Metabolický typ – mýtus alebo fakt?

Ľudia sa už od nepamäti snažia všemožne niečo zaškatuľkovať, rozdeľovať alebo presne ohraničiť. Avšak v medicíne ani v ľudskom tele sa nedá nič určiť so stopercentnou istotou. Každý organizmus je úplne jedinečný, a rovnako tak originálny je jeho metabolizmus. Ten rozhoduje o tom, akým smerom by sme mali orientovať svoje stravovanie, pretože to sa u jednotlivých ľudí podľa ich metabolického typu líši a záleží na ňom aj to, či budeme štíhli alebo či nám nebude chýbať svalová hmota. Mnoho časopisov i internetových portálov vám ponúka určenie metabolického typu po zodpovedaní niekoľkých otázok, ale týmto sa rozhodne riadiť nedá. Metóda na správne určenie metabolického typu však existuje – možno ho určiť analýzou vašej DNA. Na začiatku by sme si ale mali zodpovedať otázku, je pre nás skutočne tak dôležité poznať svoj metabolický typ, alebo ide len mýtus?

Čo funguje u iných ľudí, nemusí fungovať práve u vás. To ste možno už spoznali už na sebe, keď ste sa trebárs pokúsili zhodiť pár kíl. Diéta, ktorá zabrala na kolegyňu nezanechala na vás žiadne znateľné pozitívne stopy. Čím to je? Zrejme budete iný metabolický typ!

Preskúmajte svoj metabolizmus


Česká spoločnosť Advanced Genetics vypracovala metodiku projektu EuroGeen, kde analýzou vašej DNA určia, aký ste metabolický typ. Zdanlivo jednoduché delenie na tri typy: sacharidový, proteínový a zónový, prináša oveľa viac rád pre vaše správne stravovanie, ako by sa spočiatku mohlo zdať. Určiť si svoj metabolický typ môžete aj vy. Výhodou je, že od Advanced Genetics nedostanete len informáciu o vašom metabolickom type, ale tiež dostanete upravený jedálniček od výživových poradcov, ktorí sú do projektu EuroGeen zapojení.

Každý z nás potrebuje vyváženú stravu. Metabolizmus je však naozaj u každého organizmu trochu iný. Niekto potrebuje skôr sacharidy, niekto predovšetkým proteíny. U niekoho potom prebieha metabolizmus pomalšie, u niekoho rýchlejšie. Skladba enzýmov, ktoré štiepia potraviny, môže byť tiež odlišná, rovnako ako prostredie tráviacej sústavy, zvlášť keď v žalúdku nachádzame zvýšenú kyslosť. Je určite dobré zistiť o svojom metabolizme viac.

Svoj metabolický typ si môžeme nechať zistiť sofistikovanou analýzou DNA. Najjednoduchšou metódou, ktorá nám potom napovie, ako funguje naše trávenie, teda aký rýchly náš metabolizmus je, je potom frekvencia stolice. Ak trpíme zápchou väčšinu svojho života, aj keď zjeme väčšie množstvo jedla, je pravdepodobné, že naše telo radšej ukladá rezervy na horšie časy. Pokiaľ ale navštívime toaletu častejšie ako dvakrát denne a máme skôr sklon k nižšej váhe, sme teda zrejme rýchlejší „spaľovači“.

Čím môže byť náš metabolizmus ovplyvnený?


Svoj metabolizmus si nevyberáme, máme k nemu už od narodenia dispozície, ale môžeme ho ovplyvňovať vhodnou skladbou potravy, pitným režimom, fyzickou aktivitou a tiež dostatočným odpočinkom.

Okrem týchto faktorov sú to samozrejme okolnosti, ktoré zmeniť nejdú – ako je vek, pohlavie či rasová príslušnosť. Je zrejmé, že keď nám už nie je dvadsať rokov, bude náš metabolizmus pomalší, než býval kedysi. Bunky aj tkanivá starnú a ich aktivita klesá. Potrebujú viac času, aby nám vytvorili potrebnú energiu. Našou úlohou je svoje telo zbytočne nezaťažovať chemickými látkami, farbivami, prídavnými emulgátory a esenciami, ktoré nám obchodné reťazce ponúkajú.

Naša „metabolická elektráreň“

Organizmus si pamätá takmer všetky neresti, ktoré si spôsobujeme, a veľmi rád si všetko ukladá. Základným orgánom nášho metabolizmu je pečeň, ktorým sa tiež prezýva „metabolická elektráreň“. Pečeň je plná enzýmov, a práve vďaka nim môže prebiehať väčšina reakcií v tele. Ak je pečeň postihnutá alebo zanesená splodinami, nedochádza k správnemu očistenie a vylučovaniu odpadových látok. Potom aj náš metabolizmus stagnuje a my nielenže priberáme na váhe, ale predovšetkým sa necítime „vo svojej koži“ a často sa to môže prejaviť aj závažnejšou chorobou. Preto nezanedbávajte naše telo, ktoré máme do života len jedno.

Ako to teda s metabolickým typom je – existuje?

Rozhodne nie sme všetci rovnakí a líšime sa aj podľa toho, čo sme dostali do vienka vo svojich génoch od našich predkov. Kým severania zjedia veľa rýb a mäsa a tomu je tiež geneticky prispôsobený ich metabolizmus, južania vypestujú veľa obilia. Aké gény sa namiešali práve u vás a v akom pomere, na to dokáže dať odpoveď test DNA. Váš jedálniček potom dokáže fundovaný výživový poradca prispôsobiť tak, aby ste sa stravovali zdravo vzhľadom k vášmu metabolickému typu, ale súčasne nestrádal. Aj pri diéte totiž stojíme o úbytok tuku a nie o úbytok svalovej hmoty.

Podľa odborníkov z Advanced Genetics stojí za doslova revolučnými objavmi z nedávnej doby niekoľko štúdií skúmajúcich vplyv pomeru živín v prítomnosti konkrétnych genotypov na niektoré fyziologické a biochemické procesy. V tejto súvislosti boli napr skúmané gény PPARg alebo ADRB2. Analýza Advanced Genetics sa opiera o štúdiu prezentovanú v roku 2010 na konferencii American Heart Association v San Franciscu. Vďaka jej uceleným nálezom je možné stanovením piatich relevantných genetických polymorfizmov identifikovať, či je pre vás najvhodnejšia nízkosacharidová, vysokosacharidové alebo tzv. zónová strava.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek