Čerešne a višne využíva prírodné liečiteľstvo

Čerešňa je veľmi stará ovocná drevina. Bola s ňou v minulosti spájaná krása a plodnosť, preto pri
narodení dievčaťa bývalo zvykom vysadiť čerešňu. Višne sa objavili medzi kultúrnymi rastlinami
neskôr.
Plody obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B, pektín, organické kyseliny, z minerálnych látok
hlavne fosfor, jód, vápnik a železo. Sú aj dobrým zdrojom draslíka. V prírodnom liečiteľstve majú
čerešne a višne bohaté využitie, pretože majú priaznivý vplyv na činnosť pečene, obličiek a čriev,
sú močopudné, teda vhodné pre osoby choré na reumu a dnu. Pre vysoký obsah jódu by mali čerešne a
višne konzumovať ľudia s poruchami štítnej žľazy. Z višňových stopiek sa naviac robí čaj proti
bronchitíde – jednu čajovú lyžičku stopiek prelejeme šálkou horúcej vody a po piatich minútach
scedíme, pijeme potom dvakrát denne.

Hlavné využitie nachádzajú čerešne a višne v kuchyni, pripravujú sa z nich vína, džemy,
kompóty, využívajú sa aj ako hrozienka, uplatnenie nachádzajú aj v likérnictve – vyrábajú sa z nich
likéry griotka a maraschino.

Najlepšie je čerešne a višne použiť v kuchyni čerstvé, ale využiť sa dajú aj mrazené plody
alebo kompóty. Najmä višne sú chutné naložené v rume – nemusia sa zavárať, stačí uložit do pohára,
prisladiť a zaliať rumom.



Čerešňová bublanina

Potrebujeme tri celé vajcia, štvrtlitrový hrnček pieskového cukru, štvrťlitrový hrnček
tekutej šľahačky, dva štvrťlitrové hrnčeky polohrubej múky, prášok do pečiva, vykôstkované (môžu
byť aj s kôstkami) čerešne, tuk a múku na vymazanie pekáča. Ingrediencie zmieša a nalejeme na
vymastený a múkou vysypaný pekáč. Pridáme čerešne – rovnako ako iné ovocie do liateho cesta je
dobré obaliť ich najskôr v múke – neklesnú na dno pekáča.

Višňová bublanina zo zemiakového cesta

Zmiešame 4 žĺtky s 200 g práškového cukru. Do toho potom vmiešame jemne nastrúhaných 250 g
varených zemiakov a 100 g detskej krupičky. Nakoniec ešte sneh z bielkov. Pripravíme si pekáč alebo
formu na pečenie – vymažeme a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a doň dáme asi 400 g višní a zľahka
upečieme. Jednotlivé porcie potom možno zdobiť šľahačkou a lístkom mäty.



Čerešňový koláč

V šľahači ušľaháme tri vajcia s 1 dcl vody, 300 g cukru a práškom do pečiva. Pridáme 300 g
múky a ešte chvíľu šľaháme. Potom cesto nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Nakoniec
pridáme čerešne – nemusia sa vykôstkovať.



Višňový chlebíček

Vykôstkujeme 250 g višní. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme 100 g horkej čokolády a vmiešame do
nej lyžicu kakaa. Necháme vychladnúť, potom pridáme 4 žĺtky, 50 g práškového cukru a našľaháme. Zo
4 bielkov našľaháme sneh zo 40 g krupicového cukru. Do čokoládovej zmesi vmiešame višne, pol lyžice
škorice, 3 lyžice rumu a 100 g hrubej múky s lyžičkou prášku do pečiva. Nakoniec sneh. Pečie sa v
chlebíčkovej forme vyloženej papiero na pečenie. Múčnik môžeme ozdobiť čokoládovou polevou.

Višne v čokoláde

Zo 100 g mletých mandlí, bielku, 120 g práškového cukru a 3 lyžíc rumu vypracujeme cesto.
Rozvaľkáme a z plátu krájame kocky, do každej z nich potom dáme kompótovanú višňu. Utvoríme guľky,
ktoré namáčame v čokoláde, napichneme na špáradlo a umiestnime na okrúklu piškótu.

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek