Sója je zdravá – ale nie pre každého!

Sójové výrobky sú stále obľúbenejšie a stávajú sa bežnou súčasťou nášho jedálnička. Využíva ju každý, kto nemôže alebo nechce jesť mäso, ale aj každý, kto sa zaujíma o zdravú výživu alebo pracuje na svojej štíhlej línii. Poznáme ju v podobe sójového mlieka, syra alebo pečiva. Sója môže byť pre niekoho v niektorých formách škodlivá, hoci sójové bôby majú nepopierateľné klady.

Sójové bôby sú mimoriadne hodnotné pre svoj vysoký podiel bielkovín. Ten je asi dvakrát vyšší než v mäse a sója je preto bohatým zdrojom energie. Pritom majú vhodné zloženie aminokyselín, obsahujú lecitín, nutný pre premenu tukov a cukrov a veľké množstvo vlákniny. Sója je tiež bohatá na minerály – napríklad na vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a ďalšie aj vitamíny – hlavne provitamín A a vitamíny skupiny B, ale aj H a E. Sójová bielkovina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre ľudskú výživu. Sójové bôby obsahujú aj v porovnaní s inými bôbmi a zrnami obilia značné množstvo tuku, ktorý sa ale radí do kategórie zdravých tukov. Sójový olej obsahuje až 8 % alfa-linolenovej kyseliny, ktorá patrí mezi Omega-3 mastné kyseliny. Ide o typ tuku obsiahnutý v rybách, ktorý je považovaný za účinný pri znižovaní rizika vzniku srdcových chorôb.

Podľa prieskumov je teda pôsobenie sóje a látok v nej obsiahnutých na ľudský organizmus vcelku pozitívny – pomáha udržiavať správny stav kostí (bráni osteoporóze), brzdí rast nádorov v tele a používa sa pri prevencii alebo liečení mnohých chronických chorôb. Na druhej strane látka podobná ženskému pohlavnému hormónu obsiahnutá v sójových bôboch má síce protirakovinové účinky, ale zároveň znižuje kvalitu spermií. Z tohoto dôvodu nie je nadmerná konzumácia vhodná ako pre mužov, tak ani pre deti, kde dochádza k narušeniu hormonálnej rovnováhy. Ďalšou vecou je vyšší obsah purínu (kyseliny močovej), ktorý môže zhoršovať ťažkosti pri ochoreniach dnou. Nepríjemné je aj nadúvanie u niektorých ľudí pri trávení sójových výrobkov, iní sú na sóju dokonca alergickí. Podľa výskumov vraj najviac môže konzumácia sóje ohroziť ľudí, s ochorením štítnej žľazy a ženy trpiace rakovinou prsníka. Kojencom pod 12 mesiacov by mala byť podaná len za výnimočných okolností.

Hoci to síce vieme, sóju konzumujeme v množstve výrobkov, kde by sme ju ani nečakali, napríklad v párkoch, niektorých údeninách, mäsových konzervách, hamburgeroch, kuracích nugetách aj inde, hlavne v pečive, cukrovinkách a sušienkach. Podľa odhadov niektorých výskumov sa sója nachádza vo viac než sedemdesiatich percentách všetkých produktov v supermarketoch a je tiež často využívaná v reťazcoch rýchleho občerstvenia.

Traduje sa, že Aziati konzumujú veľa sóje a sú zdraví, na druhú stranu sa musí brať zreteľ aj na spôsob úpravy sóje v ich jedálničku a jeho celkové zloženie – veľa rýb, morské riasy a zelenina. Aziati totiž jedia fermentované výrobky ako tofu alebo sójová omáčka – úprava fermentáciou dokáže zničiť škodlivé enzýmové inhibítory.

Ďalšou vecou, ktorá môže zdravú sóju poškodiť, je spôsob jej pestovanie, hlavne modifikácie rastlín a v neposlednom rade aj skladovanie zožatej sóje – kedy môže dôjsť k plesniveniu bôbov. To sú ale problémy, ktoré môžu vzniknúť aj u iných pestovaných plodín, napríklad kukurice či obilia. Konzumácii takých vecí by sme sa mali vyhnúť sledovaním zeme pôvodu na obalu, či sa nám zdá pôvod dôveryhodný, prípadne nákupom biopotravín.

Ako všade, aj u sóje plnej vitamínov a minerálov, platí, že by sme ju mali konzumovať s mierou, preto ju do zdravého jedálnička môžeme občas zaradiť.

Stravujte sa diétne – pripravte si sójové mäso

Sójové mäso zalejeme horúcou vodou a necháme ho 15 až 20 minút nabobtnať. Mäso sa potom dá pripravovať rovnako živočíšne, možno ho zapekať smažiť a ďalej upravovať.

Kto trpí na nadúvanie, môže miesto namáčania mäsa v horúcej vode mäso povariť vo väčšom množstve vody, scediť a nechať odkvapkať a potom ďalej upravovať ako spomínané živočíšne mäso.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek