Jarné šaláty a nátierky s bylinkami

Jarnú atmosféru si môžeme vychutnať všetkými zmyslami, vrátane chuťových pohárikov, naviac jarné
zeleninové šaláty a nátierky s bylinkami osviežia náš jedálniček.
Petržlen kučeravý – výborný do polievik, k zeleninovým
pokrmom a na zdobenie, konzumácia čerstvého petržlenu čistí a zjemňuje pleť

Mäta pieporná – listy skvele ochutia predovšetkým omáčky,
ozdobia mäsá – hlavne jahňacie, ktoré dochutí a zdobí poháre a drinky. Čaj z listov pomáhá pri
žalúdočných ťažkostiach.

Bazalka – výborná je v mäsových, zeleninových a hubových
jedlách, čaj z listov utišuje bolesť a pomáha pri migréne



Medovka – výborne chutí v šalátoch, bylinkovom tvarohu aj
sladkých jedlách, hodí sa aj na ozdobu, čaj z listov pomáha proti nespavosti

Majoránka – hodí sa do šalátov s mäsom, plniek, strukovín,
čaj pomáha pri črevných ťažkostiach

Rozmarín – používajú sa z neho listy a vetvičky, podporuje
krvný obeh, stimuluje trávenie a uvoľňuje kŕče

Dobromyseľ krétska (oregano) – obsahuje triesloviny, ktoré
napomáhajú tráveniu, majú protipreháňavé a protizápalové účinky.

Pažitka – je skôr než bylinkou obľúbenou vnaťovou zeleninou
z čeľadi cesnakovitých, používa sa na zdobenie šalátov a nátierok, ale aj do polievik, obsahuje
veľa vitamínov, hlavne C a B2



Kalerábová nátierka

Potrebujeme jeden tvaroh, 15 dkg jemne nastrúhaného kalerábu, 10 dkg jemne nastrúhanej
surovej mrkvy, majonézu (alebo jogurt) citrónovú šťavu a soľ. Nátierku natierame na veku alebo
toustový chlieb a ozdobíme kapiou a nasekaným petržlenom.

Zeleninový šalát

Umytý karfiol vložíme do osolenej vriacej vody a asi desať minút povaríme. Vyberieme ho a
rozoberieme na ružičky, pridáme dve nakrájané papriky, dve sladkokyslé uhorky nakrájané na rezance,
nakrájanú cibuľu, a zalejeme zálievkou z dvoch lyžíc jogurtu, 2 lyžíc majonézy a lyžice kečupu a
prisolíme. Zdobíme petržlenom alebo žeruchou.



Kalerábový šalát

Potrebujeme 6 kalerábov, soľ, citrónovú šťavu, 4 lyžice kečupu, 1 dl jogurtu a 2 lyžice
nasekaného petržlenu. Nastrúhané kaleráby, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a prelejeme
zálievkou z kečupu a jogurtu. Šalát ozdobíme petržlenom.



Redkvičkový šalát

Dva zväzky redkvičiek a dve natvrdo uvarené vajcia najemno nakrájame a zalejeme kyslou
smotanou (alebo jogurtom). Primiešame nasekanú pažitku a prisolíme.

Šalát z cherry paradajok

Na polovičky nakrájame 15 prepeličích vajec, pridáme na polky nakrájané cherry paradajky (250
g) a 250 g nakrájanej mini mozzarelly. Osolíme, opepríme, zalejeme lyžícou olivového oleja, lyžícou
vínného octu a posypeme nasekanou bazalkou.

Zdroj: Irena Voříšková

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek