Vitamín C je dôležitý pre správnu funkciu všetkých buniek ľudského tela, podieľa sa na tvorbe
medzibunkovej hmoty, má vplyv na obranyschopnosť organizmu, uľahčuje vylučovať z tela ťažké kovy a
chráni telo pred vznikom nádorov. Dôležitá je aj jeho funkcia pri vstrebávaní železa. Je rozpustný
vo vode, preto nemôže byť ukladaný v tele do zásob a musí byť prijímaný každý deň. Výhodou ale je,
že sa ním len ťažko predávkujete.
Denná potreba vitamínu C je 75 miligramov denne. Je zvýšená v prípade stresu, infekcie, pri
užívaní antibiotík a niektorých ďalších liečiv, ale aj u senioriv, tehotných žien alebo žien
užívajúcich hormonálnu antikoncepciu, u fajčiarov, vrcholových športovcov alebo pacientov s
ochorením obličiek a u dialyzovaných pacientov. Potreba vitamínu stúpa v teple, to znamená v
sparných letných dňoch.
Krátkodobé zvýšenie dennej dávky na 500 mg je vhodné napríklad len pri prechladení, väčšej
telesnej námahe či strese.
Predávkovanie vitamínom C je temer nemožné, nadbytok je vylúčený v moči. Dlhodobé
predávkovávanie sa týmto vitamínom sa prejavuje nevoľnosťou, zvracaním, hnačkami aj obličkovými a
močovými kameňmi.
Naopak, nedostatok vitamínu C v našim organizme, sa prejavuje vyššou náchylnosťou k infekciám a
chorobám dýchacích ciest, zápalmi slizníc a ďasien, krvácaním z nosa, hemoroidmi a kŕčovými žilami,
nadváhou, depresiami, poruchami spánku, poškodením zraku, hematómami (modrinami), deformáciami
kĺbov, únavou až vypadávajúcimi zubami. Choroba z nedostatku vitamínu C sa volá skorbut a bola
postrachom stredovekých námorníkov, ktorí trpeli nedostatkom tohoto vitamínu. Ide o chorobu
prejavujúcu sa krvácaním z ďasien, slabosťou, náchylnosťou k ďalším chorobám, ktorá v najťažších
prípadoch končievala smrťou. Známy kapitán Cook zachránil svoju posádku citrónmi, ktoré nakoniec
vozili námorníci so sebou ako zdroj vitamínu C. Aj keď niektoré iné rastliny obsahujú viac vitamínu
C než citróny, bola práve z citrónu po prvýkrát izolovaná chemicky čistá kryštalická kyselina
askorbová, čo je vitamín C.
Človek si rovnako ako niektorí ďalší primáti, ale aj morčatá, na rozdiel od väčšiny ďalších
cicavcov, vitamín C nedokáže vyrobiť v organizme sám. Nájde ho predovšetkým v rôznych druhoch
zeleniny vrátane zemiakov a ovocia.
Z rastlinných zdrojov je na vitamín C veľmi bohatá napríklad šípka, citrusy, čierna ríbezľa,
kiwi, brusnice, jahody, špenát, papája, paradajky, paprika, brokolica a karfiol.
Vitamín C je dôležitý faktor vo výžive, a tak pokiaľ má niekto dojem, že trpí nedostatkom
tohoto vitamínu, môže ho okrem v zelenine a ovoci konzumovať v podobe širokej škály potravinových
doplnkov. Lepšie ale je, najskôr to konzultovať s lekárom.
Potrebujeme paradajkový džús, väčší citrón, 2 papriky, štvrť lyžičky pepru, štvrť lyžičky
chilli, lyžičku soli a lyžičku práškového cukru (alebo sladidlo, či med). Všetky ingrediencie
dôkladně rozmixujeme a potom nápoj vychladíme. Podáva sa v pohári ozdobenom mätou.
Zdroj fotografií: Fotolia.com