Vitamín D udrží vašu kožu mladú a zdravú

Neustále počujeme ako slnečné žiarenie škodí nášmu zdraviu, ako po ňom rýchlejšie starne
pokožka, alebo že UV žiarenie spôsobuje rakovinu. Ale čo keď je to predsa len trošičku inak? Čo keď
nám slnečné žiarenie preukazuje neoceniteľnú službu?

Vitamín D nie je len jediná látka, ale ide o súhrnný názov steroidných hormonálnych prekurzorov,
označovaných aj ako kalciferoly. Tie sú východzou látkou pre syntézu kalcitriolu, hormónu, ktorý
významne ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu. Pre vitamín D, ktorý vlastne nie je ani tak
vitamín, ako skôr hormón, sa používa tiež názov slnečný či antirachitický vitamín. Potrebný je
hlavne v detstve pri tvorbe a mineralizácii kostí, ale má aj iné dôležité účinky. Pomáha pri
vstrebávaní vápnika a fosforu, má vplyv na vylučovanie inzulínu a tým aj na metabolizmus tukov,
pomáha zachovávať zdravý nervový systém, úmernú zrážanlivosť krvi a hlavne udržiava naše kožné
bunky mladé a zdravé!

Vitamín D získate zo slniečka aj z niektorých potravín

Vitamín D3 (cholekalciferol) sa za normálnych okolností tvorí fotolýzou
7-dehydrocholesterolu účinkom UV žiarenia v koži. Syntéza pôsobením slnečného žiarenia by mala
stačiť na pokrytie až 80 % dennej potreby. Okrem slnečného žiarenia sa cholekalciferol nachádza v
rybacom tuku, pečeni, vaječnom žĺtku, mlieku, sardinkách, lososoch, tuniakoch. Aktívny vitamín D sa
tiež vyskytuje počas tehotenstva v placente.


Vitamín D2 (ergokalciferol) vzniká z rastlinného sterolu – ergosterolu. V zelenine sa
vyskytuje len vzácne, preto je nutné u striktných vegetariánov (nepijúcich mlieko) doplniť jeho
prívod syntetickým vitamínom D.

Vitamín D privedený potravou sa vstrebáva spolu s tukmi črevnou stenou. Po vstrebaní je
skladovaný v pečeni, tuku, koži, mozgu, kostiach. Vylučuje sa pečeňou a žlčou. Vitamín D vyrobený
účinkom UV žiarenia v koži prechádza rovno do krvi. Akonáhle sa opálime, prestane ho pokožka
vyrábať.



Slnečné žiarenie


Jeden fotón potrebuje okolo osem minút na svoju cestu od slnka k našej pokožke. Ľudia so
svetlou pleťou absorbujú 52 až 73 % slnečného svetla, ľudia s tmavou pleťou 3 až 36 %. Biela
pokožka má vyššiu schopnosť absorpcie a syntézy. Pokiaľ budete chodiť denne minimálne na 20 minút
do prírody, predídete tak nedostatku vitamínu D.


Vyvarujte sa nedostatku ale aj nadbytku vitamínu D

Nedostatok vitamínu D je kritický hlavne v detstve, kedy je následkom skrivenie kostí, ktoré sú
mäkké a lámavé. Ochorenie sa u detí nazýva rachitis, alebo krivica. Zrednutiu kostí sa nevyhnú ani
dospelí, ale ochorenie sa už nenazýva rachitis, ale osteoporóza. Prejaví sa ako dôsledok zlej
absorbcie vápnika a fosforu. Medzi ďalšie ťažkosti patrí rednutie zubov, únava alebo reumatizmus.

Keďže vitamín D patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, možno sa ním predávkovať.
Predávkovanie vzniká pri prekročení hladiny 10?g. Prejavuje sa nechutenstvom, vysokým krvným
tlakom, nadmerným močením, zvracaním. Okrem týchto príznakov naviac narušuje metabolizmus vápnika a
fosforu a môže skončiť aj smrťou. Zvýšený pobyt na slnku predávkovanie nespôsobí, keďže sa tvorba
jeho aktívnej formy včas zastaví.

Odporúčaná denná dávka vitamínu D3

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;}


Skupina

Vek (v rokoch)

Cholekalciferol – vitamín D3  (?g – mikrogram)

Kojenci

0 až 0,5

7,5

0,5 až 1

10

 

Deti

1 až 3

10

4 až 6

10

7 až 10

10

 

 

Muži

11 až 14

10

15 až 18

10

19 až 24

10

25 až 50

5

50+

5

 

 

Ženy

11 až 14

10

15 až 18

10

19 až 24

10

25 až 50

5

50+

5

Tehotné ženy

 

10

Kojace ženy

 

10

Zdroj tabuľky: Wikipedia.org, údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and
Nutrition Board, National Research Ccouncil – National Academy of Sciences, 1989

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek