Moravské koláče

Recept na Moravské koláče: 1 kg polohrubej múky, 15 dkg cukru, 15 dkg masla, 3 až 4 žĺtky, 5 dkg
droždia, viac než 0,5 l mlieka, citrónová kôra, vanilka, lyžička soli, 1 vajce na potretie, tuk na
plech. Tvarohová náplň: 30 g masla, 250 g mäkkého tvarohu, 80 g cukru, 1 žĺtok, citrónová kôra, 1
lyžica hrubej múky, štipka soli. Lekvár: 250 g lekváru, 1 lyžička rumu, 50 g cukru, citrónová kôra
a šťava z 1 citróna. Posýpka : 40 g hrubej múky, 30 g masla, 30 g jemného práškového cukru. POSTUP
PRÍPRAVY …

Postup? Jednoduchý. Nahádžte všetky ingrediencie na stôl a niekoľko hodín šľahajte, miešajte,
mieste, tvarujte vnútrajšok aj vonkajšok buchiet, rovnajte na plech, potom na tácku… A potom?
Mľask a prázdne plechy s kolieskami po buchtách žalujú, zatiaľ čo rodinní príslušníci,
pripomínajúci vlkov, ktorí zožrali karkulky, si pochvaľujú. Ešte dnes sa mi nohy podlamujú, keď si
spomeniem, ako som bola donútená ich upiecť. Ako ja som svoju sestru vtedy nenávidela! Nosila k nám
tie nadýchané, dozlatova upečené dobroty, s ovocným okom navrchu a blahom sa vznášala, ako deti,
vrátane môjho muža, sa nad koláčmi rozplývali. A tak som sa do nich pustila tiež.

Nebudem hovoriť, že sa mi nepodarili. Podarili. Boli rovnako dobré ako tie sestrine. „Lenže
ja som nebola na druhý deň po pečení, ani tretí, vôbec dobrá. Čo dobrá! Ja som bola lazár! Ono
totiž upiecť jeden pekáč buchiet a pochutnávať si na nich celý týždeň, tak ako v sestrinej rodine,
alebo piecť niekoľko plechov naraz, bol extra rozdiel. Preto som, keď rodina zase zatúžila po
koláčoch, nahádzala zhora uvedené ingrediencie na stôl a povedala: „Upečte si ich sami! Máte na to
celý víkend.“ A bol pokoj. Od tej doby sa o moravských koláčoch u nás nehovorí.

Mlsná huba, holé nešťastie. Opatrujte sa. L.Č.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek