Cuketa má rovnako ako ostatné tekvice minimum kalórií. Diétna je hlavne podusená – asi 20 kalórií v 100 g. Vyprážaná, ktorá sa v jedálničku často využíva, má síce kalórií viac, ale aj tak je to nepatrné množstvo v porovnaní s vyprážanými mäsovými rezňami. Cuketa je naviac veľmi univerzálna zelenina, môžno ju použiť temer do všetkých druhov pokrmov. Z cukiet sa robia aj koláče, možno ju využiť na sekanú alebo zemiakové placky. Je to dokonalé jedlo pre vašu krásnu postavu.
Cukety sú menšie tekvice, podobné uhorke, v niekoľkých farebných variantoch. Majú jemnú požívateľnú šupku, v ktorej je mnoho živín, minerálov (horčík, vápnik, železo, fosfor, meď a zinok) aj vitamínov (najmä A a B). Cuketa obsahuje 91% vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík. Pokrmy z cukety priaznivo ovplyvňujú činnosť obličiek a tráviaceho ústrojenstva. Ich konzumácia prospieva diabetikom a obéznym ľuďom, cuketa pomáha aj odvodneniu organizmu a je odporúčaná aj žlčnikárom a pri dne.
Najchutnejšie sú mladé plody, nemajú takú silnú šupku a nemusia sa lúpať, sú aj bez takzvanej „vaty“ – prezretej dužiny a väčších semienok. Také cukety sú vhodné hlavne na konzumáciu tepelne neupravené – do šalátov. Cukety môžeme dusiť, smažiť ako rezne, pridávať do polievok, ako prílohu k mäsu, využiť do pokrmov ako zemiaky – na zemiakové placky aj knedle – a to buď v kombinácii so zemiakmi, alebo nimi zemiaky úplne nahradiť. Tiež sú chutné zapečené a plnené, alebo ako prílohy, studené aj teplé – napríklad cuketová „kapusta“. Využívajú sa aj do koláčov, alebo nátierok. Konzervované ako kyslé uhorky alebo do čalamád aj marmelád. Ideálnym korením pre ochutenie cukety je oregáno, tymián, zázvor, bazalka, karí alebo čierne korenie, ale aj cesnak a cibuľa.
Cuketa s tuniakom
Potrebujeme malú cuketu, veľkú paradajku, malú konzervu šampiňónov a konzervu tuniaka, jednu zelenú papriku, pohár čiernych olív, citrónovú šťavu, 4 lyžice olivového oleja, pol lyžičky oregana a soľ. Nakrájanú cuketu vypražíme na oleji a pridáme nakrájanú papriku, paradajku a korenie. Krátko podusíme. Na tanieriky servírujeme tuniaka s olivami a šampiňónmi, k nim pridáme vychladenú zmes. Všetko pokvapkáme citrónom. Podáva sa s pečivom ako predkrm, alebo ľahká večera.
Cuketová nátierka
Jednu väčšiu cuketu olúpeme a zbavíme jadierok, nastrúhame a pridáme k nej veľký, alebo dva malé biele jogurty, jednu najemno nakrájanú malú cibuľku, 2 strúčiky cesnaku – prelisujeme, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame. Nátierku necháme v chladničke vychladiť, podáva sa potom s pečivom.
Kuracia zmes s cuketou
Potrebujeme asi 200 g cukety, 600 g kuracích pŕs, 200 g póru, 100 g mrkvy, 200 g šampiňónov, zázvor, 1 vajce, 4 lyžičky škrobu, 1 chilli papriku, 4 lyžice oleja, rovnaké množstvo bieleho vína, sójovú omáčku a soľ. Mäso nakrájame na rezance, osolíme, premiešame s vajcom zmiešaným so škrobom a necháme odležať. Zeleninu potom nakrájame na rezance, šampiňóny na plátky. Do panvice wok dáme orestovať mäso s rezancami olúpaného zázvoru, pridáme postupne mrkvu, cuketu, papričku, pór a na záver šampiňóny, premiešame a prilejeme víno. Pod pokrievkou dusíme asi päť minút, občas premiešame a dochutíme sójovou omáčkou, prípadne prisolíme. Podáva sa s ryžou.
Grilovaná cuketa
Jednoduchý cuketový múčnik
Cuketový koláč s hrozienkami
Zmiešame tri hrnčeky nahrubo nastrúhaných cukiet, tri hrnčeky polohrubej múky, tri vajcia, pol hrnčeka oleja, rovnako veľa mlieka, hrozienka, prášok do pečiva, vanilkový cukor a pol hrnčeka trstinového cukru – časť (alebo všetok cukor) môžeme nahradiť medom alebo džemom. Podľa chuti môžeme pridať kakao či mleté oriešky. Všetko premiešame, nalejeme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech a upečieme.
Cuketový koláč s mätou
Pripravíme si 800 g mladých cukiet, 80 g strúhaného parmezánu a hoblinky parmezánu na posypanie, malú cibuľu, päť vajec, 200 g kyslej nízkotučnej smotany, lyžicu solamylu, hrsť čerstvej mäty, soľ a čierne korenie. Cukety nastrúhame, necháme odstáť a vodu, ktorú pustia, z nich vytlačíme. V smotane rozmiešame lyžicu solamylu, pridáme jemne nastrúhaný parmezán, nakrájanú cibuľu, cuketu, nakrájanú mätu, osolíme a okoreníme a nakoniec vmiešame rozšľahané vajcia. Cesto potom vlejeme do vymazanej formy na pečenie, alebo pekáča – alebo vyloženého papierom na pečenie. Ihneď po vytiahnutí z trúby posypeme parmezánovými hoblinkami – vytvoríme ich škrabkou. Podáva sa teplý aj studený.
Orechový koláč z cukety
Slaný cuketový koláč
Cuketa ako matjesy
Na prípravu tejto zavareniny potrebujeme 5 kg cukety, 1 kg cibule, 1/2 balíčka mletého čierneho korenia, celé čierne korenie, 5 polievkových lyžíc soli, 5 polievkových lyžíc cukru a niekoľko bobkových lístkov. Na nálev potom 1/2 l octu, 1/4 l oleja, 2 lyžice soli a asi 2 dcl vody. Cukety nakrájame na tenké plátky a zmiešame s cibuľou nakrájanou na kolieska, pridáme cukor, soľ a mleté korenie. Všetko poriadne premiešame a zmes necháme niekoľko hodín odležať. Pohár naplníme zmesou bez šťavy, ktorú cuketa pustí. Do každého pohára dáme 6 celého korenia a 1 bobkový list, zalejeme nálevom a zavaríme.
Naložený karfiol s cuketou
Cuketová horčica
Zdroj fotografií: Fotolia.com, SkinnyTaste, Delish.com