Ostružina malinová je hojne rozšírená vo svetlých lesoch, ale pestuje sa aj v mnohých záhradkách.
Jej liečivú silu poznali už antickí lekári, ktorí odporúčali malinovú šťavu pri zažívacích
poruchách.
Listy maliny sa zbierajú od mája do septembra a obsahujú triesloviny, organické kyseliny,
flavonoidy, karotén, vitamíny a minerálne látky – predovšetkým železo, vápnik, draslík a fosfor.
List maliny má močopudný účinok, pomáha pri problémoch so zažívacím ústrojenstvom, s vylučovaním
tráviacich štiav, pri kašli a bronchitíde. Je súčasťou najmä detských čajov. Odvar, ako kloktadlo,
je skvelým prostriedkom pri zápale ďasien a ústnej sliznice. Nálev z listov sa používal aj počas
tehotenstva a po pôrode, pretože má vplyv na tvorbu mlieka, navracia svalom pružnosť a posilňuje
organizmus. Nálev sa používa aj ako zdravá náhrada tzv. čínskeho čaju, v tom prípade sa môžu listy
fermentovať. Fermentácia sa vykonáva tak, že po zbere listy necháme na tienistom mieste zvädnúť,
potom ich rozložíme a valčekom potlačíme.
Potom ich rozložíme na plátno a stočíme ako závin. Uložíme na dva dni na teplom mieste a po
dvoch dňoch rozbalíme a dosušíme listy bežným spôsobom.
Zrelé plody obsahujú vitamíny, najmä provitamín A, vitamín C a vitamíny komplexu B,
organické kyseliny, cukry, aromatické látky, triesloviny a pektín. Sú tiež prírodným prostriedkom
pre vývoj zdravej pokožky a vlasov.
Malinový čaj
Jednu lyžicu sušených listov maliny zalejeme 2,5 decilitrami vriacej vody a necháme
vylúhovať. Čaj pijeme dvakrát až trikrát denne.
Malinový cmar
Potrebujeme 200 g malín, štyri decilitre cmaru a lyžicu medu. Maliny rozmixujeme s trochou
cmaru a medom. Prilejeme zbytok cmaru a rozmiešame. Podáva se chladený.
Tvarohová torta s malinami
Na piškót budeme potrebovať 6 vajec, 240 g cukru, 100 g polohrubej múky, rovnaké množstvo
škrobovej múčky, 3 lyžice kakaa a 2 lyžičky prášku do pečiva. Na šľahačkovú náplň 500 g tvarohu,
400 g šľahačky, balíček želatíny v prášku, 100 g cukru a jeden vanilkový cukor. Na ovocnú náplň 500
g malín, 6 lyžíc malinového sirupu, 2 balíčky červeného želé na torty, 4 lyžice cukru a mandľové
lupienky.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky, cukor a 4 lyžice horúcej vody ušľaháme do peny,
primiešame múku, múčku, prášok do pečiva a kakao. Nakoniec vmiešame sneh. Cesto nalejeme do formy,
vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút. Zatiaľ namočíme želatínu a ušľaháme šľahačku.
Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a zmiešame so šľahačkou. Tvarohovou hmotou potom
pokryjeme vychladnutý piškót. Na to rozotrieme tortové želé, ktoré pripravíme podľa návodu na obale
– šťavu na jeho prípravu zhotovíme z malinového sirupu doplneného vodou alebo šťavou z malín na 250
ml a nakoniec do želé vmiešame maliny. Tortu môžeme dozdobiť mandľovými plátkami.
Zdroj obrázku: Canstockphoto.com