Je to vlastne úprava jedálnička a tým celého životného štýlu. Delená strava je založená na rozdelení potravín do troch skupín (bielkoviny, sacharidy a neutrálne potraviny) podľa spôsobu spracovania v tráviacom trakte. Delená strava znamená, že pri konzumácii počas dňa nejeme dohromady bielkoviny spolu so sacharidmi. Celý deň jeme buď bielkoviny alebo sacharidy a tieto dni striedame. Neutrálnu skupinu môžeme konzumovať buď samotnú alebo ju kombinovať s oboma skupinami.
Do tejto skupiny patrí tepelne upravené mäso a mäsové výrobky. Vhodné sú okrem hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa všetky druhy hydiny a neúdené ryby. Do skupiny bielkovín ďalej patria sójové výrobky, vajcia, syry do 50% tuku, nízkotučné mlieko a mliečne výrobky. Z nápojov sú to ovocné čaje, ovocné víno, z ovocia sem patria citrusy, kyslé jablká a hrušky, broskyne, marhule, čerešne, mango, papája, ananás, jahody, maliny.
Do tejto skupiny radíme celozrnné obilie, proso, sušenú kukuricu a nelúpanú ryžu, chlieb, žemle, cestoviny. Patria sem ďalej zemiaky, kel, banány, sladké jablká a hrušky, figy, hrozno, datle a sušené ovocie. Radíme tu všetky strukoviny okrem sóje.
Sú to univerzálne potraviny, ktoré môžeme jesť buď samostatne alebo v kombinácii so sacharidmi alebo bielkovinami. Patria sem oleje (panenské – slnečnicové a olivové), nestužené margaríny, maslo. Ďalej sú to mliečne výrobky s obsahom tuku vyšším než 50 %. Jednak sú to kyslo mliečne výrobky nízkotučné (jogurt, kyslá smotana, tvaroh, mlieko, kefír), tučnejšie syry okolo 60 %. Z mäsových výrobkov menujme hlavne údené výrobky (šunka a iné údeniny), údené ryby. Základ tvorí zelenina, ktorú dávame ako prílohu k predchádzajúcim skupinám (baklažán, karfiol, brokolica, kapusta, hrášok, uhorky, kaleráb, mrkva, paprika, reďkvičky, zeler, paradajky, šalát…). Ďalšie sú orechy, korenia, bylinky, huby a bylinkové čaje na pitie.
Ako už bolo povedané, delená strava nie je diétou, ale aj tak môžeme schudnúť. Zmeníme jedálniček, dodáme telu užitočnejšie a zdravšie potraviny, znížime príjem energie vďaka väčšej konzumácii zeleniny a ovocia. Pri zostavovaní jedálnička musíme premýšľať nielen o tom, čo jeme, ale zároveň sa zamyslíme aj nad celkovou životosprávou. A o to nám ide. Zmeniť svoj životný štýl.
Zdroj fotografií: Fotolia.com