Ako na náš organizmus pôsobí umelé sladidlá? Sú skutočne zdravou formou sladenia alebo je to úplne inak?

Môže sa to zdať ako ideálne riešenie – nápoje a jedlo si dostatočne osladíme, bez toho aby sme konzumovali jedinú kalóriu naviac. Dietológovia však v posledných rokoch od umelých sladidiel čím ďalej viac odrádzajú. Iste, je to chémia, to si uvedomujeme všetci. Viete ale, ako sa sladidlá správajú vnútri vášho tela?

Síce neobsahujú kalórie, ale…

Hlavným a žiadaným rozdielom medzi prírodnými cukrami a umelými sladidlami je kalorická hodnota – umelé sladidlá neobsahujú takmer žiadne alebo žiadne kalórie a nezvyšujú hladinu krvného cukru. Majú jedinú úlohu – spríjemniť chuť potraviny. Užívanie sladidiel má však svoje negatíva – nielen, že zvyšujú chuť na sladké, ale hlavne sa čoraz viac špekuluje o ich škodlivosti.
Umelé sladidlá na lyžičke

Umelé sladidlá zaháňajú chuť na sladké, ale môžu poškodiť zdravie.

Šialený koktejl látok

Konzumácia umelých sladidiel vytvára v tele určitý kokteil látok, ktorých spoločné pôsobenie nie je dostatočne preskúmané. My vieme, čo pôsobí jednotlivé sladidlo samo o sebe, ale nevieme, čo v tele spôsobuje viac sladidiel – pretože iná sú v žuvačkách, iná sú v zubnej paste, iná v jogurtoch atď A nevieme, čo urobia dohromady. Stačí len malá dávka a efekt sa môže násobiť,“ upozorňuje dietologička Kateřina Cajthamlová, ktorá rovnako ako väčšina lekárov od umelých sladidiel odrádza.

Zdravé sladenie s menej kalóriami

Cukor na lyžičke
Oslaďte si zdravo!

Riešenie ale predsa len existuje. Je až 300-krát sladší ako cukor, nemá žiadne kalórie a má blahodárny vplyv na naše zdravie – Stévia – liečivá rastlina z južnej Ameriky. Sladidlo zo Stévia zoženiete v obchodoch so zdravou výživou alebo v lekárňach. Má však trochu inú chuť, než sme zvyknutí. Pokiaľ ale prekonáte počiatočný nezvyk, neskôr vám to ani nepríde.

Pozor na „light“ potraviny

Ďalšou nástrahou sú odľahčené verzie potravín. Potraviny „light“ obsahujú umelé sladidlá a sú menej tučné. „To možno dosiahnuť rôznymi spôsobmi, napríklad niektoré majonézy sa riedia s vodou, slaniny sa namáčajú do vody a potom sú zatavené do obalov. Potravina „light“ je teda znehodnotená, obsahuje menej živín a o chuti ani nehovoriac,“ hovorí Kateřina Cajthamlová.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek