa pri chorobách žlčníka a tráviaceho ústrojenstva. Po konzumácii lipového čaju sa dobre a pokojne spí. Vonkajšie použitie sa odporúča pri výskyte lupín, vtedy sa vlasy môžu oplachovať odvarom.

 

 

Kvety a listy lipy srdcovitej

Kvet zbierame aj s blanitým listom, podľa nadmorskej výšky lokality, koncom júna a v júli, skôr ako sa začnú tvoriť guľovité plody. Akonáhle lipa odkvitne, čaj si môžeme zaobstarať už iba z lekárne alebo z predajne byliniek. 

 

Čaj sa môže podávať samostatne alebo ochutený citrónom. Nemusíme ho ani sladiť, pretože lipový čaj má prirodzene sladkastú chuť. Môžeme ho však dosladiť medom, má sa piť pravidelne, po dlhšiu dobu, niekoľkokrát denne. Pripravíme ho tak, že hrsť suchého kvetu zalejeme v kanvici 1/2 l vriacej vody a necháme odstáť asi 10 minút. Jednu lyžičku kvetu sparíme jednou šálkou vody.

 

Tip: Lipový kvet môžeme zmiešať a užívať v zmesi

Čaj z kvetov lipy

Vyskúšajte lipový kvet zmiešaný napríklad s kvetom čiernej bazy alebo s harmančekom. Možné je miešať ho aj s fermentovanými jahodovými, ostružinovými či malinovými listami. Chutnú čajovú zmes pripravíme aj s jablkovými šupkami – takýto čaj je možné piť častejšie.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek