Jarné šaláty a nátierky s bylinkami

Jarnú atmosféru si môžeme vychutnať všetkými zmyslami, vrátane chuťových pohárikov. Naviac jarné zeleninové šaláty a nátierky s bylinkami osviežia náš jedálniček.

Vňať petržlenu
  • Petržlen kučeravý – výborný do polievok, k zeleninovým pokrmom a na zdobenie, konzumácia čerstvého petržlenu čistí a zjemňuje pleť.
  • Mäta pieporná – listy skvele ochutia predovšetkým omáčky, ozdobia mäsá – hlavne jahňacie, ktoré dochutí a zdobí poháre a drinky. Čaj z listov pomáha pri žalúdočných ťažkostiach.
  • Bazalka – výborná je v mäsových, zeleninových a hubových jedlách, čaj z listov utišuje bolesť a pomáha pri migréne.
  • Medovka – výborne chutí v šalátoch, bylinkovom tvarohu aj sladkých jedlách, hodí sa aj na ozdobu, čaj z listov pomáha proti nespavosti.
  • Majoránka – hodí sa do šalátov s mäsom, plniek, strukovín, čaj pomáha pri črevných ťažkostiach.
  • Rozmarín – používajú sa z neho listy a vetvičky, podporuje krvný obeh, stimuluje trávenie a uvoľňuje kŕče.
  • Dobromyseľ krétska (oregano) – obsahuje triesloviny, ktoré napomáhajú tráveniu, majú protipreháňavé a protizápalové účinky.
  • Pažítka – je skôr než bylinkou obľúbenou vňaťovou zeleninou z čeľadi cesnakovitých, používa sa na zdobenie šalátov a nátierok, ale aj do polievok, obsahuje veľa vitamínov, hlavne C a B2.

Osviežujúce jarné recepty

Kalerábová nátierka

Potrebujeme jeden tvaroh, 15 dkg jemne nastrúhaného kalerábu, 10 dkg jemne nastrúhanej surovej mrkvy, majonézu (alebo jogurt) citrónovú šťavu a soľ. Nátierku natierame na veku alebo toustový chlieb a ozdobíme kapiou a nasekaným petržlenom.

Zeleninový šalát

Umytý karfiol vložíme do osolenej vriacej vody a asi desať minút povaríme. Vyberieme ho a rozoberieme na ružičky, pridáme dve nakrájané papriky, dve sladkokyslé uhorky nakrájané na rezance, nakrájanú cibuľu, a zalejeme zálievkou z dvoch lyžíc jogurtu, 2 lyžíc majonézy a lyžice kečupu a
prisolíme. Zdobíme petržlenom alebo žeruchou.
Kučeravý šalát

Kalerábový šalát

Potrebujeme 6 kalerábov, soľ, citrónovú šťavu, 4 lyžice kečupu, 1 dl jogurtu a 2 lyžice nasekaného petržlenu. Nastrúhané kaleráby, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a prelejeme zálievkou z kečupu a jogurtu. Šalát ozdobíme petržlenom.

Jednoduchý reďkovkový šalát

Dva zväzky reďkoviek a dve natvrdo uvarené vajcia najemno nakrájame a zalejeme kyslou smotanou (alebo jogurtom). Primiešame nasekanú pažítku a prisolíme.

Šalát z cherry paradajok

Na polovičky nakrájame 15 prepeličích vajec, pridáme na polky nakrájané cherry paradajky (250 g) a 250 g nakrájanej mini mozzarelly. Osolíme, okoreníme, zalejeme lyžicou olivového oleja, lyžicou vínneho octu a posypeme nasekanou bazalkou.

Púpavový šalát

Púpavový šalát s jogurtom

Potrebujeme misku mladých lístkov púpavy, ktorá ešte nekvitla, 6 lyžíc jogurtu alebo kyslej smotany, hrsť strúhaného syra a plátok šunky, ktorý nadrobno nakrájame. Na zálievku je treba lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja a trochu soli. Dobre umyté listy premiešame so zálievkou necháme odležať. Pred podávaním prelejeme jogurtom, posypeme syrom dozdobíme šunkou.

Uhorkový šalát s kôprom

Uhorku umyjeme a nakrájame na kolieska. Pripravíme marinádu z 3 lyžíc oleja, 2 lyžíc octu (alebo citrónovej šťavy), trochy cukru, lyžičky horčice, soli a čierneho korenia. Do marinády nakrájame zväzok kôpru a zalejeme ňou uhorku. Pred podávaním v chladničke vychladíme.

Reďkovkový šalát

Umyjeme tri zväzky reďkoviek, nakrájame na rezance a pridáme olúpané, pokrájané a citrónom pokvapkané jablko, 150 g na rezance nakrájanej šunky, 2 nakrájané vňaťové cibuľky a premiešame. Potom musíme rozmiešať 250 g kyslej smotany (alebo jogurtu) so soľou, korením, trochou citrónovej šťavy a cukru a niekoľkými nasekanými lístkami rokety alebo pažítkou a nalejeme na šalát.

Fenyklový šalát

Očistíme a nakrájame na jemné rezance jeden väčší fenykel, osolíme, pokvapkáme lyžicou olivového oleja a necháme pol hodiny odležať. Zatiaľ do misky natrháme asi šesť listov ľadového šalátu, pridáme fenykel, 200 g pečeného, vareného či grilovaného kuracieho mäsa, nakrájaného na rezance a 6 natvrdo uvarených a na polovičky prekrojených prepeličích vajec a nakrájenú červenú papriku. Osolíme, okoreníme zalejeme citrónovou šťavou.

Brokolicový šalát

Potrebujeme hlávku brokolice, zväzok pažítky, kelímok jogurtu, soľ, lyžicu oleja, lyžicu citrónovej šťavy, čierne korenie, lyžičku cukru, jedno vajce papriku. Brokolicu varíme asi päť minút v osolenej vode, vybratú necháme odkvapkať, vychladnúť a potom ju rozoberieme na ružičky. Na kúsky nakrájame aj olúpaný hlúb, papriku a vajce. Všetko polejeme zálievkou z jogurtu, citrónovej šťavy, oleja a cukru, osolenú a okorenenú. Šalát posypeme posekanou pažítkou.

Zdroj: Moda.sk, Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek