Zatvoriť

Chudnutie často sprevádza mnoho omylov – vieme, čoho sa vyvarovať!

Snažíme sa schudnúť, robíme pre to snáď všetko a ručička na váhe sa nechce pohnúť. To je stav, ktorý v mnohých z nás vyvoláva zúfalstvo. Niečo je zle, ale čo? V drvivej väčšine prípadov je chyba v spôsobe nášho stravovania. Stále totiž existujú neprekonané mýty o jedle, ktoré bránia trvalej a plynulej redukciu kilogramov a nami vytúženému chudnutiu. Ktoré sú tie najčastejšie?

Cereálie, racio chlebíčky či sucháre na raňajky pri chudnutí sú to pravé. Omyl!

V redukčnom režime pri chudnutí by sme sa mali oblúkom vyhnúť všetkým potravinám, ktoré sú zbavené vody. „Pri chudnutí je nutné zvýšiť príjem potravín s vysokým podielom vody. Tá totiž dodáva jedlu na šťavnatosti a objeme a jedlo tak zasýti oveľa viac, než to vody zbavené,“ vysvetľuje Gabriela Knosová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Lupienky, müsli či rôzne knäckebroty dodávajú nášmu telu aj v malých porciách nepomerne vysoké množstvo energie, a pritom po nich máme skoro hlad. „Nehľadiac na to, že tieto výrobky sú často dochucované a my potom nevedomky prijímame skryté cukry či naopak zbytočne veľa soli,“ pripomína Knosová. Vhodné potraviny s dostatočným množstvom vody pri chudnutí nie sú len ovocie a zelenina, ale všeobecne jedlo v čerstvom stave.

Rôzne pečivo zeleniny a ovocie na podnose

Jem light či dia výrobky, a preto chudnem. Omyl!

Označenie „light“ na obale výrobku nás informuje o tom, že sa jedná o výrobok s nižšou energetickou hodnotou, ktoré je dosahované predovšetkým znižovanie obsahu tuku. To, že sú tieto výrobky vhodné pri redukcii hmotnosti a chudnutie, však patrí k najčastejším omylom. „Light potraviny marketingovo označované nápisom 0 % tuku často obsahujú ďalšie zložky, ktoré energetický príjem naopak zvyšujú. Typicky sa jedná o zahusťovadlá, ktoré pomáhajú tvoriť konzistenciu a v ktorých nie je vo väčšine prípadov obmedzený obsah cukru,“ vysvetľuje odborníčka na chudnutie Gabriela Knosová. Mätúca situácia vzniká aj s dia výrobkami. „Dia výrobky sú určené pre diabetikov, namiesto cukru obsahujú sladidlá. Po prečítaní etikety však zistíme, že sú vďaka vyššiemu obsahu tuku rovnako kalorické ako tie normálne,“ dodáva Knosová.

Ovocie je zdravé, a preto ho môžem pri chudnutí konzumovať neobmedzene. Omyl!

Ovocie je zdrojom vitamínov, minerálov i ďalších dôležitých látok, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. „Každý odborník na výživu vie, že pravidelná konzumácia ovocia je potrebná. Pri redukčnej diéte a chudnutí by sme ho však mali jesť v primeranom množstve a dávať prednosť vhodným druhom,“ hovorí Gabriel Knosová. Ovocie totiž okrem zdravotných benefitov prináša nášmu telu taktiež veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sú rýchlym zdrojom energie. „V Inštitútu kompliment preto odporúčame ovocie konzumovať predovšetkým dopoludnia alebo pred športovým výkonom, určite nie na neskorú večeru,“ radí Knosová. V rámci diéty sa pri chudnutí odporúčajú lesné plody, jablká, hrušky, ale aj citrusy, ananás, mango, kiwi, lichi a ďalšie. Pozor ale na banány alebo hrozno, tie už majú vyšší GI a pre chudnutie preto nie sú ideálne. Ak to myslíte s chudnutím vážne, určite sa vyhnite prezretému a aj sušenému ovociu a kandovaným plodom.

Keď chcem schudnúť, nesmiem žiadne pečivo. Omyl!

Pečivo prináša nášmu telu sacharidy, ktoré sú zdrojom energie, a jeho konzumácia sa aj v rámci redukcie hmotnosti a chudnutie odporúča najmä na raňajky či dopoludňajšiu desiatu. Pre chudnutie sú vhodné komplexné sacharidy s vyšším obsahom vlákniny, ktoré nájdeme v celozrnnom pečive a chlebe. „Biele aj celozrnné pečivo obsahuje porovnateľné množstvo energie, to celozrnné nám ale prináša rad zdravotných benefitov v podobe minerálnych látok, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín,“ hovorí Gabriela Knosová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. „Pečivo by sme mali ideálne konzumovať s bielkovinou, napríklad s diétnou šunkou, tvarohom alebo nátierkou. Táto kombinácia zaručuje dlhotrvajúce zasýtenie a vždy by sme ju ideálne mali doplniť aj porciou zeleniny,“ pripomína Knosová.

Základom zdravého stravovania, ktoré vedie k štíhlej línii a vytúženému chudnutiu, je okrem vyššie uvedených pravidiel predovšetkým pravidelnosť, pestrá strava, vyvážený príjem živín a kontrolovaný príjem sacharidov. „Základnú kostru počas dňa by tradične mala tvoriť trojica raňajky, obed, večera, doplnená o desiatu a olovrant. Zároveň tiež platí, že by sme si mali vyberať také potraviny, aby sme v priebehu dňa postupne znižovali príjem sacharidov,“ uzatvára Knosová. Pre inšpiráciu vám ponúkame chutný, zdravý a vyvážený jedálniček na jeden deň zostavený odborníkmi Inštitútu kompliment.

Príklad jedálnička na jeden deň vhodného pri chudnutí

Zeleninový šalát v miske

Raňajky – ražný chlieb s vajcom a zeleninou
1 plátok ražného chleba, 1 varené vajce, 100 g červenej papriky

Desiata – biely jogurt s ovocím
125 g bieleho jogurtu, 100 g ovocia (broskyne, kiwi, jahody, maliny…)

Obed – Paradajková polievka so syrom a kurča na kari so šalátom
Suroviny:
50 g paradajkového pretlaku, 2 paradajky, kúsok škorice, 2 klinčeky, celé nové korenie, soľ, 50 g tvrdého syra, čerstvá bazalka

Postup:
Paradajkový pretlak rozmiešame v 300 ml studenej vody. Pridáme nadrobno nakrájané olúpané paradajky, škoricu, klinčeky, nové korenie, soľ a pomaly varíme asi 10 minút. Pred podávaním pridáme do polievky nastrúhaný syr a ozdobíme bazalkovými lístkami.

Kurča na kari:
Suroviny:
100 g kuracích pŕs, kávová lyžička kari, slnečnicový olej, 60 ml light smotany na varenie, štipka soli.

Postup:
Na rezance nakrájané prsia orestujeme na oleji, potom zľahka osolíme, pridáme kari a 10 minút podusíme. Nakoniec zmes zalejeme smotanou a znovu povaríme.

Zeleninový šalát:
Suroviny:
Rôzne druhy zeleniny, 20 g balkánskeho syra, ocot balsamico

Postup:
Zeleninu nakrájame, zmiešame a na povrch šalátu pridáme balkánsky syr. Podľa chuti pridáme ocot.

Olovrant – syr cottage s paradajkou 100 g syra cottage, 100 g paradajok

Večera – pečený baklažán
Suroviny:
1 menší baklažán (cca 300 g), 1 lyžička olivového oleja, lisovaný cesnak podľa chuti, 150 g kyslej smotany 8%, bylinky a soľ

Postup:
Baklažán opláchneme, rozrežeme na pol a poprepichujeme vidličkou, položíme rezom nahor na plech vyložený papierom na pečenie, zľahka osolíme a potrieme olivovým olejom. Vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme cca 20 minút, pred koncom pečenia potrieme lisovaným cesnakom a ešte krátko dopečieme, aby sa uvoľnilo cesnaková aróma. Servírujeme s kyslou smotanou, posypané bylinkami.

O Inštitúte kompliment ® redukcie a prevencie nadváhy

Inštitút kompliment ® je ojedinelé zariadenie, kde klienti efektívne chudnú podľa osobného programu zostaveného im na mieru. Redukcia telesnej hmotnosti je založená na odbornom výživovom poradenstvo, osobnom vedenie, edukácii klienta a cvičení v špeciálnych mechanoterapeutických lôžkach. Vďaka metóde inštitútu zredukuje hmotnosť 98 % klientov. Tempo chudnutia je 0,5 až 1,5 kg týždenne. Na celý proces dohliada profesionáli vysokoškolsky vzdelaní v oblasti výživy a
telovýchovy.

Inštitút kompliment bol založený v roku 1992 na Slovenskom, kde získal záštitu Ministerstva zdravotníctva. Česká pobočka sídli v Brne.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com
Informácie: Institut kompliment

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek