Dajte si pozor na vianočné kalórie!

Vianočný jedálniček našich predkov obsahoval viac vlákniny a menšie množstvo tukov. Dnešné vianočné menu má omnoho vyššiu energetickú hodnotu a je bohaté hlavne na tuky, ale aj cukry. Preto si cez Vianoce nezabudnite strážiť kalórie, aby vás vaša váha po Vianociach nemilo neprekvapila.

Vianočná večera a jej význam kedysi

Vianočná hostina mala pre našich predkov význam predovšetkým rituálny – aby v budúcom roku bola dobrá úroda a rodine sa darilo. Gazdinka sa rukami od cesta dotýkala stromov, voda so zbytkami cesta sa dávala dobytku, zvláštny význam mal bochník chleba a oplátky. Tie, potreté medom, práve začínali štedrovečernú hostinu.

Sladkosti našich predkov sa od dnešných dosť líšili, ovocie malo na sviatočnom stole popredné miesto. Skladba pochúťok pochopiteľne odrážala aj sociálne postavenie rodiny. Drobné čajové pečivo sa začalo objavovať najskôr v mestách. Dnešné rozmanité druhy vianočných sladkostí sa začali robiť až v polovici dvadsiateho storočia.

Súčasťou staroslovenskej štedrovečernej hostiny bola spomínaná oplátka s medom, zemiaková polievka, čierny kubo (alebo hubník) a kapustový šalát, hrach sypaný perníkom, kaša – rozvarené sušené hrušky a vianočka. K tomu pohárik pálenky. To všetko predstavovalo niečo málo cez 2000 kilokalórií.

Tradičné slovenské Vianoce v kruhu rodiny
Tradičné slovenské Vianoce v kruhu najbližšej rodiny boli síce skromnejšie, ale pre ľudský organizmus blahodárnejšie.

Dnešná štedrovečerná večera obvykle predstavuje rybaciu polievku, zemiakový šalát s veľkým množstvom majonézy a údeniny, vyprážaného kapra, dezert, víno a iný alkohol a veľké množstvo sladkostí – to zodpovedá zhruba dvojnásobnému množstvu kalórií, ako mali na Štedrý deň naši predkovia. Treba ešte dodať, že tí si najviac dopriavali výnimočne iba cez sviatky. Okrem toho ich čakala tvrdá drina v podobe fyzickej práce, zatiaľ čo my sa usádzame pred televízor s tanierikmi plými sladkostí, chlebíčkov, chipsov, a to minimálne do Silvestra.

Vyskúšajte zdraviu prospešné alternatívy

Všetko je pridávaní zdravých ingrediencií, prípadne vytváraní zdravých alternatív plných zeleniny a ovocia. Koláč alebo dezert môžeme osladiť medom, ovocím, agáve či ryžovým syrupom. Namiesto dezertu je ideálne dať si kúsok ovocia, ktoré môžete namáčať do zdravej čokopeny. Tú spravíte jednoducho tak, že poriadne spolu vymiešate zrelé avokádo s kokosovým olejom a práškovým kakaom s vysokým podielom kakaa. Oslaďte podľa chuti horeuvedenými alternatívami.

Zdravé a oku lahodiace alternatívy vianočných dobrôt
Pri troche kreativity zachutia zdravé a oku lahodiace alternatívy vianočných dobrôt aj tým najmenším!

Vianoce väčšinou znamenajú kilá naviac, aj keď by to tak nemuselo byť. Môžeme sa snažiť znížiť obsah tukov v strave, zaradiť diétnejšie „biele“ mäsá – hydinu, králika a „nemastné“ ryby. Tuk môžeme obmedziť aj pri výbere smotany, tvarohu jogurtu, syra a ďalších mliečnych výrobkov. V kuchyni by sme mali tiež uprednostňovať tuky rastlinné pred živočíšnymi.

Čo sa týka pitia, vhodná je predovšetkým minerálna voda, nesladené čaje a nesladené prírodné džúsy. Alkohol je na kalórie bohatý, pokiaľ si však doprajete pohárik, tak je najmenším prehreškom je vínny strik. Prinášame vám prehľad kalórií v tabuľke. Pokiaľ si chcete porovnať kilokalórie a kilojouly je medzi nimi pomer:
1 kcal (kilokalorie) = 4,2 kJ.

Tabuľka kalórií

 

Nápoje Kalórie
1 pohár jablkového vína 120
1 šálka vaječného koňaku 343
1 miešaný nápoj 250
1 írska káva 218
1 pohár vína 120
1 fľaška piva 271
1 šálka kávy so smotanou a cukrom 50
Vianočné sladkosti a dezerty
1 malý kúsok fondán 70
2 malé čokoládové sušienky 150
1 plátok biskupského chlebíčka 324
1 kus tvarohového koláča 372
1 kus jablkového koláča 410
1 kus orechového koláča 480

Zdroj fotografií: Pinterest.com, Irena Voříšková

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek