Kalorické hodnoty jednotlivých druhov mäsa sa výrazne odlišujú

Ak nepatríte medzi vegetariánov, určite si radi pochutnáte na šťavnatom mäsíčku. Aby sme vybrali
nielen to najchutnejšie, ale aj najzdravšie, je treba poznať zloženie mäsa a jeho kalorické
hodnoty.
Jednotlivé druhy mäsa sa od seba odlišujú nielen chuťou a konzistenciou svaloviny, ale taktiež
obsahom látok a predovšetkým svojou kalorickou hodnotou. Nemusíte hneď po prečítaní tohto článku
prestať jesť bravčové , pretože je najtučnejšie a vy ste sa práve rozhodli schudnúť alebo začať žiť
zdravšie. Dôležité je jesť striedmo a potom si môžete dopriať ktorékoľvek mäso. Preferovať by ste
však mali tie menej kalorické druhy mäsa.

Bravčové mäso

Na rozdiel od teľacieho a hovädzieho obsahuje značné množstvo tuku (aj 25 percent) – záleží to na
porážkovej váhe prasaťa – čím vyššia, tým viac tuku. Bravčové mäso je ale šťavnatejšie a krehkejšie
než hovädzie, jeho nevýhodou je značný obsah mastných kyselín, ktoré skrývajú nebezpečie ukladania
cholesterolu do cievnej steny a urýchľujú tým kôrnatenie ciev. Mali by sme preto dávať prednosť
kvalitným mäsám a bravčové nahradzujeme radšej hydinovým a rybím. Vnútornosti, napríklad pečeň a
obličky obsahujú vitamíny B1 a B12 a rad minerálnych látok, hlavne železo.

Bravčové mäso má v 10 dekagramoch zhruba 1220 KJ (290 kcal),
anglická slanina 1760 KJ, bravčové tučné 1990 KJ, obličky 450 KJ a masť 3330 KJ.

Hovädzie mäso

Kvalitné – má 1 – 5 % tuku. Značnú výživovú hodnotu hovädzieho mäsa podmieňuje predovšetkým vysoký
obsah bielkovín a aminokyselín. Mäso mladých zvierat je jemnejšie a stráviteľnejšie.
Najkvalitnejšie je mäso mladých volov.

Hovädzie mäso (kvalitné) má v 10 dekagramoch zhruba 670 KJ (160
kcal).

Hydinové mäso

Hydinové mäso býva označované ako biele, je stráviteľnejšie než mäso z jatočného dobytka. Hydinové
vnútornosti – drobky – obsahujú veľa vitamínov skupiny B.

Kuracie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 320 KJ (80 kcal), ale
sliepka 190 KJ, morka 120 a hus 250 KJ.

Teľacie mäso

Čo sa týka bielkovín má rovnakú výživovú hodnotu ako hovädzie, najlepšie je z teliat starých 5-6
týždňov. Kvalitu teľacieho spoznáme podľa farby mäsa, najlepšia je svetlo ružová, čím starší kus –
tým tmavšia červená farba mäsa. Farba je spôsobená svalovým farbivom, bielkovinou myoglobínom,
ktorý dáva mäsu aj charakteristickú chuť. Rovnako ako hovädzie má teľacie mäso vysoký obsah
vitamínu B. Na rozdiel od hovädzieho je stráviteľnejšie, naviac vzhľadom ku krátkemu výkrmu zvierat
je pri ňom menšie riziko prítomnosti toxických látok.

Teľacie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 505 KJ (120 kcal).

Baranie mäso

Baranie mäso je u nás konzumované pomerne málo kvôli jeho typickému pachu a chuti, ktorá závisí na
veku zvierat. Jahäňacie mäso je chutnejšie aj strávitešnejšie než ovčie, obsahuje pomerne veľa
minerálnych látok, množstvo vitamínov skupiny B a je veľmi bohaté aj na bielkoviny.

Jahňacie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 775 KJ (180 kcal), baranie 1010 KJ, kozie 600 KJ.

Zverina

Zverinové mäso predstavuje mäso zo štvornožcov aj vtákov žijúcich v prírode. Zver sa delí na
srstnatú (králik, zajac), červenú (jeleň, daniel, srna) čiernu (divoké prasa) a pernatú (divoké
kačky, bažanty, sluky). Až na mäso kančie ide o kvalitné, ľahko stráviteľné mäso, obsahuje však
viac železa a vitamínov skupiny B. Mäso musí byť odležané.

Srnčie mäso má v 10 dekagrampch zhruba 280 KJ (70 kcal), bažant 480 KJ.

Králičie mäso

Z domáceho králika je ľahko stráviteľné, zdravé a naviac aj chutné, pokiaľ sa dobre pripraví. Jeho
nevýhodou je, že je „suché“, preto ho väčšinou pečieme s bravčovým mäsom, alebo prešpikované
slaninou.



Králičie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 470 KJ (120 kcal).

Rybacie mäso

Je ľahko stráviteľné aj výživné. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, málo tuku, morské ryby majú
naviac aj jód a hlavne nenasýtené mastné kyseliny z rybích olejov – takzvané omega 3, ktoré
prospievajú ľudskému organizmu.

Rybie filé má v 10 dekagramoch zhruba 315 KJ (75 kcal), makrela
470 KJ, kapor 385 KJ a pstruh 500 KJ.

Mäsové špecialitky

Pre povnanie niektoré nepríliš konzumované mäsá – konské mäso má v 10 dekagramoch zhruba 610 KJ,
krevety 310 KJ, krab 400 KJ a klokanie mäso 410 KJ.
Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek