Vitamín K (koagulation vitamín) je označenie pre skupinu vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré
sú nevyhnutné pre normálnu zrážanlivosť krvi a syntézu bielkovín, zaručujúcich zrážanlivosť krvi,
ktoré sú v krvnej plazme, kostiach a obličkách. Vitamín K pomáha predchádzať vápenateniu tepien a
ďalších mäkkých tkanív – zabraňuje ajrovněž nepriaznivým dôsledkom starnutia.
Vitamín K sa používa na zníženie vnútornej krvácavosti, napríklad aj po operáciách. Reguluje aj
menštruáciu. Pomáha aj pri správnej výstavbe kostí a znižuje riziko obávanej osteoporózy –
odvápneniu kostí.
Rozlišujeme vitamín K1 – ktorý sa nachádza v zelených častiach rastlín, K2 – produkovaný
baktáriami a K3 – je označenie pre syntetický. Vitamín K2 v tele dospelého človeka obvykle
produkujú črevné baktérie a jeho nedostatok v dôsledku nesprávneho stravovania je výnimočný.
Vitamínom K sa temer nemožno predávkovať. Museli by ste užívať viac než 600 miligramov vitamínu
denne, aby sa objavili príznaky predávkovania v podobe nechutenstva alebo horúčky.
Denná odporúčaná dávka vitamínu K je 0,5-1 mg, podľa veku a záťaže organizmu. Vyhnúť by sa mu
mali ale tí, alebo sa aspoň poradiť s lekárom, ktorí berú lieky pri poruche rovnováhy zrážanlivosti
krvi.
K nedostatku vitamínu K v tele môže dochádzať pri vážnych ochoreniach – napríklad pečene
alebo žlčníka, poškodení črevnej flóry, napríklad pri dlouhodobom užívaní antibiotík alebo aj
liekov, ktoré majú negatívny vplyv na schopnosť organizmu spracovávať vitamín K. Nedostatok tohoto
dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek.
Vitamín K je obsiahnutý v zelených častiach rastlín, hlavne v špenáte, hlávkovom šaláte,
keli, kapuste, karfiole, fenykli, pšeničných otrubách, ovsených vločkách, cereáliách, niektorých
druhoch ovocia – napríklad avokádo alebo kiwi, bravčovom mäse, vnútornostiach – hlavne pečeni, v
mliečnych výrobkoch a vajciach.
Na jeho prípravu potrebujeme 2 hľuzy fenyklu, 1 zrelé avokádo, 1 kučeravý šalát, 100 g jogurtu,
kôpor, šťavu z 1 pomaranča, 2 lyžice smotany, soľ, čerstvo pomletý peper, 2 lyžice olivového či
avokádového oleja a lyžicu sezamových semienok.
Fenykel očistíme, rozpolíme a naprieč vláknami potom hľuzy nakrájame na rezance. Avokádo
rozpolíme, vyberieme jadro, olúpeme šupku a avokádo nakrájame na kocky. Umytý šalát osušíme a tiež
nakrájame, kôpor jemne nasekáme a všetko dáme do misy, kde ingrediencie – pokvapkané pomarančovou
šťavou – zamiešame a rozdelíme na taniere. Tam ich prelejeme zálievkou z jogurtu, smotany, oleja,
soli a pepru. Ľahko šalát zamiešame a posypeme sezamovými semienkami.
Zdroj fotografií: Nlm.nih.gov