Hríby sú diétne aj zdravé

Hríby sú nielen chutnou potravou, ale dokážu pomôcť aj pri redukcii váhy. Ak sa naučíte zbierať a konzumovať tie správne hríby, prospejete aj svojmu zdraviu.

Súčasné počasie vyhovuje predovšetkým hubárom, zrážky hríbom prajú a mykológovia sľubujú hríbové zbery. U nás platí, čo Slovák, to hubár. V hríboch sa totiž, vraj, tradične najlepšie vyznali slovanské národy a dodnes sa zbieraniu hríbov oddávajú masovo a s veľkou vášňou.

Žena držiaca hríb

To je dobre, pretože podľa známeho mykológa, Ing. Jiřího Baiera, sú hríby veľmi prospešné zdraviu. Hríby sa dajú využiť aj pri redukcii hmotnosti, nie je v nich totiž tuk. Je v nich mnoho prospešných látok. Dokážu transportovať aj usadený cholesterol z krvného riečišťa. Niektoré hríby dokážu stimulovať, napríklad podžalúdkovú žľazu. Ing. Jiří Baier z Prahy, člen mykologickej spoločnosti, špičkový mykológ a fotograf, je súdnym znalcom v obore mykológie, drevokazné a jedovaté hríby. Verejnosti je známy z televíznej obrazovky, predovšetkým z „Receptára prima nápadov“, „Ako na to“. Propaguje zber hríbov, zvlášť liečivých druhov a je aj autorom a spoluautorom celého radumykologických atlasov a kuchárok.

„Od začiatku, čo som mal možnosť chodiť do lesa, teda od roku 1945, som bol na mieste, kde sa z hríbov hodne varilo a bola tam ruská armáda. Vojaci ma učili boršč aj robiť hríby. Od tej doby sa tomu venujem a som takým nadšencom spracovania hríbov slovanským spôsobom. Verím, že celý svet sa bude k hríbom obracať. Nie je to len pochutina, ale sú v nej aj zaujímavé látky pre zdravie človeka. Keby sa jedli tie správne hríby, nebudú civilizačné choroby. Musíme ich však zbierať na správnych miestach. Okolo sídlisk záhradkárov by som ich vôbec nezbieral. Obvykle nechodia ďaleko a zbytky pesticídov, a podobných vecí, zahadzujú za svoj plot. Tak tam rozhodne nezbierajte žiadne hríby, to je vyslovene nebezpečné. Choďte radšej ďalej do lesa, tam už s tým nikto nejde. Naštudujte si radšej tú lokalitu, kde by sa mohla nejaká kontaminácia nachádzať.

Ing Jiří Baier mykológ

Čo sa týka konzumovaného množstva hríbov, hovorí sa, že sú ťažké na žalúdok. Je to individuálne, aj podľa váhy konzumenta. Verím, že keď zjete dve kilá čerstvých hríbov denne v rôznych úpravách, nič sa vám nestane. Ja zjem ďaleko viac, dávam hríby, napríklad do pečiva, do bábovky a rôzne, pretože ich vláknina je veľmi zdraviu prospešná. Prejedli by ste sa možno, kebyže ich budete jesť v jednej úprave. Pri zostavovaní kuchárok som dal dohromady cez tisíc úprav, každá je iná. Nemusíte z nich robiť len praženicu.

Napríklad, taká hliva ustricová, som jej veľký propagátor, pretože je úžasná, tak ju môžete dať kamkoľvek. Robím z nej, napríklad, imitáciu pomarančovej kôry v čokoláde. Usuším ju na plátky nakrájanú, pritom ju kandujem s pomarančovou esenciou a namočím v čokoláde. Nikto nepozná, že je to hríb,“ hovorí Ing. Jiří Baier, ako autor kuchárky „Hríby v kuchyniach sveta“. Tá je síce beznádejne vypredaná, ale teraz pracuje na ďalšej kuchárke – tentokrát z takzvaných liečivých hríbov. Mala by vyjsť začiatkom budúceho roku.

Zdroj fotografií: Fotolia.com, Irena Voříšková

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek