Chren obsahuje viac vitamínu C než citrusové plody

Na chrene si pochutnávali už naši predkovia. Chren nechýbal k bravčovému mäsu na žiadnej hostine starých Slovanov. A v ľudovom liečiteľstve bol skôr než potravina známy ako liečivá rastlina.

Chren dedinský pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí aj močopudne a pre vysoký obsah vitamínu C je cenený pri rekonvalescencii aj prevencii proti ochoreniam. Obsahuje dokonca viac vitamínu C než citrusové plody.

Chren – koreň a niekedy aj listy, sa používa ako zvonka, tak aj vnútorne. Pri vonkajšom použití sú známe takzvané chrenové placky – z jedného dielu strúhaného chrenu, dielu masti a piatich dielov múky. Placka sa prikladá na postihnuté miesto – kĺby alebo na chrbát pri ischiase. Miesto nej sa dá použiť cestíčko zo strúhaných surových zemiakov a chrenu – niektoré osoby s citlivou pokožkou môžu mať ale na chren alergiu. Na priedušky sa zase odporúča chrenový sirup – šťava vzniknutá, keď strúhaný chren zmiešame s cukrom. Chren možno v takom prípade inhalovať – lyžičku strúhaného chrenu prevaríme a pary vdychujeme po dobu asi 10 minút. Pri kašli zmiešame lyžicu strúhaného chrenu s lyžicou cibule, 3 lyžicami medu a rozriedime troškou vody. Užíva sa po lyžičke až päťkrát denne proti kašľu. Chrenový ocot zase pomáha pri bolestiach hlavy, zubov a
zápaloch nervov.

Chren

Chren z domácej úrody na záhradke skladujeme najlepšie v piesku v pivnici a občas ho pokropíme vodou. Uložiť sa dá aj nastrúhaný v mikroténovom sáčku v mrazničke. Pri zaváraní uhoriek sa do pohára pridáva koliesko chrenu pre dlhšiu životnosť zavareniny.

V kuchyni sa chren využíva do šalátov, rôznych nátierok – napríklad tvarohových alebo ako hlavná prísada do chrenovej omáčky. Dá sa aj sterilizovať, väčšinou s nastrúhaným jablkom, ochutený soľou, cukrom a octom.

Pikantná chrenová nátierka

Asi 80 g zmäknutého masla (alebo rastlinný tuk) pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a so 100 g syra Lučina vyšľaháme na jemný krém. Do neho vmiešame 3 lyžice strúhaného chrenu.

Šunkové rolky s chrenom

Potrebujeme 400 g kuracej alebo morčacej šunky, 400 g Lučiny, asi 4 lyžičky strúhaného chrenu s jablkami a hlávkový šalát. Lučinu zmiešame s chrenom, naplníme šunkové závitky a na tanieri upravíme na listy šalátu.

Kapustový šalát s chrenom

Kapustu (1/2 kg) nakrájame a zmiešame s polkou nadrobno nakrájanej cibule, nastrúhaným jablkom a nastrúhaným chrenom (množstvo podľa chuti) pridáme zálievku, ktorú vyrobíme zo šťavy polky citrónu, lyžičky jogurtu, lyžičky oleja, prisolíme a môžeme aj prisladiť. Šalát sa hodí napríklad k údenej šunke.

Kura s chrenom

Potrebujeme jedno kura a tuk (olej) na jeho opečenie, cibuľu, chren, kôpor a soľ. Štvrtinky kuraťa opečieme na tuku, na ktorom po vybratí kuraťa osmažíme cibuľku, znovu pridáme mäso a podusíme s trochou vody. Nakoniec do vypečenej šťavy, ktorou na tanieri mäso prelejeme, pridáme strúhaný chren a posekaný kôpor.

Šunka v chrene a smotane

Štyri plátky asi centimeter silnej šunky potrieme z oboch strán horčicou a obalíme v jemne nastrúhanom chrene – potrebujeme asi 6 lyžíc chrenu. Vložíme do pekáčika, posypeme zbytkom chrenu a zalejeme nízkotučnou smotanou, podľa chuti dosolíme a posypeme farebným korením. Zapeká sa asi 20 minút, podávame posypané čerstvým petržlenom.

Zdroj fotografií: Liveandfeel.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek