Čerešne – ideálne ovocie na chudnutie

Čerešne sú vhodnou súčasťou diét, pretože patria k ovociu, ktoré je nízkokalorické. Majú až 80 %
vody a okrem toho ľudskému organizmu prospejú čerešne aj svojim obsahom vitamínov – C, skupiny B,
E, karoténu a minerálov, hlavne železa, vápnika, draslíka, zinku a horčíku.

Vďaka minerálom, sú čerešne vhodné pre chudokrevných, podporujú krvotvorbu, ale prispievajú aj k
zdravej pokožke – obsahujú prírodné látky, ktoré zmierňujú ochabnutie pleti a zneškodňujú voľné
radikály. Čerešne sú aj močopudné. Draslík obsiahnutý v čerešniach podporuje vylučovanie vody z
tela. Čerešne rovnako vzhľadom obsahu jódu pomôžu aj chorým so štítnou žľazou a vďaka vápniku zase
prospejú našim kostiam a zubom. Zdravie je základom krásy a preto nezabúdajte, že je vždy na prvom
mieste.

Konzumácia čerešní reguluje trávenie a zbaví telo toxických látok, takže v období, kedy je
čerešní dostatok je dobré si dopriať čerešňovú kúru. Do jedálnička na pár dní zaradíme denne okolo
350 g čerešní. Prípadně ich môžeme kombinovať s iným ovocím.

Najzdravšie sú pochopiteľně tepelne nespracované plody. V kuchyni sa potom hodia nielen do
tradičnej čerešňovej bublaniny, buchiet alebo knedlíkov, môžeme ich použiť aj do nákypov a ovocných
omáčok.

Vyskúšajte s nami pár skvelých čerešňových receptov.

Gratinované čerešne s ryžou

Potrebujeme pol litra mliaka, trošku soli, lyžicu cukru, lyžičku vanilkového cukru a 10 g ryže.
Ďalej 30 dkg čerešní, 1/8 litra červeného vína, lyžicu cukru, trochu strúhanej citrónovej kôry a
mletej škorice, na sneh potom 2 bielky a 2 lyžice cukru, 2 lyžice jahodového alebo malinového džemu
na omáčku a práškový cukor a lyžičku kakaa na posypanie. Repný cukor odporúčame nahradiť hroznovým
alebo ovocným.

Mlieko s cukrom soľou a vanilkovým cukrom privedieme do varu a uvaríme v nom ryžu – za
občasného miešania sa varí asi 25 minút. Ryžovú kašu potom dáme do zapekacej misky vytrentej maslom
a uhladíme.

V inom hrnci podusíme čerešne s vínom, cukrom, škoricou a citrónovou kôrou, podusené čerešne
vyberieme a odkvapkané dáme na ryžu. Na ne navŕšime sneh z bielků, posypeme práškovým cukrom a
kakaom a zapečieme v horúcej trúbe. Vo víne, v ktorom sme dusili čerešne, rozpustíme jahodový alebo
malinový džem a na tanieri nalejeme túto omáčku k moučníku.

Čerešňový dezert

Na jeho prípravu si prichystáme 15 dkg nízkotučného tvarohu, 3 lyžice višňového sirupu,
vanilkový cukor, 15 dkg čerešní a 5 dkg pražených orieškov (najlepšie lieskových alebo vlašských).
Tvaroh so sirupom a vanilkovým cukrom vyšľaháme, pridáme vykôstkované čerešne a premiešame. Krém
podávame v miskách posypaný orieškami.

Čerešňový krém

Pol kilogramu vykôstkovaných čerešní pretlačíme sitom na pretlak, alebo rozmixujeme (môžeme
prisladiť). Pretlak zmiešame so snehom z piatich bielkov a nakoniec primiešame šľahačku ušľahanú zo
štvrť litra smotany. Vychladeným krémom môžeme ozdobiť piškóty alebo palacinky.

Čerešňový puding

Pripravíme si jeden vanilkový puding z prášku, do ktorého (až vychladne) potom zašľaháme 2 žĺtky
vymiešané s trochou cukru. Medzitým necháme ľahko prejsť varom čerešne, vyberieme ich z vody,
vykôstkujeme a zamiešame do pudingu.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek