Aj keď sa sója využíva aj v kozmetike – sójový olej ako súčasť kozmetických prípravkov a krémov na vyrovnávanie vrások a omladenie pleti – najväčšie využitie má v kuchyni. Vyrába sa z nej múka, mlieko, olej, mäso, syr a ďalšie veci. Zo sójových klíčkov sa dá pripraviť chutný šalát. Je vhodná pre vegetariánov, ktorí sa chcú zdravo a diétne stravovať.
Ako mlieko sóju konzumujú tí, ktorí majú alergiu na kravské, ženy ju zasa ocenia ako prevenciu proti osteoporóze, v menopauze odstraňuje nepríjemné stavy, je vhodná aj ako prevencia proti rakovinovému bujneniu a pri liečbe reumatizmu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B pôsobí sója priaznivo na nervovú sústavu. Obsahuje aj kvalitné tuky, ktoré svojimi mastnými kyselinami chráni cievy.
Hovorí sa jej rastlinné mäso – pol kilogramu sóji sa vyrovná výživovou hodnotou 2 kilogramov mäsa, ale i 5 litrom mlieka alebo 28 vajciam. Má ale iné zloženie než mäso – má inú kvalitu bielkovín, horšiu využiteľnosť železa, horšiu chuť, vôňu i farbu. Sójové mäso zbavené tuku má ale nižšiu energetickú hodnotu a na rozdiel od mäsa určitý podiel vlákniny.
Vzhľadom k zmieneným horším chuťovým vlastnostiam (aj keď sa mu pri výrobe dodávajú rôzne ochucovadlá) sa doporučuje kombinovať sójové mäso v jedálničku zo živočíšnym.
Zaujíma vás sója? Prečítajte si aj: Sója je zdravá – ale nie pre každého!
Potrebujeme 100 g sójového mäsa (kostičiek), 200 g bravčového mäsa z pliecka, kocku masoxu, cibuľu, korenie,soľ, 50 g tuku, poll hlávky kapusty, 4 rajčiny, štipku cukru, poprípade 4 lyžice kyslej smotany light.
Sójové mäso zalejeme horúcim vývarom masoxu a necháme stáť pol hodiny, zatiaľ si opečieme na trochu tuku bravčové mäso pokrájané na kocky s cibuľou, pridáme sójové kocky, podlejeme a dusíme až je mäso mäkké, potom pridáme na rezance pokrájanú kapustu, olúpané, pokrájané rajčiny a dodusíme. Môžeme prisladiť cukrom, do taniera pri podávaní pridáme lyžicu smotany. Pomer sójového a bravčového mäsa sa dá prípadne meniť.
Pripravíme si 80 g sójového mäsa (Pekingské kocky), pórek, papriku, 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice mlieka, lyžicu solamylu, lyžicu oleja na opečenie, soľ a kari korenie.
Sójové mäso povaríme v osolenej vode cca 15 minút a scedíme. Predvarené sójové mäso opečieme, pridáme na rezance nakrájanú papriku a na koliečka nakrájaný pórek, okoreníme kari korením a krátko podusíme. Na záver pridáme sójovú omáčku a solamyl (rozmiešame ju v cca 1 dcl vody) a za stáleho miešania privedieme k varu. Nakoniec pre zjemnenie chuti môžete pridať mlieko. Podávame z ryžou.
Očistené papriky bez semien (8 ks) naplníme predom pripravenou zmesou s uvarených a zomletých sójových bôbov, (500 g), uvareného obilia (100 g) – alebo ovsených vločiek, dvoch lyžíc oleja, utreného strúžku cesnaku, ktorú ochutíme trochou soli, kmínu a majoránky. Plnené papriky dáme zapiecť do trúby. Podávame s ryžou, ozdobíme zeleným petržlenom.
Potrebujeme 500 gramov uvarených sójových bôbov, 100 gramov ovsených vločiek alebo celozrnné múky, 3 lyžice hladkej sójovej múky, 2 cibule, strúčik cesnaku, majoránku, rajčinu, vnať, petržlen, soľ a olej na smaženie.
Uvarené sójové bôby zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme vločky sparené horúcou vodou, nadrobno posekanú cibuľu, sójovú múku, utrený cesnak, majoránku, nasekaný petržlen a osolíme. Zmes premiešame a vytvoríme karbanátky, ktoré obalíme v strúhanke a po oboch stranách osmažíme. Podávame zo zemiakom.
Sáčok sójových kociek uvaríme, zlejeme a pridáme do hrnca, v ktorom sme uvarili sáčok kyslej kapusty s kmínom. Zľahka osmažíme cibuľku, posypeme paprikou (sladkou i pálivou), podlejeme vodou a podusíme. Pridáme potom kapustu a zalejeme kyslou smotanou light – bez múky (alebo mliekom, v ktorom je rozmiešaná múka) a povaríme. Podávame klasicky s knedľou, alebo zo zemiakom.
Zdroj fotografií: Fotolia.com