Bonsaj možno definovať ako strom alebo krík pestovaný tak, že je výrazne menší než v prírode. V prekladu z japonského „bonsaj“ znamená rastlina v plochej nádobe.Pôvodný kraj bonsaje bolo mylne predpokladané Japonsko, v skutočnosti sa umení pestovaní miniatúrnych stromov v nádobách objavilo v starovekej Číne, asi pred 2 tisícmi rokmi. Do Japonska sa umení pestovať bonsaje dostalo až v 6. storočí n.l., spolu s budhizmom. Umenie moderného pestovania bonsaje vzniklo na začiatku 20. storočia. Hlavným cieľom tohoto umení je za pomoci neustáleho hľadania nových foriem vytvoriť z obyčajných a exotických stromov, vypestovaných v prírodných podmienkach, bonsaje. Na rozdiel od tradičného čínskeho je pre japonský bonsaj charakteristická väčšia elegancia.Podobne ako ostatné druhy východných umení, je japonský bonsaj celá filozofia, ktorá od človeka, ktorý sa o bonsaje zaujíma, vyžaduje určité nároky na osobu, a to predovšetkým spravodlivosť, múdrosť, srdečnosť a ohľaduplnosť.
V modernom chápaní bonsaj znamená miniatúrny strom v kvetináči. Od obyčajných izbových rastlín sa bonsaj líši veľkosťou.
Aké sú základné požiadavky tradičného bonsaj? Kmeň musí byť silný s viditeľne zvýrazneným základom koreňového systému. Línia vetví musí byť jasná a ostrá. Miniatúra musí byť zhodná so stromom rovnakého druhu vyrastajúceho v prírodných podmienkach. Strom a nádoba musí byť v kompozičnom zhode.Podľa rozmeru môžeme bonsaje klasifikovať, ktorá je síce veľmi relatívna:
Výšku rastliny meriame od okraju nádoby alebo od základu koreňa až do najvyššieho bodu rastliny.
Pestovanie bonsaje sa prakticky nelíši od pestovania stromu väčšieho rozmeru. Avšak existujú niektoré odlišnosti vo formovaní: prvé 2 až 3 roky sa doporučuje pestovať bonsaj vo veľkej nádobe, aby sa sformovali silné kmene.
Cez vegetačné obdobie, teda od jari do jesene, je starostlivosť o bonsaje pomerne jednoduchá. Majú rady dostatok životodarného slnka, ale nie priamy úpal, pravidelnú každodennú zálievku a dostatočné hnojenie, aby ich prírastky boli potešiteľné a stromy dobre prosperovali. Krásnym obdobím pre každého bonsajistu je jeseň, keď stromom vyzrieva drevo a ich lístie sa vyfarbuje do nádherných teplých farebných tónov. Na zimu môžeme najodolnejšie druhy stromov nechať položené vonku na policiach a len kontrolovať, aby počas zimy nepreschli, pretože nie mráz, ale práve sucho im môže ublížiť.Ak si chceme cez zimu oddýchnuť a bonsajom dopriať to najlepšie, zakopeme ich i s keramickou miskou do hriadky na miesto, kde bude na ne dostatočne pršať i snežiť tak, aby boli hlinou a prípadne i lístím prikryté asi do polovice kmeňa.
Bonsaje dokážu zmeniť celkový ráz vášho okolia, sú veľmi efektným bodom terénu, skutočne módnym doplnkom, dokonca sa môžu stať s vlastnou jedinečnosťou srdcom vašej záhrady či bytu.