V posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu výskytu obezity v populácii, dlhodobo „
obézne štáty“, ako sú USA, Británia či Nemecko, začínajú doháňať už aj rozvojové krajiny. Najnovšie
výskumy síce ukázali, že telesný tuk a telesná hmotnosť, a teda aj náchylnosť k obezite, sú do
určitej miery podmienené aj genetickou výbavou jedinca, ale v absolútnej väčšine prípadov sa dá
správnym stravovaním jej vzniku zabrániť.
Najčastejší typ obezity, tzv. oligogénna obezita, je spôsobená rôznymi gény, avšak ich vplyv na
telesnú hmotnosť je v skutočnosti len
veľmi malý. Preto, aby sa prejavila, je vedľa viac poškodených génov nutná súhra i
ďalších okolností, teda napríklad prejedanie a nedostatok pohybu. „Z výskumov vyplýva, že
polygénnou obezitou, pre ktorej rozvinutie hrajú veľkú rolu faktory prostredia, teda stravovacie
návyky, nedostatok pohybu a nesprávne zloženie stravy, je postihnutých
celých 95 % pacientov,“ povedala nám Kristína Galová z Inštitútu redukcie a
prevencie nadváhy kompliment.
„To počúvame často.
Tučnosta v génoch ale znamená, že tučný byť môžem, ale nemusím! Zásadným
predpokladom je uvedomiť si, že ak k nej má človek sklony, je to určitý hendikep, ale ak bude
dodržiavať zásady racionálneho stravovania, vôbec sa tieto gény nemusia prejaviť,“ komentuje
Kristýna Galová. „Bude ho to stáť viac úsilia ako človeka, ktorý je od prírody štíhly, nech zje, čo
zje. Avšak má to aj svoje pozitíva: človek si pri strážení váhy navykne na zdravý spôsob
stravovania, ktorý ovplyvňuje nielen váhu, ale tiež napríklad cholesterol či vyprázdňovanie. Naopak
človeka s geneticky štíhlou postavou často nič nemotivuje k zdravému životnému štýlu, a to sa časom
môže vypomstiť.“
Z genetického hľadiska rozlišujeme obezitu monogénnu a komplexné (oligogénnu).Tzv.
monogénna obezita je do značnej miery dedičná ak jej rozvinutiu stačí iba malý
vplyv faktorov prostredia. Táto forma sa však týka
len 3-4 % všetkých obéznych pacientov a odborníci ju dnes už bežne dokážu určiť
pomocou analýzy DNA.
Medzi oligogénne patrí aj tzv.
príznaková obezita, ktorá je ale pomerne vzácna a vzniká v dôsledku genetických
defektov alebo abnormalít chromozómov. Existuje približne 20-30 ochorení, u ktorých je obezita
jedným z príznakov. (Zdroj: Výskum DIABGENE & Laboratorium diabetu a porúch metabolizmu, Ústav
experimentálnej endokrinológie SAV, Bratislava.)
Pre začiatok sa zmierte so svojou genetickou podstatou. Ak máte sklony k obezite, ale chcete sa
cítiť dobre a sebavedome, budete pre to musieť niečo urobiť a strážiť sa budete už navždy. Nerobíte
to len pre svoj pekný vzhľad, ale hlavne pre zdravie!
Buďte v pohode, jedzte zdravo a hýbte sa! Zapátrajte tiež vo svojej hlave: neskrývate v nej
pred okolím nejaké obavy, komplexy alebo psychické problémy, ktoré po večeroch zajedáte? Nevyrábate
si tak výčitky svedomia, ktoré následne opäť zaženiete niečím dobrým? Dokážete relaxovať, duševne
odpočívať? Nehanbite sa navštíviť psychológa a všetky svoje problémy pustiť von. Riešiť iba
následok bez odstránenia príčiny je v dlhodobom horizonte nemožné!
O zdravej strave a diétach, od tých rozumných až po doslova bláznivé, bolo napísané už mnoho.
Aj tu platí, že v jednoduchosti je sila. Nie je potrebné pracne počítať kalórie, deliť stravu a už
vôbec nie prehĺtať tabletky, vďaka ktorým zázračne stratíte chuť do jedla a schudnete.
Chudnutie môže byť aj úplne jednoduché a pritom efektívne. Katarína Skybová, zakladateľka
Inštitútu kompliment, delí vo svojej Fresh diet potraviny do troch kategórií: aktivátory
(podporujúce chudnutie), stabilizátory (konzumácia v obmedzenom množstve) a inhibítory, ktorých
konzumáciu treba minimalizovať. Stačí sa teda riadiť týmto zoznamom, dodržiavať niekoľko
jednoduchých pravidiel a do programu dňa zaradiť pohyb. Fresh diet dbá na pestrosť jedálneho lístka
a zastúpenie všetkých dôležitých výživových zložiek.
Fungujúce diéta sa riadi troma pravidlami:
„Verte, že najťažšie je začať. Po čase si na zdravú stravu aj pravidelný pohyb zvyknete a
stanú sa neodmysliteľnou súčasťou vášho dňa. Ideálne je cvičiť trikrát týždenne pol hodiny až
hodinu. Čím pravidelnejšie organizmus zaťažujeme, tým lepšie. Pokojne začnite s piatimi, desiatimi
minútami denne a postupne pridávajte“ dodáva Kristýna Galová. „Váš organizmus vám bude vďačný a
spoznáte to sami, budete sa cítiť lepšie ako na tele, tak i na duši!“
Inštitút kompliment ® je ojedinelé zariadenie, kde klienti efektívne chudnú podľa osobného
programu zostaveného im na mieru. Redukcia telesnej hmotnosti je založená na odbornom výživovom
poradenstvo, osobnom vedení, edukácii klienta a cvičenia v špeciálnych mechanoterapeutických
lôžkach. Vďaka metóde kompliment ® zredukuje hmotnosť 98 % klientov. Tempo chudnutia je 0,5-1,5 kg
týždenne. Na celý proces dohliada profesionáli vysokoškolsky vzdelaní v oblasti výživy a pohybu.
Inštitút kompliment bol založený v roku 1992 na slovenských, kde získal záštitu Ministerstva
zdravotníctva. Česká pobočka sídli v Brne.
Zdroj obrázkov: Fotolia.com
Zdroj odborných informácií: Gabriela Knosová, Kristýna Galová (Inštitút kompliment)