AW food, živá strava alebo tiež vitariánstvo – to všetko sú názvy pre nový životný štýl, ktorý vyznáva stále viac ľudí. A nejde len o špeciálnu úpravu jedla.
Vyznávači RAW food, čiže vitariáni, zakladajú skupiny, organizujú spoločné pikniky a celkovo sa snažia „žiť naživo“. Nejedia mäso ani mliečne výrobky. Základom raw jedálničkov je ovocie, zelenina, orechy a semienka, to všetko sa navyše vôbec nevarí. Maximálna povolená teplota pre úpravu potravín je 42 °C. Len tak sú totiž schopné udržať všetky svoje vitamíny a byť pre naše telo prospešné.
RAW food, živá strava čiže vitariánstvo – tiež ste dostali chuť to skúsiť?
Jednotvárnosť by ste ale u vitariánov hľadali márne. Pestrosť a farebnosť pokrmov je pre nich veľmi dôležitá. V kuchyniach ľudí, ktorí vyznávajú RAW food, nesmie chýbať sušička na ovocie, špiralizér (špagetovač) a hlavne mixér. Práve mixovanie rôznych druhov ovocia, zeleniny a orechov pomáha vytvárať nekonečne veľa chutí a variácií. Aj tu ale existuje pár nepísaných pravidiel, ktoré je dobré dodržať. Vo väčšine smoothie nechýba banán alebo avokádo, ktoré sú dôležité pre krémovosť. Ďalej by sa mala pridať listová zelenina, aby sa z nápoja stala antioxidačné bomba. A nakoniec akékoľvek obľúbené ovocie alebo zelenina. To všetko robí z každého kokteilu superpokrm, ktorý je pre naše telá veľmi prospešný a navyše aj skvele chutí.
Jedným z hlavných kúziel živej stravy, čiže RAW food, je prirodzená detoxikácia celého organizmu. Pri prechode na surový jedálniček začne telo odplavovať škodliviny, ktoré v ňom boli nahromadené. Tento proces samozrejme nemusí v prvej chvíli znamenať len pozitívny efekt. Často sa môžete stretnúť napríklad s bolesťami brucha, hnačkou alebo naopak zápchou, únavou a pod. Ak sa ale rozhodnete počiatočný stav vydržať a telo sa tak zbaví toxínov, čaká vás zaslúžená odmena. Fyzicky aj psychicky sa budete cítiť zdravšie, vitálnejšie a pravdepodobne aj schudnete. Pri procese detoxikácie sa veľmi odporúča použiť prípravky, ktoré podporujú čistenie organizmu. Takým pomocníkom je napríklad zelený jačmeň alebo riasa chlorella.
RAW food nie je len o jedle, ale o životnom štýle. Surová strava do neho samozrejme patrí.
RAW-áci, ako si priaznivci tohto štýlu občas hovoria, majú radi spoločnosť. Ľudia medzi sebou zdieľajú recepty, návody aj rady. Ani im sa samozrejme občas nevyhnú rôzne zdravotné problémy. Avšak všeobecne sa tu verí, že správna strava dokáže pomôcť skoro s každou chorobou. Aj „raw komunita“ sa delí na rôzne skupinky podľa toho, ako počas dňa ľudia jedia. Hlavné sú dva smery. Prvým je 100% RAW, kde sa celý deň konzumuje len surové ovocie, zelenina, orechy a všetko, čo je rastlinného pôvodu a neprešlo to tepelnou úpravou. Druhou skupinkou je RAW TILL 4, kedy sa do 16:00 hodín konzumuje len surové ovocie, neskôr popoludní potom surová zelenina a vegánska strava. Po štvrtej hodine si tak môžete dať aj varené zemiaky, ryžu, kus-kus alebo napríklad zeleninovú polievku.
Ak sa necítite na to, aby ste rovno prešli na 100% surový jedálniček podľa princípov RAW food, skúste si naordinovať špeciálny detoxikačný deň alebo vyskúšajte niektorý z vitariánských receptov. A ak sa do jeho prípravy nechcete púšťať sami, môžete si na neho aspoň zájsť. Vo väčších mestách už totiž existujú aj špeciálne RAW reštaurácie, kde vám skúsení kuchári ukážu, že chutiť môže aj bez varenia.
Zdroj obrázkov: FL