Cuketa má minimum kalórií – je to zelenina krásnej postavy!

Cuketa má rovnako ako ostatné tekvice minimum kalórií. Diétna je hlavne podusená – asi 20 kalórií v 100 g. Vyprážaná, ktorá sa v jedálničku často využíva, má síce kalórií viac, ale aj tak je to nepatrné množstvo v porovnaní s vyprážanými mäsovými rezňami. Cuketa je naviac veľmi univerzálna zelenina, môžno ju použiť temer do všetkých druhov pokrmov. Z cukiet sa robia aj koláče, možno ju využiť na sekanú alebo zemiakové placky. Je to dokonalé jedlo pre vašu krásnu postavu.

Cukety sú menšie tekvice, podobné uhorke, v niekoľkých farebných variantoch. Majú jemnú požívateľnú šupku, v ktorej je mnoho živín, minerálov (horčík, vápnik, železo, fosfor, meď a zinok) aj vitamínov (najmä A a B). Cuketa obsahuje 91% vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík. Pokrmy z cukety priaznivo ovplyvňujú činnosť obličiek a tráviaceho ústrojenstva. Ich konzumácia prospieva diabetikom a obéznym ľuďom, cuketa pomáha aj odvodneniu organizmu a je odporúčaná aj žlčnikárom a pri dne.
Cuketa
Najchutnejšie sú mladé plody, nemajú takú silnú šupku a nemusia sa lúpať, sú aj bez takzvanej „vaty“ – prezretej dužiny a väčších semienok. Také cukety sú vhodné hlavne na konzumáciu tepelne neupravené – do šalátov. Cukety môžeme dusiť, smažiť ako rezne, pridávať do polievok, ako prílohu k mäsu, využiť do pokrmov ako zemiaky – na zemiakové placky aj knedle – a to buď v kombinácii so zemiakmi, alebo nimi zemiaky úplne nahradiť. Tiež sú chutné zapečené a plnené, alebo ako prílohy, studené aj teplé – napríklad cuketová „kapusta“. Využívajú sa aj do koláčov, alebo nátierok. Konzervované ako kyslé uhorky alebo do čalamád aj marmelád. Ideálnym korením pre ochutenie cukety je oregáno, tymián, zázvor, bazalka, karí alebo čierne korenie, ale aj cesnak a cibuľa.

Cuketa s tuniakom

Potrebujeme malú cuketu, veľkú paradajku, malú konzervu šampiňónov a konzervu tuniaka, jednu zelenú papriku, pohár čiernych olív, citrónovú šťavu, 4 lyžice olivového oleja, pol lyžičky oregana a soľ. Nakrájanú cuketu vypražíme na oleji a pridáme nakrájanú papriku, paradajku a korenie. Krátko podusíme. Na tanieriky servírujeme tuniaka s olivami a šampiňónmi, k nim pridáme vychladenú zmes. Všetko pokvapkáme citrónom. Podáva sa s pečivom ako predkrm, alebo ľahká večera.

Cuketová nátierka

Cuketové rolky s nátierkou

Jednu väčšiu cuketu olúpeme a zbavíme jadierok, nastrúhame a pridáme k nej veľký, alebo dva malé biele jogurty, jednu najemno nakrájanú malú cibuľku, 2 strúčiky cesnaku – prelisujeme, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame. Nátierku necháme v chladničke vychladiť, podáva sa potom s pečivom.

Kuracia zmes s cuketou

Potrebujeme asi 200 g cukety, 600 g kuracích pŕs, 200 g póru, 100 g mrkvy, 200 g šampiňónov, zázvor, 1 vajce, 4 lyžičky škrobu, 1 chilli papriku, 4 lyžice oleja, rovnaké množstvo bieleho vína, sójovú omáčku a soľ. Mäso nakrájame na rezance, osolíme, premiešame s vajcom zmiešaným so škrobom a necháme odležať. Zeleninu potom nakrájame na rezance, šampiňóny na plátky. Do panvice wok dáme orestovať mäso s rezancami olúpaného zázvoru, pridáme postupne mrkvu, cuketu, papričku, pór a na záver šampiňóny, premiešame a prilejeme víno. Pod pokrievkou dusíme asi päť minút, občas premiešame a dochutíme sójovou omáčkou, prípadne prisolíme. Podáva sa s ryžou.

Grilovaná cuketa

Potrebujeme cuketu, syr Nivu (alebo iný výraznejší syr), soľ, čierne korenie, prelisovaný cesnak a olej. Cuketu nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky, ktoré z oboch strán potrieme olejom a cesnakom a podľa chuti okoreníme. Plátky grilujeme asi 5 minút z jednej strany, otočíme, posypeme strúhaným syrom a grilujeme ďalších 5 minút. Grilovaná cuketa je vhodná ako príloha k mäsám, chutí výborne aj samotná.
Grilovaná cuketa

Jednoduchý cuketový múčnik

Asi 500 g cukety olúpeme a nastrúhame, necháme chvíľu stáť, aby pustila vodu, ktorú potom vytlačíme. Vymiešame 3 žĺtky s 250 g práškového cukru do peny, pridáme vytlačenú cuketu, 500 g hladkej múky a 1 prášok do pečiva. To zalejeme 2 dcl oleja, pridáme 1 lyžičku škorice, trochu hrozienok a nakoniec zľahka vmiešame ušľahaný sneh z 3 bielkov. Cesto nalejeme na tukom vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý korpus nakrájame na rezy, ktoré nakoniec polejeme čokoládovou polevou.

Cuketový koláč s hrozienkami

Zmiešame tri hrnčeky nahrubo nastrúhaných cukiet, tri hrnčeky polohrubej múky, tri vajcia, pol hrnčeka oleja, rovnako veľa mlieka, hrozienka, prášok do pečiva, vanilkový cukor a pol hrnčeka trstinového cukru – časť (alebo všetok cukor) môžeme nahradiť medom alebo džemom. Podľa chuti môžeme pridať kakao či mleté oriešky. Všetko premiešame, nalejeme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech a upečieme.

Cuketový koláč s mätou

Pripravíme si 800 g mladých cukiet, 80 g strúhaného parmezánu a hoblinky parmezánu na posypanie, malú cibuľu, päť vajec, 200 g kyslej nízkotučnej smotany, lyžicu solamylu, hrsť čerstvej mäty, soľ a čierne korenie. Cukety nastrúhame, necháme odstáť a vodu, ktorú pustia, z nich vytlačíme. V smotane rozmiešame lyžicu solamylu, pridáme jemne nastrúhaný parmezán, nakrájanú cibuľu, cuketu, nakrájanú mätu, osolíme a okoreníme a nakoniec vmiešame rozšľahané vajcia. Cesto potom vlejeme do vymazanej formy na pečenie, alebo pekáča – alebo vyloženého papierom na pečenie. Ihneď po vytiahnutí z trúby posypeme parmezánovými hoblinkami – vytvoríme ich škrabkou. Podáva sa teplý aj studený.

Orechový koláč z cukety

Potrebujeme 2 vajcia, pol hrnčeka oleja, pol hrnčeka medu a 1 vanilkový cukor – to všetko vyšľaháme do peny. Postupne pridávame 2 hrnčeky strúhanej cukety, pol hrnčeka strúhaných orechov, hrnček hladkej múky a hrnček polohrubej múky, zmiešaný s 1 práškom do pečiva a lyžičkou sódy. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v stredne vyhriatej trúbe. Múčnik potrieme marmeládou a ozdobíme rozpustenou čokoládou.

Slaný cuketový koláč

Do misy nastrúhame nahrubo pol kila cukety, 200 g tvrdého syru, na kocky nakrájame 200 g šunkovej salámy a nasekáme 30 g pažítky. Pridáme 150 ml oleja, 200 g hrubej múky a 1 prášok do pečiva. Osolíme a cesto vlejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Podávame hneď po upečení – teplý.
Slaný cuketový koláč

Cuketa ako matjesy

Na prípravu tejto zavareniny potrebujeme 5 kg cukety, 1 kg cibule, 1/2 balíčka mletého čierneho korenia, celé čierne korenie, 5 polievkových lyžíc soli, 5 polievkových lyžíc cukru a niekoľko bobkových lístkov. Na nálev potom 1/2 l octu, 1/4 l oleja, 2 lyžice soli a asi 2 dcl vody. Cukety nakrájame na tenké plátky a zmiešame s cibuľou nakrájanou na kolieska, pridáme cukor, soľ a mleté korenie. Všetko poriadne premiešame a zmes necháme niekoľko hodín odležať. Pohár naplníme zmesou bez šťavy, ktorú cuketa pustí. Do každého pohára dáme 6 celého korenia a 1 bobkový list, zalejeme nálevom a zavaríme.

Naložený karfiol s cuketou

Potrebujeme na ružičky rozobratý karfiol, malé cibuľky, cuketu nakrájanú na kocky, chren, horčičné semienka a na nálev ocot, čierne korenie, kôpor a estragón. Na dno pohára dáme niekoľko snietok kôpru, na kolieska nakrájanú cibuľku a horčičné semienka. Na karfiol a cuketu pridáme do pohára pár koliesok chrenu. Zalejeme potom nálevom z octu. Zavareniny sterilizujeme.

Cuketová horčica

Cuketu (2kg) a veľkú cibuľu olúpeme, nakrájame na drobno, podlejeme a dusíme do mäkka. Vmiešame ostatné prísady – 4 lyžice strúhaného chrenu, 1 dl octu, lyžicu soli, 13 dkg cukru, chilli, čierne korenie a malú horčicu a všetko rozmixujeme. Plníme do pohárov a potom sterilizujeme. Podáva sa ako príloha k mäsu, hlavne hu grilovaným mäsám.
Začnite jesť zdravo a diétne ešte dnes!

Zdroj fotografií: Fotolia.com, SkinnyTaste, Delish.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek