Broskyne – málo kalórií, veľa zdravia

Broskyne obsahujú veľa vitamínov a minerálov – hlavne vápnik, sodík, draslík a ďalších pre
zdravie dôležitých látok a sú tiež ľahko stráviteľné. Vďaka tomu sú vhodné aj pri diétach. A tiež
preto, že majú málo kalórií – v 100 g to je asi 40 kcal (172 KJ) – rovnako ako napríklad grep.

Čo sa týka kalórií, z letného ovocia sú s broskyňami porovnateľné napríklad marhule, ale
napríklad višne, ríbezle a slivky majú v rovnakej váhe takmer 60 kcal, čerešne a jablká asi 50
kcal, hrušky o niečo viac, jahody 36 kcal a melón, ktorý je ale vlastne zelenina aj keď je za
ovocie považovaný, má 16 kcal v 100 g.

Ale vráťme sa k broskyniam, ktoré majú aj skrášľujúce účinky – roztlačená broskyňa na pokožke
(ako pleťová maska) – vracia pleti sviežosť. Použite ale radšej čerstvý plod z vlastnej záhradky.
Kôstky sa zase lisujú na olej, ktorý sa využíva pri výrobe kozmetických prípravkov.

V ľudovom liečiteľstve sa používajú broskyne proti kašľu, uvoľňujú zápchu a pomáhajú pri astme.
Vďaka ich zloženiu (vitamínom a minerálom) sa im prisudzujú aj upokojujúce účinky.

Broskyne je treba rýchlo konzumovať, nedajú sa dlho skladovať, preto sa často využívajú ako
kompóty a ďalšie zavareniny. Pred zaváaním ich môžeme zbaviť šupky – sparením. Zo šupiek môžeme
pripraviť čaj, ktorý chutí hlavne ľadový, s kúskami broskýň. V kuchyni ich môžeme použiť do
dezertov, ovocných šalátov aj k mäsu – hlavne kuraciemu. Podobné využitie nachádzajú aj tzv.hladké
broskyne – nektarinky, ktoré sa dajú lepšie vykôstkovať a obsahujú veľké množstvo draslíku, vápniku
a sodíku.

Broskyňové čatní I.

Pol kila vykôstkovaných broskýň bez šupky nakrájame na kúsky. Do varu privedieme 250 g cukru a
150 ml octu, pridáme broskyne, 120 g prepláchnutých hrozienok, kúsok (cca 3 cm) nakrájaného
olúpaného zázvoru a lyžičku chilli korenia. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Zmesou
naplníme poháre, zatvoríme a obrátime na chvíľu hore dnom, alebo sterilizujeme. Podáva sa k
mäsu.

Broskyňové čatní II.

Ďalší variant čatní (chutney) pripravíme tak, že rovnaké množstvo broskýň nakrájame a povaríme
so 100 g olúpaných a na kocky nakrájaných jabĺk, 100 g hrozna bez jadierok, 2 pokrájanými strúčikmi
cesnaku, kolieskami menšieho citrónu a kolieskami z 2 šalotiek, 30 g strúhaného zázvoru a 250 ml
vínneho octu. Varíme 20 minút, potom pridáme 125 g cukru a varíme ešte 40 minút do zhustnutia.
Nakoniec vmiešame korenie – asi po štvrť lyžičky mletých klinčekov a mletej škorice, štipku
kardamónu a pol lyžice mletej sladkej papriky. Naplníme do pohárov, zatvoríme a necháme v chlade
rozležať aspoň mesiac.

Broskyňový múčnik

Sparíme a olúpeme asi 5 broskýň. Rozmiešame kocku tvarohu s vanilkovým cukrom, 50 g práškového
cukru, lyžicou vanilkového pudingového prášku a 2 žĺtkami. Dve tretiny balíčka lístkového cesta
rozvaľkáme a dáme na plech s papierom na pečenie. Okolo vytvoríme z cesta nízky okraj. Koláč
naplníme tvarohom a naň dáme broskyne. Zo zbytku cesta, ktoré tiež rozvaľkáme, urobíme nožom (alebo
mriežkovacím kolieskom) prúžky – pásiky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežky – zahneme pod spodný
okraj cesta a na pekáči upravíme. Upečené potom posypeme práškovým cukrom.

Johankine tajomstvo

Potrebujeme 2 ks kuracích prsíčok, menšiu cibuľu, zavárané (alebo sparené) broskyne, 2 plátky
syru, 2 plátky šunky, lyžicu hladkej múky, sójovú omáčku, peper, soľ a olej na smaženie. Nakrájanú
cibuľku necháme speniť na troche oleja. Mäso naklepeme, osolíme a opepríme, pokvapkáme trochou
sójovej omáčky a opečieme na cibuľke z oboch strán. Potom podlejeme troškou vody a necháme chvíľu
na miernom ohni pod pokrievkou podusiť. Pripravíme polky broskýň, ktoré sčasti (asi do dvoch
tretín) nakrájame na prúžky, aby šla broskyňa rozložiť na mäso. Keď je mäso mäkké, šťavu trochu
poprášime hladkou múkou a na mäso dáme broskyne, na ne plátek šunky a necháme prehriať pod
pokrievkou. Nakoniec položíme na šunku plátok syra a necháme ho ľahko roztaviť. Podáva sa ozdobené
šľahačkou s hranolkami.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek