Veľká noc, to nie sú len sladké koláče, baránkovia alebo tučné mäso. Na Zelený štvrtok (tento rok 5.apríla) sa podľa tradície jedla zelená strava (špenát, šalát, kapusta, žihľava), aby bol človek celý rok zdravý. Dnes už si pod pojmom „zelená“ nepredstavujeme len zelenú farbu, ale vieme, že množstvo vitamínov, ktoré potrebujeme hlavne na jar, je aj vo farebnej zelenine
Jarný vitamínový šalát
Potrebujeme 2 – 3 čakankové puky – alebo čínsku kapustu a 1 väčšie jablko. Nakrájame na rezance a premiešame. Pridáme 2 lyžíce hrozienok, 2 lyžice nasekaných vlašských orechov a zalejeme citrónovou zálievkou.
Mrkvový koktejl
Nadrobno nakrájame 15 dkg mrkvy a rozmixujeme spolu so šťavou z 1 citrónu, 150 ml minerálky a 50 ml bieleho jogurtu, 1 lyžičkou cukru (najlepšie hroznového) a štipkou soli. Podľa potreby možno ešte nariediť minerálkou.
Karfiolové placky
Jeden na ružičky rozobraný karfiol uvaríme s rascou a soľou. Keď zmäkne, zlejeme vodu a necháme s karfiolom len asi 100 ml vývaru, nasypeme 3–4 lyžice hrubej múky a necháme vychladnúť. Pridáme 2 žĺtky a zo zvyšných bielkov vyšľahaný sneh. Z karfiolovej hmoty potom tvoríme na panvici lyžicou kôpky – placky, ktoré z oboch strán opečieme na troche tuku.
Brokolica so syrovou omáčkou
Z 40 g masla a 40 g hladkej múky pripravíme zápražku, ktorú zriedime mliekom (asi 0,5 l), rozšľaháme a varíme zhruba 15 minút. Potom vmiešame 100 g jemne nastrúhaného syru goudy, osolíme a ochutíme korením, muškátovým orieškom alebo cesnakom – podľa chuti. Povaríme (nerozvariť!) chvíľu brokolicu, scedíme a polejeme omáčkou. Vhodnou prílohou sú zemiaky.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com