Egreše podporujú zažívanie aj tvorbu zdravej pokožky

Egreš – alebo egreš obyčajný (Grossularia uva crispa) je veľmi zdravé ovocie a v ľudovom liečiteľstve bol užívaný ako prostriedok proti zápche, vyššiemu krvnému tlaku a anémii. Egreš čistí črevá, zlepšuje trávenie, ale podporuje aj tvorbu zdravej pokožky a vlasov.

Plody egreša (bobule s farbou od takmer bielej cez žltú, zelenú, načervenalú až po tmavo červenú) majú vysoký obsah ovocných kyselín (prevažuje kyselina citrónová), pektínov a vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, B, karotén, minerály – železo, draslík, vápnik, horčík a zinok. Plody majú aj 5 – 15 % cukrov prevažne glukózu a fruktózu a vlákninu.

Čo sa týka konzervovania, plody možno kompótovať aj mraziť, pripravuje sa z nich víno, ovocné šaláty aj dezerty. Z egrešov sa robí aj čatní, ktoré sa podáva ako príloha k mäsu teplému aj studenému – podobne ako napríklad kečup.

Egrešové čatní

Potrebujeme kilogram egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, čierneho korenia a chilli. Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, lisovaný cesnak a mleté korenie. Za stáleho miešania ešte 20 minút povaríme. Horúce potom naplníme do pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme vychladnúť.

Egrešová omáčka

Na jej prípravu je treba 500 g egrešov (bez stopiek a okvetí), 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice cukru, 50 g masla, 2 dl smotany, štipku soli a trochu vody na zaliatie. Nakrájané egreše povaríme s vodou a miešame, aby sa nepripaľoval, potom aj s vodou prelisujeme. Z masla a múky vytvoríme zápražku, zalejeme ju prelisovaným egrešovým pretlakom, osolíme, dochutíme citrónovou šťavou a cukrom a za stáleho miešania povaríme. Do vychladenej omáčky potom zamiešame smotanu. Omáčku podávame k pečeným a grilovaným mäsám, ale aj k ovocným knedlíkom a múčnym jedlám.

Egrešové víno

Veľmi zrelé egreše prelisujeme v strojčeku a zmiešame s litrom vody, v ktorej sme rozpustili 400 g cukru. Pridáme kvasinky a nádobu s egrešovou šťavou uzavrieme a necháme vykvasiť.

Egrešový koláč

Potrebujeme 300 g hladkej múky, 150 g masla (nakrájaného na kúsky), 2 vajcia, 100 g práškového cukru a nastrúhanú kôru z jedného citrónu. Na náplň 200 g egrešov (bez stopiek a okvetí), 3 vajcia, 100 g cukru, 100 ml smotany na šľahanie a hrsť egrešov na ozdobu. Múku preosejeme s cukrom, zmiešame s maslom a najskôr vytvoríme rukami drobenie. To potom s vajcom spracujeme na cesto a pridáme ešte citrónovú kôru. Cesto potom zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecúška a v chladničke necháme hodinu odpočívať. Potom ho rozvaľkáme a umiestnime do (vymazanej a múkou vysypanej) formy s priemerom 26 cm.

Cesto poprepichujeme pred pečením vidličkou a korpus predpečieme. V hrnci zatiaľ krátko povaríme egreše a cukor, zmes rozmixujeme a prelejeme cez sitko. K egrešovej hmote pridáme vajce ušľahané so smotanou. Predpečený korpus zalejeme smotanovým krémom a pridáme hrsť egrešov. Potom dopečieme – cca 25 až 30 minút.

Egrešový múčnik

V mise zmiešame 150 g zomletých BeBe keksíkov, 150 g rastlinného tuku, 100 g cukru, veľké vajce, štipku škorice, nastrúhanú kôru z polovice citróna, 100 g mletých orechov s 130 g polohrubej múky a štipkou prášku do pečiva.

Dve tretiny vypracovaného cesta umiestnime do okrúhlej (vymazanej a múkou vysypanej) formy. Naň rozložíme 400 g egrešov (bez stopiek a okvetí) a potrieme ich 2 lyžicami ríbezľovej marmelády. Zo zvyšného cesta urobíme na koláč mriežku a potrieme ju rozšľahaným vajcom. Upečieme v stredne vyhriatej trúbe a po dopečení ešte horúci koláč potrieme marhuľovou marmeládou a posypeme orieškami.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek