Brusnica je asi pol metra vysoký krík, ktorého list sa využíva po stáročia v liečiteľstve pri ochoreniach močových ciest. Dnes je list súčasťou liečivých čajov, plod je cenený hlavne pre vysoký obsah vitamínu A, B a C a minerálnych látok – najmä železa, draslíka, vápnika, horčíka a ďalších.
Brusnica svojimi liečivými účinkami nahradzuje u nás vzácnu liečivku – medvedicu, ktorá pôsobí antisepticky, protizápalovo, močopudne a uvoľňuje kŕče hladkého svalstva. Vzhľadom k tomu, že zabraňuje usadzovaniu vírusov v tele, zabraňuje aj výskytu oparov a ďalším infekciám, údajne znižuje aj riziko výskytu zubných kazov.
Brusnica sa používa na liečbu zápalov močových ciest, ktoré čistí a vyplavuje z nich škodlivé látky a baktérie. Možno ju použiť ako podporný prostriedok na znižovanie hladiny krvného cukru.
Čaj pripravíme z 3 polievkových lyžíc sušených listov na pol litra vody. Pije sa denne. Bylinný roztok môžeme použiť aj na obklady. Plody brusnice majú najmä močopudný účinok.
Čerstvé a predovšetkým konzervované a sušené plody majú bohaté využitie v kuchyni. Obľúbené sú ako na priamu spotrebu, tak na prípravu múčnikov, kompótov a marmelád.
Brusnicový kompót je veľmi pikantný, hodí sa nielen k sviečkovej, kde ho môžeme nahradiť sušenými brusnicami, ale aj k zverine a hovädziemu mäsu a využiť ho možno aj v studenej kuchyni.
Sušené brusnice môžeme pridať k ovseným vločkám alebo müsli a jogurtu a pripraviť si tak chutné raňajky.
Brusnicový kompót – Na jeden 1 kg brusníc dáme maximálne 1 diel vody. Umyté, prebrané brusnice zvoľna varíme asi 15 minút, aby pustili šťavu, potom pridáme cukor (maximálne 500 g) a za stáleho miešania varíme, až kým sa nezačne tvoriť tzv. „povlak“ – asi 8 minút. Kompót je potom veľmi podobný džemu a trvanlivý, pretože brusnice obsahujú kyselinu benzóovú. Kompót plníme do pohárov za horúca a uzavrieme – nemusia sa sterilizovať. Pokiaľ nechceme kompót príliš zrôsolovatelý, zalejeme brusnice 60% cukorným roztokom v pohári a sterilizujeme.
Hovädzie na brusniciach – Potrebujeme kilogram hovädzieho mäsa (zadného), 2 lyžice polohrubej múky, trochu tuku, šálka brusníc (alebo pol šálky brusnicového džemu), pol šálky jablčného muštu, lyžicu cukru, soľ, nové korenie, štipku škorice a muškátového oriešku.
Do hrnčeka dáme brusnice, pridáme cukor a mušt a zvoľna povaríme – do zmäknutia. Posolené mäso obalíme v múke s muškátovým orieškom a opečieme na troche tuku. Prelejeme ho brusnicovou omáčkou, pridáme škoricu a 3 guľky nového korenia a varíme až mäso zmäkne. Pred dovarením prisolíme podľa chuti.
Kuracie mäso na brusniciach – Štyri kuracie rezne
naklepeme, osolíme a okoreníme. Nakrájame 250 g šampiňónov na plátky a zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler) nakrájame nadrobno. Na panvici potom rezne opečieme na menšom množstve tuku, podlejeme ich, pridáme koreňovú zeleninu a dusíme domäkka. Zatiaľ z masla a múky urobíme zásmažku, ktorou zalejeme 1 litrom pripraveného vývaru, pridáme 6 lyžíc brusnicového kompótu a omáčku povaríme. Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny, podlejeme ich trochou vína a necháme prejsť varom. To všetko pridáme do brusnicovej omáčky.
Zeleninu, dusenú s mäsom, vyberieme a rozmixujeme a potom rovnako pridáme do omáčky, ktorú na záver prehrejeme. Hotovou omáčkou prelejeme rezne.
Zdroj fotografií: Fotolia.com