Žijete s predstavou, že ovocie nemôže uškodiť vašej váhe a postave? Omyl! Opak je pravdou.
Pokiaľ sa neviete ovládnuť a pri prechádzke záhradkou očešete každý strom a krík s ovocím, ktorý
vám príde do cesty, môžete si zohnať aj niekoľko kíl naviac.
Ovocie má nenahraditeľnú úlohu v jedálničku človeka. A to predovšetkým v čerstvom stave. Nastalo
leto a to znamená, že máme na výber veľké množstvo týchto skvelých plodov. Ponúka sa nám ovocie
domáce – jablká, hrušky, slivky, ale aj exotické – banány, ananásy, papája, avokádo atď.
Ovocné plody majú veľké množstvo predností, ktoré si ceníme. Obsahujú celý rad vitamínov
(vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a ďalšie), enzýmy, minerálne látky (železo, vápnik, draslík,
horčík a iné), tiež buničinu (vlákninu), sacharidy a pektíny. Tieto klady ešte umocňuje jeho skvelá
chuť. V ovocí sú obsiahnuté tieto látky v ideálnom pomere, preto ich nemožno úplne adekvátne
nahradiť rôznymi potravinovými doplnkami.
Snáď jedinou nevýhodou ovocia sú kalórie, ktoré obsahuje. Rozhodne sa nad nimi nepohoršujme,
sú pre život človeka dôležité, ale ich príjem sa dá regulovať. Obsah kalórií v ovocí samozrejme nie
je rovnaký. Dužinaté plody obsahujú malé množstvo tukov a bielkovín a majú teda nízku energetickú
hodnotu. najviac kalorické ovocné bomby sú banány, višne, hrozno a slivky. Obsahujú totiž vysoký
podiel cukru. Medzi menej kalorické ovocie patria melóny, jahody, pomaranče, grepy, marhule. Takže
pokiaľ budete chcieť zahnať chuť na sladké ovocím, tak by sme si určite nemali dopriavať desiatu v
podobe trsu hrozna či niekoľkých banánov.
Neznamená to ale, že takéto ovocie máme zo svojho jedálnička vynechať. Miesto sladkostí,
alebo veľkého množstva ovocia si radšej na desiatu pripravme obľúbenýdruh ovocia s bielym jogurtom
či neochuteným tvarohom. Táto kombinácia nás zasýti viac než samotné ovocie.
Kalórie sú síce v ovocí obsiahnuté vo väčšej miere než trebárs v zelenine, ale ich množstvo je
ďaleko menšie než napríklad v pečive, mäse či strukovinách. K dispozícii našim chuťovým bunkám sú
aj ovocné šťavu a sušené ovocie. Sušené ovocie dokáže zahnať chuť na sladké, ale zároveň nás
nenasýti. Takže pozor na kalórie obsiahnuté v takomto ovocí, obsahuje ich štyrikrát viac než
čerstvé ovocie. Počet energetických hodnôt v ovocných šťavách tiež nie je práve malý, ideálnym
riešením je ich riedenie vodou.
Mali by sme jesť rôzne ovocie. Určite sa neobmedzovať na jeden druh. Dokonalosťou pre
spojenie niekoľkých ovocnách plodov sú ovocné šaláty. Vďaka týmto šalátom si môžeme udržať prísun
prírodných látok do nášho tela a v kombinácii s cvičením aj kondíciu. Sladké, kyslé, červené, žlté
oranžové, modrofialové, ale hlavne dobré, také je ovocie.
Potraviny sa merajú a vypočítavajú podľa svojej energetickej hodnoty. Mernou jednotkou je pri
tom kilokalória, resp. kilojoule. Ak hovoríme o kalóriách, máme tým na mysli kilokalórie (kcal).
Dennú základnú potrebu energie je možné si približne vypočítať. Spotreba energie sa v priebehu
života znižuje.
Vzorček pre výpočet príjmu kalórií
Vaša hmotnosť v kg * 24 = počet kalórií/1 deň
Napr. človek vážiaci 65 kg by mal mať príjem 1560 kcal/deň.
Ovocie – 100 g
KJ
kCal
Hrozno
61
255
Banány
59
247
Višne
59
248
Slivky
59
247
Ríbezle
56
238
Čerešne
54
226
Kiwi
54
230
Ananás
51
217
Hrušky
51
213
Jablká
50
209
Mandarínky
47
196
Marhule
43
180
Broskyne
41
171
Grepy
41
172
Jahody
36
150
Pomaranče
32
134
Citróny
23
96
Melóny
16
67
Zdroj fotografií: Fotolia.com