Určite máte vo svojom okolí vegetariánov, ktorí úplne vylúčili zo svojho jedálneho lístka mäso
vrátane rýb. Niektorí dokonca odmietajú konzumovať i vajíčka, pretože sú tiež zárodkom živej
bytosti. Možno poznáte aj nejakého vegána, ktorý sa živí výlučne rastlinnou stravou a zásadne
nenosí kožené topánky, pretože nechce používať nič, čo nám „dávajú zvieratká“. Myslíte si, že je to
extrémne? Ak áno, mali by ste sa zoznámiť s vitariánstvom!
Vitarián je človek, ktorý obmezuje svoj jedálny lístok len na takzvanú „živú stravu“. Čo to
znamená? Základ je rovnaký ako v prípade vegánstva – vylúčiť zo stravy všetky živočíšne produkty.
Vitariáni si navyše svoje jedlo nevaria a tepelne neupravujú, zakázané je použitie teploty nad 45
stupňov Celzia. Prečo to robia? Nejde im o ochranu zvierat, ale o zdravie! Surová strava je aspoň
podľa jej stúpencov jedlo plné života a jediná prirodzená strava pre človeka. Zachováva si totiž
vysoký obsah enzýmov, ktoré sa tepelnou úpravou ničia. Vitariáni prisahajú na ich liečivý účinok a
tvrdia, že surovou stravou vyliečite nielen chrípku, ale hoci aj rakovinu! A to už stojí za to, aby
ste zbystrili pozornosť!
Pýtate sa, čo taký vitarián vlastne je? Veď nemôže jesť takmer nič z toho, čo je pre nás bežné.
Predstavte si, že by ste nemohli zjesť ani zemiaky alebo ryžu, pretože sa musia variť!
V lete je riešenie pomerne jednoduché, máme k dispozícii množstvo ovocia a zeleniny, z ktorých
môžeme pripraviť pestrú paletu rôznych šalátov. Ak pridáme oriešky a semiačka, taký šalát nás
zasýti ako hlavné jedlo.
Ale čo budeme jesť v zime? Je pravda, že ponuka exotického ovocia na našich pultoch neustále
rastie, väčšina vitariánov však uprednostňuje domáce plody pred cudzokrajnými, ktoré sú podľa ich
názorov menej prirodzené. Paleta jedál spĺňajúcich prísne kritériá surovej stravy je však nad
očakávania široká. Stačí len zmeniť spôsob prípravy!
Strukoviny nevaríme, ale necháme ich naklíčiť. Ich výživová hodnota sa tým mnohonásobne
zvýši. Obilniny konzumujeme v podobe vločiek, zomleté a namočené, alebo ich môžeme tiež nechať
naklíčiť. Obilné placky miesto pečenia usušíme na slnku alebo na kúrení. Ďalej máme k dispozícii
pestrý výber sušeného ovocia a na ochutenie jedál môžeme použiť výživné za studena lisované
oleje.
Vitariánstvo už dávno nie je len doménou šialených ochrancov prírody a čaro surovej rastlinnej
stravy objavujú aj slávne osobnosti, napríklad Demi Moore alebo Sting. Láka vás vyskúšať si tento
životný štýl? Nemusíte sa hneď zaprisahať, že už nikdy v živote nevezmete do úst tepelne upravené
jedlo. Názory odborníkov na zdravotnú prospešnosť dlhodobého vitariánstva sa rôznia. Fakt je, že
títo ľudia bývajú skôr chudší a neznesú väčšie množstvo alkoholu, nič z toho však nemusí byť na
škodu. Krátkodobá vitariánska diéta očistí organizmus od škodlivín, pomôže nám zbaviť sa
nadbytočných kilogramov a niektorých zdravotných ťažkostí. Nájdete odvahu vyskúšať to?
Zdroj obrázkov: Fotolia.com