Čaj z bazalky pomáha proti migréne

Bazalka ako liečivá bylinka privoláva menštruáciu, upokojuje žalúdok aj hlavu a podporuje aj potenie. Užíva sa čerstvá, sušená alebo ako výluh. Bazalka v našej kuchyni je skôr vnímaná ako korenie.
Zväzok bazalky
Stredomorím voňajúca bylinka bazalka je u nás vnímaná predovšetkým ako talianske korenie. Je pritom aj užitočnou liečivou rastlinou. Ľahko ju po celý rok kúpite v hypermarketoch aj záhradníctvach. Dá sa jednoducho dopestovať aj doma zo semienka, alebo dopestovať na väčšiu z kúpenej sadby.

Bazalka pochádza z tropických oblastí, nie je preto mrazuvzdorná a u nás sa pestuje ako jednoročná, môžeme ju pestovať vo väčších nádobách na terasách a balkónoch či na záhradke. Je aj zaujímavou dekoratívnou bylinkou. Bazalka sa pestuje v niekoľkých odrodách. Tie sa od seba líšia
veľkosťou, farbou listov aj vôňou a chuťou. Jej účinky a použitie je temer vždy rovnaké. U nás sa najčastejšie pestuje bazalka pravá. Za zmienku stojí uviesť napríklad odrody „Purple opaal“ a „Dark opaal“ – bazalky červenolistej, ďalej kučeravá odroda „Purple ruffles“, „Siams queen“ – s lesklými listami. Široké a silne aromatické listy má šalátová bazalka „Dark green“, ďalším šalátovým druhom je „Lettuce leaf“. Naopak drobné lístky má „Kompakt“. Vôňou škorice je charakteristická „Cianamonette“, citrónovou vôňou bazalka „Lime“, „Blue spice“ zase má citrónovú, škoricovú aj vanilkovú arómu a „Level“ disponuje korenitou vôňou. U nás sa pestuje aj odroda „Ohře“ a „Litra“.

V Indii je bazalka považovaná za posvätnú bylinku, ktorá pomáha duši v jej putovaní do raja. Pohrebnou rastlinou bola aj v Egypte, kde je dokázaná jej prítomnosť aj pri balzamovaní múmií a tiež v Malajzii. Gréci a Rimania bazalku zase považovali za afrodiziakum a používali vonné oleje z bazalky, aby vzbudili u svojich vyvolených lásku.

Bazalka sa stala liečivou rastlinou pro svej obsah silíc a trieslovín, minerálnych látok a vitamínu C. Povzbudzuje činnosť tráviacich orgánov a podporuje chuť do jedla, ovplyvňuje činnosť hladkého svalstva, pôsobí proti nadúvaniu a stimuluje funkciu žalúdka. Dokonca zlepšuje náš metabolizmus a pomáha organizmu pri odbúravaní tukov.

Má mierne dezinfekčné a antibiotické účinky. Môžeme ju použiť ako kloktadlo pri liečbe zápalov ďasien a ústnej dutiny, obklady z bazalky používame pri liečbe zle sa hojacich rán či bodnutia hmyzom. Odporúča sa aj na liečbu ochorení dýchacích ciest, v podobe inhalácií či pitia čaju. Okrem toho má bazalka upokojujúce účinky, pôsobí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti, zmierňuje bolesti hlavy. V ľudovom liečiteľstve sa považuje za jedno z najsilnejších prírodných antidepresív, pretože pôsobí proti stresu a nespavosti. Bazalku používame nielen vnútorne, ale aj zvonka pri kúpeľoch, obkladoch alebo kloktaní. Užíva sa aj vo forme éterických olejov a na inhaláce. Využitie má v domácej kozmetike, lekárstve aj ľudovom liečiteľstve, destiláty z vňate sa používajú na výrobu voňaviek.

Bazalka je ale aj výborná v mäsových, zeleninových alebo hubových jedlách. Dodáva pikantnú chuť omeletám, šalátom aj pokrmom z paradajok alebo rýb.

Bazalkový čaj

Dve lyžičky čerstvej alebo sušenej bazalky zalejeme 250 ml horúcej vody. Necháme 5 minút lúhovať, najlepšie pod pokrievkou. Čaj potom môžeme použiť ako kloktadlo alebo nápoj proti kašľu, ktorý pijeme dvakrát denne po malých dúškoch. Čaj tiež utišuje bolesť a pomáha pri migréne.

Bazalkový olej

Na jeho prípravu potrebujeme zväzok bazalky, z ktorého použijeme lístky natrhané nahrubo a liter olivového oleja. V trecej miske lístky rozdrvíme, aby pustili vôňu, a prilievame postupne olej. Olej aj lístky potom premiestnime do vymytej, uzatvárateľnej fľaše a dolejeme zvyšným olejom. Môžeme aj prisoliť. Necháme stáť dva týždne, občas pretrepeme. Olej možno použiť ako na ochutenie jedla, tak aj na masáž na uvoľnenie boľavých či unavených svalov.

Bazalkové pesto

Potrebujeme na ne 3 hrste bazalkových lístkov, 50 ml kvalitného olivového oleja, pol lyžičky soli, 3 strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov (kešu alebo vlašských orechov – optimálne nepražených a nesolených), 4 lyžice nastrúhaného syra. Bazalku v trecej miske rozotrieme so soľou na hladkú pastu – hrubozrnná soľ pomáha pri trení. Postupne do kašičky prilievame olej, potom pridáme cesnak, oriešky a syr. Stále trieme na hladkú hmotu. Môžeme ju dochutiť soľou a čiernym korením. Pesto potom použijeme ako omáčku na zaliatie cestovín.

Tip redakcie: Pesto môžete tiež len natrieť na čerstvú bielu bagetu a máte skvelé raňajky.

Cestovinový šalát s bazalkou

Potrebujeme hrnček uvarených cestovín, bazalku, 2 strúčiky cesnaku po lyžici mrazenej kukurice a hrášku, lyžicu nakladanej kapie, olivový olej, vegetu podľa chuti a strúhaný syr. Do cestovín vmiešame nakrájanú bazalku, vegetu, utrený cesnak, kukuricu, hrášok a kapiu a na tanieri potom jemne posypeme strúhaným syrom

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek