Diétne recepty s hríbmi spestria váš jedálniček!

Zbieranie hríbov je v našej zemi veľmi rozšírený koníček, pretože hríby sú u nás oddávna obľúbený pokrm. V primeranom množstve podporujú trávenie, obsahujú však aj mnohé minerály a vitamíny. Sú diétne a pomôžu vám aj pri redukčnej diéte. Máme pre vás niekoľko skvelých receptov, ako si pripraviť zdravé jedlo z húb.

Za primeranú porciu hríbov sa považuje pokrm, ktorý obsahuje až 200 gramov čerstvých húb (na osobu). K večere by dávka hríbov mal byť nižšia, na obed si môžeme dopriať viac. Niektorí mykológovia naopak tvrdia, že sa vôbec nemusíme obmedzovať. Optimálnu dávku si určí každý sám podľa svojich skúseností. Hríby využijeme na polievky, praženice, omáčky, do pizze, dajú sa smažiť, dusiť aj grilovať.
Plnené šampiňóny

Plnené šampiňóny

Potrebujeme k tomu asi 400-500 gramov väčších šampiňónov (použiť môžeme aj menší bedle), olej, 2 stredne veľké cibule, 2 vajcia, 100 gramov syra na strúhanie, kečup, soľ, čierne korenie a zelený petržlen.

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu. Hlavičky očistených šampiňónov vydlabeme a vnútro nakrájame spolu s nožičkami na malé kúsky. Pridáme ich k cibuľke, osolíme, okoreníme, ochutíme kečupom a prikryté podusíme. Hríby potom zalejeme rozšľahanými vajciami a za stáleho miešania ich necháme ztuhnúť. Nakoniec pridáme petržlen.  Pripravenou zmesou naplníme hlavičky šampiňónov, ktoré narovnáme do vymasteného pekáčika alebo zapekacej misy, posypeme nastrúhaným syrom a v rúre zapečieme.

Hríbové placky

Použijeme 250 g čerstvých hríbov (alebo 25 g sušených – je nutné ich vopred namočiť), 500 g zemiakov, 1 vajce, olej, 40 g hladkej múky, soľ, čierne korenie, majoránka, cesnak a kyslá kapusta.

Hríby nakrájame, osmahneme a podusíme na olivovom oleji. Ošúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme prelisovaný cesnak, vajce a múku, osolíme a ochutíme korením a majoránkou. Nakoniec do zmesi pridáme hríby a premiešame. Pečieme na panvici z obidvoch strán. Hríbové placky potom podávame s kyslou kapustou.

Kotlety na hríboch

Okrem hríbov budeme potrebovať kotlety bez kosti – množstvo podľa počtu stravníkov, asi 1 lyžica horčice, trochu múky, cibuľa, olej, soľ, čierne korenie, syr – plátky tehly (ideálne údenej).

Kotlety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a na väčšej panvici opečieme na troške zdravého tuku. Pri druhom otočení pridáme pokrájanú cibuľu, lyžicu múky a horčice a ešte trochu posmažíme. Potom prilejeme vodu (hladina musí byť kúsok nad mäsom), vhodíme asi hrsť sušených (alebo primerané množstvo čerstvých) hríbov a povaríme. Keď mäso „vykukne“ z vody, omáčku podle chuti prisolíme a na každú kotletu položíme tri plátky syru (zmäkne a roztečie sa po okrajoch). Ako príloha sa hodia zemiaky, zemiakové knedličky a hranolky.

Hríbová „čína“

K jej príprave potrebujeme 4 plátky bravčového  mäsa zo stehna (môžeme však použiť aj hydinu), ktoré osolíme a pokrájame na hranolky. Nakrájame aj očistené hríby (ideálne zmes). Odhadom by ich malo byť štvornásobné množstvo ako mäsa.

Na tanieri rozmiešame jedno vajce s trochou polohrubej múky a zmesou korenia na „čínu“ – alebo orientálnym korením. Mäsové hranolky potom vložíme do tohoto riedkeho cestíčka a premiešame. Mäso opečieme spoločne s hríbmi na malom množstve tuku. Nie je nutné pridávať cibuľu, jej výrazná aróma by potlačila typickú hríbovú chuť – ak predsa len chcete, pridať ju môžete. Opečenú zmes podlejeme malým množstvom vody, prisolíme a dochutíme korením na „čínu“, korením na divočinu a sójovou omáčkou. Podávame s cestovinami alebo ryžou.

Roštenka na hríboch

Pripravíme si štyri plátky roštenky – alebo hovädzie zadné, olej, jednu veľkú cibuľu, 300 g čerstvých (nebo 100 g sušených) hríbov, soľ, kyslú smotanu light a múku.

Naklepané, posolené mäso opečieme na trochu tuku na panvici, prisypeme pokrájanú cibuľa, asi dve lyžice múky a osmažíme. Potom podlejeme vodou, pridáme nakrájané hríby, prisolíme a chvíľu dusíme.

Nakoniec prilejeme kyslú smotanu, dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou a korením a necháme ešte chvíľku podusiť. Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj kuracie – diétnejšie – mäso.

Hríby ako obar

Na prípravu potrebujeme 600 g malých hríbikov alebo šampiňónov, jeden a pol vývaru z mäsoxu (zdravšie je mať vlastný vývar, ktorý si môžete pripraviť vopred a mať ho stále po ruke v mrazničke), nastrúhaný chren a maslo.

Hríbiky očistíme, väčšie prekrojíme (šampiňóny ošúpeme) a vložíme do vriaceho vývaru, v ktorom ho varíme 25 minút. Na tanieri môžeme preliať hríby horúcim maslom, podávame so strúhaným chrenom alebo horčicou a s tmavým pečivom. Vývar použijeme ako polievku – bujón so žĺtkom.

Fašírky z hríbov a ovsených vločiek

Pripravíme si 100 g čerstvých hub, 150 g ovsených vločiek, pol litra vody, 50 g masla, 1 vajce, 1 cibuľa, 30 g strúhanky, petržlen, soľ a hladkú múku, vajce a strúhanku na trojobal.

Na masle osmažíme cibuľku a pokrájané hríby. Ovsené vločky uvaríme v posolenej vode na hustú kašu, necháme vychladnúť, primiešame hríby s cibuľkou, vajce, petržlen a strúhanku. Zo zmesi potom pripravíme fašírky, ktoré obalíme v trojobale a z obidvoch strán osmažíme dozlata.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek