Pšeničné otruby víťazia nad zápchou

Pšenica siata sa pestuje predovšetkým na produkciu múky a krupice. Z hľadiska spotreby produktov z pšenice, je táto obilnina rozhodujúcim zdrojom energie, sacharidov a rastlinných bielkovín pre ľudstvo, ale aj významným zdrojom niektorých minerálnych látok (draslík, selén, horčík, vápnik, železo, mangán, zinok, meď a fosfor) a vitamínov, predovšetkým skupiny B, najmä thiaminu.

Dôležitou zložkou zrna pšenice sú bielkoviny, najpodstatnejší podiel zrna tvoria sacharidy a vláknina, ktorá dáva pšenici a jej výrobkom významné dietetické vlastnosti. V zrne pšenice sú aj minerálne látky, ale väčšina sa ich, rovnako ako vitamínov, nachádza hlavne v klíčku a v obalovej vrstve. Klíčky sú okrem iného aj zdrojom vitamínu E, ktorý má vlastnosti antioxidantov a patrí k najprospešnejším potravinám pre náš organizmus.V kozmetike sa olej, ktorý sa lisuje za studena, uplatňuje v krémoch, olejoch do kúpeľa a pri ošetrení suchej pokožky.

Klíčky možno pridať aj do pečiva. Konzumácia celozrnného pečiva, ktoré obsahuje aspoň v pomeru 50 % svetlej a 50 % čerstvej celozrnnej múky, chráni organizmus pred zápchou, ktorá môže byť príčinou nepriaznivých procesov vedúcich niekedy až k rakovine čriev.

V ľudovom liečiteľstve sa používa najčastejšie naklíčené zrno, otruby a slama. Múka stráca najmä vitamíny, v hladkej múke dochádza pri mletí až k 100 % stratám, takže zostáva prakticky len škrob. Pšeničné otruby sú vynikajúcim liekom pri črevných problémoch, konzumujú sa nalačno, najlepšie surové, štyrikrát denne po 2 čajových lyžičkách. Otruby riešia aj problém zápchy.

Pšeničné klíčky pripravíme tak, že do jedného z troch pohárov dáme plastikové sitko, naplníme pšeničnými zrnami (predtým ich prepláchneme na sitku vodou) a zalejeme vodou. Druhý deň vykonáme to isté s druhým pripraveným pohárom a na tretí deň s tretím pohárom. To už je v prvom pohári naklíčené zrno, ktoré môžeme skonzumovať a dať naklíčiť ďalšie. Denne v pohároch vodu vymieňame.

Klíčky možno použiť na rôzne spôsoby, napríklad v mixéri rozmixovať s mliekom alebo ovocnou šťavou a lyžicou ovsených vločiek. Môžeme potom pridať ovocie a med alebo inak dochutiť.

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek