Vysoký príjem cukru je problém, ktorý ovplyvňuje mnoho žien (a nielen žien), a ktorý je spojený
s mnohými problémami, od priberania až po veľmi závažné zdravotné problémy. Zníženie príjmu cukru
má skutočne veľké dopady na naše celkové zdravie. Naučte sa teraz teda s nami pár trikov, ako obsah
cukru v jedle znížiť tak, aby bola zmena čo možno najpríjemnejšia.
Prebytok konzumácie cukru je v dnešnej dobe závažným problémom takmer pre každého, nezáleží
pritom na jeho váhe. Nadmiera používania cukru vedie k závažným ochoreniam. Cukor je ako prísada do
jedla považovaná doslova za diablika, od ktorého je potrebné radšej zostať na míle vzdialeným. Ale
vzhľadom k toľkým sladkým lákadlám, ktoré okolo nás existujú, je takmer nemožné sa tohto pravidla
držať. Je pravda, že sú medzi nami ľudia, ktorí sú natoľko disciplinovaní, že svoju potrebu po
sladkom uspokojujú prírodným cukrom v ovocí, ale tých ľudí je oproti tej druhej skupine, o poznanie
menej. Aby sme znížili obsah cukru v našom jedle, musíme začať postupne.
Miesto kupovaných presladených limonád, si urobte doma svoju vlastnú.
Prvým cieľom by malo byť pravidlo, že nezjeme viac ako 40 gramov cukru denne. Preto, aby sme
boli schopní tento obmedzený prísun cukru kontrolovať, mali by sme sa naučiť kontrolovať na obaloch
potravín označenie o množstve cukru, tukov, sacharidov, apod., ktoré sa nachádza na obale výrobkov.
Nebude nás však zaujímať len toto, ale aj nutričné kvality výrobku.
Obmedziť by sme nemali len sladkosti, ktoré majú vysoký obsah cukru a sú pre telo nezdravé, ale
tiež limonády, ktorým sa hovorí aj tekuté sladkosti. Takéto sladené limonády, v sebe majú skutočne
vysoký obsah cukru a sú veľmi kalorické. Ak ste na takých malinovkách doslova závislí, obmedzujte
pitie limonád postupne, nie naraz. Telo si musí zvyknúť, a keď budete obmedzovať prísun cukrov
postupne, bude to pre telo jednoznačne lepšie. Dôležitým krokom je tiež nájsť si nejakú náhradu,
inak je veľká šanca, že sa k svojim kalorickým limonádam vrátite skôr, ako sa nazdáte. Veľmi dobrou
náhradou môže byť doma vyrobená limonáda (napríklad citronáda s vytlačených citrónov) alebo doma
vyrobený studený čaj, samozrejme bez cukru, alebo len mierne sladený, optimálne medom.
Nezakazujte si sladké úplne!
Zvýšte podiel karbohydrátov, ktoré sú bohato obsadené v celozrnných produktoch, v hnedej ryži
alebo v strukovinách. Takéto jedlá zaženú hlad a sú natoľko energetické, že vďaka nim nebudete mať
chuť na nezdravé sladké maškrtenie.
Majte svoje vlastné pravidlá
Stanovte si svoje vlastné pravidlá, keď príde na sladkosti. Vypustiť ich úplne je totiž
hlúposť. Absolútne vysadenie sladkostí vedie k depresiám. Dobré sú pravidlá, ako iba jedna malá
sladkosť denne či maškrtiť sladkosti (samozrejme v obmedzenej miere) len cez víkend. Takéto
pravidlo si musíte určiť vy, a to preto, že vy sami viete, kedy máte najväčšiu chuť na sladké a vy
sami poznáte svoje telo najlepšie.
Doma majte medzi sladkosťami len vašich favoritov
Peniaze utrácajte iba za vaše najobľúbenejšie sladkosti. Ak ste obklopená všemožnými
sladkosťami, je veľmi jednoduché pustiť sa do niečoho sladkého, aj keď vám to až toľko nechutí. Ak
sa vzdáte sladkostí, ktoré vám neprinášajú až toľko satisfakcie a pôžitku, môžete skutočne bez
námahy zraziť kalórie k zemi. Na druhú stranu sa tiež uistite, že nejakú tú vašu obľúbenú sladkosť
máte doma. Nie je nič horšie ako dva dni trpieť a potom vykúpiť celú samošku.
Sladkosti vymeňte za zdravé ovocie.
Snažte sa jesť viac ovocia. Ovocie je totiž prírodnou sladkosťou a je bohaté na esenciálne
živiny, vitamíny a antioxidanty. Čím viac vody v sebe ovocie má, tým menej kalórií obsahuje. Navyše
vďaka nemu obmedzíte chuť na ostatné kalorické sladkosti.
Zdroj obrázkov: Fotolia.com