Na vianočný stôl patria tie najvoňavejšie sladkosti, pri ktorých príprave sa nezaobídeme bez typických prísad a korení. Nemôžeme si bez nich predstaviť ani omáčky, niektoré sa hodia aj do nápojov, ako napríklad škorica alebo klinčeky.
Škorica
Táto aromatická kôra zo stále zelených tropických stromov – druh vavrínu – sa využíva odnepamäti na ochutenie pokrmov. Ako mletá sa pridáva do sladkých jedál aj nápojov.
Vanilka
Vanilka je druhým najdrahším korením na svete. Zvýrazňuje chuť sladkých pokrmov. Okrem múčnikov a pudingov sa hodí aj do zmrzliny.
Klinčeky
Klinčeky sú nerozvinuté kvetové púčiky aromatického stromu, ktoré majú v kulinárstve široké použitie, najmä v indickej kuchyni – sú tiež jednou zo základných zložiek korenia Garam masala. Okrem toho majú aj liečivé účinky – pomáhajú pri nachladení, ničia choroboplodné zárodky, sú protizápalové a klinčekový čaj pomáha proti plynatosti.
Badián
Badián dodáva charakteristickú príchuť čínskym a vietnamským pokrmom. Vôňu má podobnú anízu a fenyklu, so sladšou, príchuťou sladkého drievka. Je základnou zložkou „korenia piatich vôní“. Badián je plodom stále zeleného stromu z čeľade magnóliovitých – vyzerá ako päťcípa hviezda. V ľudovom lekárstve sa osvedčil pri liečbe koliky a tiež ako dochucovadlo liekov proti kašľu.
Aníz
Aníz je botanicky príbuzný kôpru, feniklu, rasci a rímskej rasci. V Európe sa pridáva predovšetkým do sladkých pokrmov, v Indii aj do slaných. Má charakteristickú chuť sladkého drievka a pridáva sa najmä do perníčkov. Podporuje trávenie, preto sa zo semien vyrábajú likéry.
Zázvor
Zázvor bol už známy v stredoveku. Používa sa z neho koreň, čerstvý, sušený a mletý, pochúťkou je aj zázvor kandovaný. Okrem sušeniek a sladkostí ho môžeme použiť aj na prípravu čaju proti nachladeniu: pol lyžičky mletého zázvoru zmiešame s lyžičkou medu a zalejeme horúcou vodou. Zázvor tiež zmierňuje žalúdočné ťažkosti a nevoľnosť.
Mak
Semená maku zvýraznia chuť sladkého aj slaného pečiva. Na rozdiel od makovíc neobsahujú narkotické látky. Semená môžu byt modrošedé, ale aj žlté (z Indie) alebo hnedé (z Turecka).
Šafran
Tenké vlákna šafranu sú blizny krokusu, ktoré sa zbierajú ručne. Na 125 g šafranu je treba cez 20 tisíc krokusov. Šafran je najdrahšie korenie na svete, mletý šafran nemusí byť pravý – za šafran často býva vydávaný saflor, ktorý je lacnou náhradou, pokrm zafarbí, ale nemá výraznú chuť. Pridáva sa do omáčok, polievok, ryžových pokrmov aj koláčov.
Korenie do pečiva
Škoricu, klinčeky, koriander a nové korenie zomelieme a vmiešame mletý muškátový kvet a strúhaný muškátový oriešok. Táto typicky anglická zmes sa používa na aromatizovanie sladkých ciest na koláče aj do nákypov.
Zdroj fotografií: Irena Voříšková, Fotolia.com