Králik patrí do dietneho jedálnička

Králičie mäso je vítaným doplnkom jedálnička pre svoj vysoký obsah bielkovín, ktorý je vyšší než
napríklad pri bravčovom mäse. Na rozdiel od neho ale neobsahuje tak tuku. Králičie mäso je tiež
vhodné pre rad diét, záleží na jeho vhodnej úprave.

Vzhľadom k tomu, že králičie mäso je nevýraznej chuti, podobne ako napríklad teľacie, pri jeho
príprave používame rad korení a ochucovadiel. Dobré je na paprike, na rasci, cesnaku, na smotane –
ako sviečková, na zelenine či cibuli. Môžeme z neho robiť aj guláš, rizoto, ragú či paštétu. U nás
králik v „mestskej“ kuchyni zatiaľ veľmi nezdomácnel, na rozdiel napríklad od Francúzska, čo je z
výživového hľadiska škoda. A v poslednej dobe mizne aj z našej „vidieckej“ stravy.

Pokiaľ o sebe viete, že ste proste mäsožravec a vegetariánska strava by vás určite zabila,
vyskúšajte s nami pár zdravých a diétnych receptov s králikom.

Dusené králičie mäso na víne

Potrebujeme 600 g mäsa z vykosteného králika, kúsok zeleru, 1 mrkvu, 1 cibuľu, 100 ml bieleho
vína, 50 g tvrdého syru, hladkú múku, lyžičku tymiánu, 2 lyžice oleja, soľ a peper.

Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler a
osmažíme. Potom k zmesi pridáme na malé kúsky nakrájané a múkou poprášené králičie mäso a opečieme
zo všetkých strán. Nakoniec všetko zalejeme vínom, ochutíme tymiánom, osolíme podľa chuti a dusíme
za občasného podlievania vodou domäkka. Ako príloha sa hodí ryža, či zemiaky a zeleninový šalát.

Tip: Vyskúšajte čerstvý tymián miesto sušeného. Chuť sa neporovnateľne obohatí!

Dusený králik s citrónom

Na prípravu potrebujeme jeden odblanený zadok králika, cibuľu, koreňový petržlen, mrkvu, zeler,
citrón, lyžicu masla a lyžičku hladkej múky.

Nakrájanú zeleninu osmažíme na masle, na ňu potom nakladieme porcie mäsa, ktoré opečieme z
oboch strán, podlejeme a pod pokrievkou podusíme. Zmäkknuté mäso potom pokvapkáme citrónom a bez
pokrievky necháme v trúbe osmahnúť. Šťavu zahustíme múkou a povaríme.

Tip: Netradične môžete ako prílohu vyskúšať dnes už zabudnuté jačmenné krúpy. Kúpte si celé,
nedrvené, optimálna veľkosť zŕn je 8 alebo 10 (veľkosť nájdete na obale).

Králik s hubami a paradajkami

Králičí zadok prešpikujeme slaninou, osolíme a opečieme zo všetkých strán na cibuľke. Mierne
podlejeme a dusíme potom do mäkka. Pridáme strúčik cesnaku nastrúhaného so soľou, na osminky
nakrájané štyri paradajky, hrnček nakrájaných húb (čerstvé – alebo vopred namočené), 1 dl bieleho
vína a ešte chvíľu dusíme.

Tip: Jednou z najzdravších húb je hliva ustricová. Použite do pokrmu hlivu. Ale aby
nestratila svoje výživné hodnoty, vhoďte ju do pokrmu surovú (ale nakrájanú) až nakoniec a viac už
neduste.

Králik na čierno

Na tuku osmažíme nakrájaný koreňový petržlem, mrkvu, malý zeler a cibuľu, k tomu pridáme podľa
chuti tymián, nové korenie a nastrúhanú citrónovú kôru. Do tejto zmesi dáme naporcovaný králičí
predok – osolený, pálený karamel z dvoch kociek cukru, pohárik červeného vína, citrónovú kôru,
trochu octu a dusíme. Môžeme priliať trochu vývaru z králika alebo vody. Všetko zahustíme dvoma
lyžicami strúhaného perníku a ešte povaríme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu – to už nevaríme. Do
tejto staročeskej omáčky možno pridať aj hrozienka a mandle.

Tip: Jednoduchšie a rýchlejšie, než vyrábať karamel z dvoch kociek cukru, je nahradiť tento
cukor tmavým trstinovým cukrom s väčším podielom melasy. Poznáte ho podľa jeho tmavšej farby.

Králik s rozmarínom – tip redakcie

Vezmite celého králika a husto ho prešpikujte údenou slaninou. Slanina má byť voňavá a bez
mäsového podielu. Do dierok so slaninkou zastrčte vždy vetvičku čerstvého rozmarínu. Králika
potrite soľou, vložte na pekáč, najlepšie krytý, aby sa králik nevysušil, a pečte do mäkka.
Odporúčame podávať s kvalitnou ryžou Basmati.

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek