Ľadová káva – recepty pre letné osvieženie!

Ľadová káva má v zásade dve formy – vodovú a smotanovú. Vodová ľadová káva neobsahuje mlieko ani smotanu a ide v podstate o studenú kávu s ľadom, alebo kávovou drvinou. Môže byť sladená alebo bez cukru, s kofeínom aj bez kofeínu a je teda celkovo ľahšia. Druhý typ ľadovej kávy je s mliekom, so smotanou alebo so zmrzlinou – takže sa mu všeobecne hovorí smotanová ľadová káva.

Ľadová káva je v lete najobľúbenejším kávovým nápojom môžete si vyskúšať mnoho variantov tejto dobroty

Vyskúšajte mnoho variantov najobľúbenejšieho letného kávového nápoja!

Ľadová káva – základný recept na „vodovú“ verziu

Na začiatok je najdôležitejšie pripraviť si studený kávový základ. Môžete si dopredu spraviť espresso alebo prekvapkávanú kávu, avšak ideálna je tiež káva rozpustná, ako Nescafé, Jacobs a iné. Veľmi obľúbená je Jacobs Velvet, keďže zaujímavo pení aj pri studenej príprave a chuťovo ide o veľmi vyváženú kávu. Druhou favoritkou je Nescafé Gold, ktorá pení menej, ale chuť je tiež výborná. Druh kávy zvoľte o niečo slabší, než ste zvyknutí u espressa, keďže objem ľadovej kávy je väčší a cieľom je dopriať si osviežujúci nápoj bez záťaže na žalúdok.

Ako pripraviť pekne našľahaný základ pre ľadovú kávu z rozpustnej kávy?

Do vysokého pohára, kde budete pripravovať ľadovú kávu, dajte rozpustnú kávu a pridajte cca 1 cm studenej vody.
Krúživým pohybom zhruba minútu šľahajte. Potom doplňte ďalšie potrebné množstvo studenej vody. Na povrchu budete mať nádhernú kávovú hustú penu.

 

Ľadová káva je v lete osviežujúca

Ľadová káva je v lete osviežujúca.

Vezmite si vysoký pohár z hrubšieho skla a do jednej polovice si pripravte studenú kávu. Ak ju robíme z rozpustnej kávy, stačí ju zaliať studenou vodou a pre peknú penu ju našľahať lyžičkou. Osladíme podľa chuti. Druhú polovicu pohára naplníme ľadom. Podávame s dlhou koktailovou lyžicou a slamkou.

Namiesto cukru môžeme ku sladeniu použiť ochutené sirupy pre koktaily alebo prírodné sladidlá. Skvele chutí napríklad mandľový, lieskovo-orieškový, kokosový alebo javorový sirup . Vyskúšať môžte aj prírodnú stéviu alebo šťavu z agáve. Ak chcete nápoj posunúť na ešte inú úroveň, do ľadovej kávy pridajte trochu alkoholu ako napríklad Baileys.

Ľadová káva ako kávová drvina

Počas leta zaujmite svojich hostí netradičnou formou kávy

Počas leta zaujmite svojich hostí netradičnou formou kávy.

Ďalšou odvážnejšou verziou ľadovej kávy je jej príprava vo forme ľadovej drviny. Proces jej zhotovenia je tak trochu opačný, ale stojí za to túto extravaganciu vyskúšať. Uvaríme si slabšiu kávu, ktorú potom zmrazíme ako kocky na ľad. Po stuhnutí vyberieme z mrazničky a namelieme na mlynčeku alebo rozdrvíme v mixéri. Drvinu potom plníme do vyšších pohárov a podávame so slamkou, alebo ju môžme podávať aj v nízkych sklenených šálkach. Drvina sa postupne rozpúšťa a my ju srkáme.

Kávu ktorú sme uvarili ešte pred mrazením ochutíme ako v predchádzajúcom prípade. Ak pripravujete ľadovú kávu ako drvinu pre viac ľudí, pripravte ju nesladenú, keďže neviete vopred odhadnúť, kto aké a koľko sladidla preferuje. Preto podávajte sirupy samostatne, ktoré si každý podľa chuti naleje na drvinu.

Ľadová káva s mliekom alebo so smotanou

K ľadovej káve si dezert neobjednávajte, je to pochúťka sama o sebe

K ľadovej káve si dezert neobjednávajte, je to pochúťka sama o sebe.

 

Ľadová káva s mliekom alebo so smotanou sa pripravuje veľmi podobne. Pripravíme studenú kávu, pridáme mlieko alebo nevyšlehanú šľahačkovú smotanu a osladíme podľa potreby. Ľadová káva sa tiež podáva vo vysokých pohároch. Tie naplníme len do maximálne do jednej polovice a zvyšok doplníme ľadom. Podávame so slamkou. Vrch ľadovej kávy je možné ozdobiť šľahačkou a nahrubo nastrúhanou čokoládou.

Najlepšia ľadová káva je so zmrzlinou!

Vytvorte si doma dokonalú kombináciu kávy so zmrzlinou

Vytvorte si doma dokonalú kombináciu kávy so zmrzlinou!

Ľadová káva, ktorú si predstavíme nakoniec, je najobľúbenejšia a asi aj najsladšia bomba. Hlavným rozdielom je, že studený základ kávy tento krát nesladíme, keďže o to sa postará zmrzlina. Vysoký pohár naplníme zhruba do polovice a môžeme pridať niekoľko kociek ľadu. Ale pozor, v pohári nám ešte musí zostať dosť miesta na zmrzlinu. Tú doplníme do pohára tak, aby sa ešte aj nad vrchom pohára týčil kopček zmrzliny.

S akou zmrzlinou je ľadová káva najlepšia? Úplná klasika je kvalitná vanilková zmrzlina. Podľa toho, či si strážite líniu alebo nie, môžete vyberať nízkotučnú alebo smotanovú. Optimálne je mať v mrazničke optimálne zásoby zmrzliny, aby ste si mohli urobiť osviežujúcu kávu hocikedy. Hodia sa všetky zmrzliny na smotanovom základe, ktoré nie sú kyslé.

 

Zdroj obrázkov: FL

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek